Rijksuniversiteit Groningen

17 sep 2002

Promotie

Boekhoudkundige informatie geschikt voor meten van ondernemingsprestaties?

Angela Wang onderzocht onder meer welke rol jaarcijfers spelen bij het meten van de prestaties van, en de waardering voor een onderneming. Ook bekeek zij of zo'n boekhoudkundige prestatiemaatstaf wellicht geschikter is voor het bepalen van de marktwaarde of het marktrendement van een onderneming, dan een economisch georiënteerde maatstaf, zoals bijvoorbeeld begrepen in de bekende kasstroom- en dividenddisconteringsmodellen.

Om de financiële prestatie te bepalen, moet gemeten worden hoeveel de gedane investeringen hebben opgeleverd. Het probleem met het waarderen van een onderneming is dat het onzeker blijft hoe het in de toekomst zal gaan. Volgens Wang is boekhoudkundige informatie, zoals bijvoorbeeld de winst en de boekwaarde van het eigen vermogen, geschikt om te gebruiken voor schattingen voor de toekomst, omdat het hierbij om daadwerkelijk gerealiseerde ondernemingsprestaties in het verleden gaat. De promovendus analyseerde daartoe de overeenkomsten en verschillen tussen tien waarderingsmodellen, die geënt zijn op economische dan wel op boekhoudkundige concepten.

Interne rentabiliteit is een economisch concept. De vraag onder economen is altijd geweest in hoeverre de boekhoudkundige rentabiliteit een goede benadering vormt voor de interne rentabiliteit. In een empirisch onderzoek bij beursgenoteerde bedrijven bekeek Wang in eerste instantie de eigenschappen van de boekhoudkundige rentabiliteit. Het blijkt onder meer dat de boekhoudkundige rentabiliteiten van grote ondernemingen door de tijd heen stabieler zijn dan die van kleine ondernemingen. Vervolgens formuleerde de promovendus de voorwaarden onder welke omstandigheden de boekhoudkundige rentabiliteit een goede benadering vormt voor de interne rentabiliteit. Tot slot stelt Wang vast dat het nieuwe winstconcept EVA (Economic Value Added) meer zegt over de marktwaarde dan traditionelere maatstaven zoals winst en operationele kasstroom; de samenhang tussen EVA en marktrendement daarentegen is beduidend zwakker dan die tussen EVA en de nettowinst. /ImK

Hua (Angela) Wang (Shanghai, China, 1965) verrichtte haar promotieonderzoek bij de vakgroep Financiering, Belegging en Accounting van de economische faculteit van de RUG.

Datum en tijd

donderdag 26 september 2002, 14.15 uur

Promovendus

mw. H. Wang, tel (050)363 72 92, e-mail: a.h.wang@eco.rug.nl (werk)

Proefschrift

Accounting business performance and the valuation of firms

Promotor

prof.dr. D.W. Feenstra

Faculteit

economische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstaat 5 Groningen