ATO Instituut voor archeologisch onderzoek


Objectieve en eenvoudige kwaliteitscontrole binnen handbereik Snelle DNA-test identificeert ziekteverwekkers en GMO's

ATO is er in geslaagd een analysemethode te ontwikkelen om snel de aanwezigheid van bepaalde (actieve) genen te bepalen. Daarmee wordt het mogelijk om producten snel en goedkoop te testen op de aanwezig van bijvoorbeeld ziekteverwekkers of op genetisch gemodificeerde bestanddelen. Ook het op een praktische manier vaststellen van fysiologische processen in verse producten (bijvoorbeeld om het juiste oogsttijdstip van appels te bepalen) kan hierdoor aanzienlijk worden vereenvoudigd.

De nieuwe analysemethode, NALFIA (Nucleic Acid Lateral Flow ImmunoAssay) genaamd, is gebaseerd op het feit dat elk organisme (bacterie, gewas, maar ook vrucht of bloem) over minstens één kenmerkend stukje DNA beschikt. Wanneer dit stukje door de test wordt aangetroffen in een monster, staat vast dat het organisme er in voorkomt. NALFIA is te vergelijken met de zwangerschapstesten die te koop zijn bij de drogist: in een display wordt de aanwezigheid van dat stukje DNA weergegeven.

Ziekteverwekkers en GMO's snel geïdentificeerd
In principe is NALFIA bruikbaar in alle situaties waarin DNA-detectie een rol speelt. Zo kan bijvoorbeeld de aanwezigheid van de ziekteverwekkende Lysteria bacterie in een levensmiddel worden aangetoond door een test te maken die alleen op een kenmerkend stukje DNA van Lysteria reageert.
NALFIA kan ook toegepast worden bij de controle op genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen. De test wordt in dat geval ingesteld op de genetische afwijking van het gemodificeerde gewas en geeft een signaal wanneer de afwijking wordt aangetroffen.

Fysiologische processen in kaart
Naast het vaststellen van verontreinigingen, is het ook mogelijk om met NALFIA fysiologische processen in verse producten (bijvoorbeeld groenten, fruit en bloemen) te meten. Elk proces wordt teweeggebracht door (de activiteit van een combinatie van) genen. Door NALFIA in te stellen op deze genen, kan bijvoorbeeld snel worden waargenomen of appels al moeten worden geoogst. Op deze manier komt objectieve en eenvoudige kwaliteitscontrole binnen handbereik.

Ten opzichte van de huidige analysemethoden zijn bij NALFIA geen geavanceerde laboratoriumfaciliteiten nodig; NALFIA is eenvoudig en snel. De traditionele vaststelling van ziekteverwekkende bacteriën kost gemiddeld één tot zeven dagen. Toepassing van NALFIA kan deze tijd terugbrengen tot enkele uren. NALFIA is dan ook bij uitstek geschikt in situaties waarbij snel en eenvoudig een betrouwbare en specifieke detectie van DNA noodzakelijk is.

Plaatsingsdatum: juni 2002