Ingezonden persbericht


De uitvinding van het Uiterwaardenmodel

Ontwikkeling van een eigentijds model ter verrijking van het cultuurlandschap.

Uitnodiging Symposium 26 september 2002
11.00 - 17.00 uur
Beuningen
Presentatie publicatie

Nederland is misschien wel het enige land ter wereld dat voor honderd procent bestaat uit cultuurlandschap. Zelfs de delen die we hier aanduiden als natuur zijn het resultaat van menselijk handelen in het verleden. Moedwillig, maar ook per ongeluk worden voortdurend dynamieken in gang gezet die hun invloed hebben op het meest waardevolle Nederlandse erfgoed: het cultuurlandschap.

Voorheen kreeg dit cultuurlandschap ruim de tijd zich als gevolg van menselijk handelen op min of meer natuurlijke wijze te ontwikkelen. De tijd werkte louterend, filterend en rijpend op de ontwikkelingen. Aan het begin van de eenentwintigste eeuw is tijd echter een luxeartikel geworden. De snelheid en resoluutheid waarmee nieuwe ingrepen in het landschap kunnen en moeten worden gerealiseerd dicteren het tempo. De louterende, filterende en rijpende werking kan daarom niet meer aan de tijd worden overgelaten, maar moet op intensieve wijze ingebracht worden in het ontstaansproces van dit zich voortdurend vernieuwende cultuurlandschap.

Hans Venhuizen ontwikkelde daarom het Uiterwaardenmodel, een model dat het mogelijk maakt om in ons kunstmatige landschap tijdens een geregisseerd sedimentatieproces kwaliteiten te filteren uit de brede stroom voortdurend voorbijtrekkende cultuur. De methode van het Uiterwaardenmodel zorgt ervoor dat cultuurkwaliteiten in de breedste zin, een bijzondere rol gaan spelen bij het ontstaan van onze toekomstige leefomgeving.

Beuningen

Het Uiterwaardenmodel zag het licht tijdens het project De uitvinding van het Uiterwaardenmodel, dat van 2000 tot 2002 plaatsvond in het Gelderse Beuningen. Hier werd in samenwerking met vele mensen en disciplines moedwillig, maar ook per ongeluk, gepassioneerd gedebatteerd en gedacht. Zo werd door Hans Venhuizen The making of ontwikkeld, een ideemachine in spelvorm voor het intensief betrekken van bewoners bij de ruimtelijke ordening. En werd voor het gebied de mogelijkheden voor het oprichten van een Recycle Valley onderzocht: een culturele impuls met elders afgedankte materialen. De uitvinding van het Uiterwaardenmodel zorgde voor dynamiek in het denken over het toekomstige Beuningse erfgoed. Het project eindigt in een open einde / een nieuw begin. De dynamiek in Beuningen wordt een opnieuw een aanzet gegeven met het voorstel tot het uitschrijven van een prijsvraag voor invulling van vrijplaatsen in het gebied aan de hand van gevonden culturele waarden. Dit open eind zorgt ervoor dat het dynamische gebied van Weurt tot Deest in beweging blijft.

publicatie

Naar aanleiding van het project is de publicatie De uitvinding van het Uiterwaardenmodel gemaakt. In deze publicatie wordt verslag gedaan van het project en van de gevolgde methode.

programma

Op 26 september a.s. wordt De uitvinding van het Uiterwaardenmodel afgesloten met een symposium. Dagvoorzitter is Max Daniel van Buro Doordewind.
Locatie: Gemeentehuis van Beuningen, van Heemstraweg 46

Hans Venhuizen (conceptmanager) zal als projectleider een inleiding geven over de uitvinding van De uitvinding van het Uiterwaardenmodel. Hierna laten drie genodigde sprekers vanuit hun eigen specifieke invalshoek het licht schijnen op de methode van het Uiterwaardenmodel:


- Paul Meurs (architectuurhistoricus en -criticus) spreekt over de bijzondere rol die de conceptmanager in het Uiterwaardenmodel inneemt.

- Bernard Colenbrander (architectuurhistoricus en -criticus, o.m. werkzaam bij het Ministerie van OC&W) spreekt over de waarde van culturele kwaliteiten in onze leefomgeving in een lezing over culturele planologie.

- Jeroen Saris (oprichter van Bureau De Stad en oud wethouder van Ruimtelijke Ordening van Amsterdam) geeft een reflectie over de methode van het Uiterwaardenmodel in het licht van actuele ontwikkelingen in de wereld van bestuur en interactiviteit.
Aansluitend vindt naar aanleiding van de lezingen een discussie plaats waarin de waarde van een methode als het Uiterwaardenmodel voor Nieuw Erfgoed centraal staat.

De dag wordt afgesloten met de presentatie van het eerste exemplaar van de publicatie De uitvinding van het Uiterwaardenmodel.

Inschrijving

We nodigen u van harte uit bij dit symposium aanwezig te zijn. U kunt zich inschrijven door een mail met uw naam, adres en telefoonnummer te mailen naar: desk@bureauvenhuizen.com. U kunt ook telefonisch contact met ons opnemen. Telefoonnummers en andere informatie vindt u hieronder.

Voor meer informatie of vragen over De Uitvinding van het Uiterwaardenmodel en het symposium kunt u contact opnemen met Bureau Venhuizen: Hans Venhuizen (conceptmanager) 010-2444655, 06-51429499 of Marieke Berkers (assistent conceptmanagement) 06-13931926, e-mail: desk@bureauvenhuizen.com. Meer informatie over het project kunt u ook vinden op www.bureauvenhuizen.com of www.uiterwaardenmodel.nl. De uitvinding van het Uiterwaardenmodel ontstond in opdracht van de Stichting van Weurt tot Deest en vond van 2000 tot 2002 plaats in de Gelderse gemeente Beuningen.Het project werd ondersteund door: Gemeente Beuningen, Provincie Gelderland, Bouwfonds Cultuurfonds, Cultuurfonds Bank Nederlandse Gemeenten, Prins Bernhard Cultuurfonds, Projectbureau Belvedere, Stichting VSB Fonds.

Regelmatig mailt Bureau Venhuizen u informatie omtrent zijn actuele projecten, presentaties of publicaties. Mocht u hier geen prijs op stellen stuur dan een reply-mail met als onderwerp OEverwijder¹. In dat geval: excuses voor de overlast.