Koninklijk Horeca Nederland

Persbericht 26 september 2002

Koninklijk Horeca Nederland en Minister Hoogervorst trachten gezamenlijk consumentenvertrouwen in de horeca te herwinnen
Hoogervorst toont begrip voor prijsontwikkeling horeca

WOERDEN - 26 september 2002 - Minister Hoogervorst van Financiën neemt niet aan dat de horecabranche de euro op grote schaal heeft misbruikt. De minister begrijpt dat de kosten voor de horeca in de laatste jaren aanzienlijk zijn geweest. Hoogervorst vindt de publieke veroordeling overtrokken. Dit blijkt uit een gesprek van vertegenwoordigers van Koninklijk Horeca Nederland dat gistermiddag met de minister is gevoerd.

"Wij zijn blij met het begrip van minister Hoogervorst", zegt directeur Jeu Claes van Koninklijk Horeca Nederland. "Tienduizenden hardwerkende horecaondernemers hebben het in de afgelopen periode zwaar voor hun kiezen gekregen. De publieke opinie, media en politiek suggereren al tijden dat alle horeca-uitbaters de euro hebben aangegrepen om hun winsten extra te verhogen. En dit terwijl het gemiddelde inkomen van de ondernemers in 2001 nog geen 1700,- per maand bedroeg."

`Ondernemers: houdt uw prijzen in de gaten!'
Koninklijk Horeca Nederland en minister Hoogervorst roepen ondernemers wel op hun prijzen goed in de gaten houden. Directeur Jeu Claes: "Uit onderzoeken en reacties van het publiek is wel gebleken dat veel Nederlanders nog niet gewend zijn aan de euro. De consument heeft nog sterk het gevoel dat de prijzen in de horeca extreem zijn gestegen. Maar de werkelijke stijging van de prijzen in de horeca is gemiddeld 6,3%. Daar moeten ondernemers zich bewust van zijn. Het is uiteindelijk de marktwerking die zal bepalen of een betreffende ondernemer de juiste prijzen hanteert."

Noot voor de redactie -