Rijksuniversiteit Groningen

17 sep 2002

Lezingenserie

'Spraakmakende Boeken': In de ban van de ring

J.R.R. Tolkiens In de ban van de ring (BR) verscheen in drie gebonden delen in 1955 en 1956. Bijna vijftig jaar later, en 100 miljoen verkochte exemplaren in vele talen verder, stond het boek weer nummer één op de wereldranglijst van best verkochte boeken, mede dankzij de film. In zijn lezing gaat prof.dr. Rolf Bremmer in op de vraag wat het succes van deze dikke pil verklaart. Hij bespreekt een aantal aspecten die voor een beter begrip van de BR behulpzaam kunnen zijn. Waar gaat het boek over? Zit er een diepere boodschap onder de oppervlak van het verhaal, en zo ja, welke is die dan? Is de BR een hervertelling van de christelijke boodschap? een symbolische verkleding van de strijd tussen de vrije westerse wereld en de totalitaire regimes van Nazi Duitsland en de communistische landen? een aanklacht tegen de verindustrialiseerde maatschappij? of is het eerder een sprookjesachtig ridderverhaal zonder grote pretenties? of gaat het misschien wel om subliem onderdrukte seksualiteit? Bremmer zal ook de vraag proberen te beantwoorden wat de verfilming van het boek toevoegt aan de interpretatie ervan.

Prof.dr. Rolf Bremmer is verbonden aan de opleiding Engels van de Universiteit Leiden. Hij is daar tevens bijzonder hoogleraar Fries. Hij studeerde Engels en Oudgermanistiek in Groningen en Oxford. In Oxford studeerde hij onder andere bij Tom Shippey, een van de grote Tolkien-kenners. Rolf Bremmers onderzoeksinteresse gaat speciaal uit naar de heldenliteratuur in het Oudengels.

De lezing over Tolkien is de eerste in de serie Spraakmakende Boeken, een jaarlijkse reeks van zeven lezingen over literaire werken die op dat moment sterk in de belangstelling staan. De lezingen worden verzorgd door vooraanstaande specialisten die veelal verbonden zijn aan de Faculteit der Letteren van de RUG. De serie richt zich op geïnteresseerde lezers. De opzet is zodanig dat zowel personen die het betreffende werk hebben gelezen, als ook anderen de besprekingen kunnen volgen.

Datum en tijd

donderdag 26 september 2002, 20.00 uur

Spreker

prof.dr. Rolf Bremmer

Titel

J.R.R. Tolkien: In de ban van de ring

Serie

Spraakmakende Boeken

Plaats

Offerhauszaal Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Faculteit der Letteren, PR en Voorlichting, Anneke Kok/Joke van Kuijk, tel. (050)363 59 09,
e-mail: a.kok@let.rug.nl of j.h.b.van.kuijk-sweering@let.rug.nl, www.let.rug.nl/spraakmakendeboeken