AutoRai

3-9-2002

Seat introduceert nieuwe Cordoba

Op 26 september aanstaande presenteert Seat de nieuwe Cordoba op de Autosalon van Parijs. De Cordoba is het tweede model dat SEATs nieuwste family look krijgt; een stylingconcept dat eind 2001 met de nieuwe Ibiza werd geïntroduceerd.

Sportiviteit en veelzijdige functionaliteit gaan hand in hand bij de nieuwe, ruimere Cordoba. Net als zijn voorganger is de Cordoba weer een vierdeurs sedan. Dankzij een 17 millimeter langere wielbasis en een 58 millimeter grotere breedte biedt de nieuwe Cordoba niet alleen een aanzienlijk ruimer interieur, maar ook een dertig liter grotere bagageruimte.

Zijn fraaie design en toonaangevende eigenschappen staan garant voor een uitstekend verkooppotentieel. Kenmerken zijn onder meer: spannend-sportieve styling, nog meer comfort, hoog veiligheidsniveau, verbeterde aërodynamica (een uitstekende cW-waarde van 0,30), een sportiever onderstel en een uitgebreid gamma nieuwe motoren.

Het Europese motorenprogramma voor de nieuwe Cordoba omvat drie benzine- en drie dieselmotoren, variërend van 47 kW (64 pk) tot 96 kW (130 pk). De krachtigste Cordoba wordt aangedreven door een 96 kW (130 pk) 1,9-liter high-performance TDi-turbodiesel in combinatie met een handgeschakelde zesversnellingsbak.

De andere dieselmotoren zijn de 74 kW (100 pk) 1.9 TDi en de 47 kW (64 pk) atmosferische 1.9 SDi. Het benzineprogramma bestaat uit drie efficiënte multikleppenmotoren: de innovatieve 47kW (64 pk) driecilinder 1.2 en twee 1,4-liter viercilinders met een vermogen van respectievelijk 55 kW (75 pk) en 74 kW (100 pk). De 75 pk-motor kan ook worden gecombineerd met een automatische transmissie.

Naar het voorbeeld van de andere modellen in het Seat-programma zal de nieuwe Cordoba leverbaar zijn in drie uitrustingsniveaus: Stella, Sport en Signo.

De dynamische handelbaarheid van de nieuwe Cordoba is het resultaat van het Agile Chassis-concept, dat in Seats Technical Centre in Martorell is ontwikkeld. Dit heeft zich reeds op uitmuntende wijze bewezen in de nieuwe Ibiza en in de Leon Cupra R.

Het Agile Chassis-concept combineert speciale onderstelafstemmingen met een intelligent computerprogramma dat de mate van stuurbekrachtiging aanpast aan de snelheid waarmee het stuurwiel wordt verdraaid, aan de snelheid van de auto, en aan de positie van de wielen. Het resultaat is een nog nauwkeuriger wegligging, een alertere handelbaarheid, een nog preciezer stuurgevoel en een betere feedback.

De nieuwe Seat Cordoba is een nieuw bewijs van Seats streven om autos te ontwikkelen met een nadrukkelijk sportief karakter een filosofie die voor het eerst tot uitdrukking kwam in de fraaie lijnen van de Salsa en Tango studiemodellen. Deze krachtige en spannende styling speelt een steeds grotere rol bij SEAT; een filosofie die perfect tot uitdrukking komt in de slogan van het Spaanse merk: Seat auto emoción.

Begin 2003 wordt in Nederland de nieuwe Seat Cordoba geïntroduceerd. Prijzen en uitrusting van het Nederlandse leveringsprogramma zijn op dit moment nog niet bekend.