Rijksuniversiteit Groningen

18 sep 2002

Nummer 118 18 september 2002

Promotie hoogtepunt viering 250-jarig jubileum

Succes Leeuwarder Courant door neutraliteit en voorzichtige verandering

De Leeuwarder Courant heeft van alle Nederlandse kranten de langste geschiedenis. De krant is altijd succesvol geweest doordat zij probeerde voor alle groepen in de samenleving acceptabel te zijn. Zij paste zich steeds voorzichtig aan maatschappelijke veranderingen aan, maar handhaafde daarbij zorgvuldig haar eigen identiteit. Dit stelt Marcel Broersma in zijn promotieonderzoek. De krant probeerde in (partij-)politieke zin neutraal te zijn, maar streefde wel een cultureel ideaal na. Dit burgerlijk cultuurideaal bepaalde wat zij wel en wat zij niet publiceerde. Broersma promoveert op 26 september 2002 aan de Rijkuniversiteit Groningen. De promotie vormt een hoogtepunt in de viering van het 250-jarig jubileum.
Succes
Niet fatsoenlijk
Neutraliseren
Goede kooplieden
Friese cultuur
Curriculum vitae
Noot voor de pers

Koningin Beatrix brengt een bezoek aan de Leeuwarder Courant en krijgt het eerste exemplaar van het boek mee. Bij voorintekening zijn inmiddels al meer dan 4000 exemplaren verkocht van Beschaafde Vooruitgang - de wereld van de Leeuwarder Courant 1752 - 2002. Enerzijds is Broersma's boek een studie naar de krant zelf, haar lezers en de samenleving waarvan zij deel uitmaakte. Anderzijds is het een onderzoek naar de representatie die de krant gaf van de werkelijkheid en de manier waarop zij dit deed.

Succes

Het succes van de krant is volgens Broersma te verklaren uit een samenspel van factoren. De belangrijkste verklaring is dat steeds het evenwicht tussen verandering en continuïteit is gevonden. De Leeuwarder Courant omarmde vooruitgang, zowel wat betreft haarzelf als de samenleving, mits dit op een beschaafde wijze gebeurde. Slechts gebeurtenissen die qua inhoud en stijl aan de burgerlijke normen en waarden voldeden, werden opgenomen. Groepen die zich niet conformeerden, werden door de krant als het ware buiten de gemeenschap geplaatst. Toen werkloze arbeiders in de winter van 1892 optrokken naar het Leeuwarder stadshuis onder het roepen van de kreet 'Brood, honger, revolutie!', schreef de krant hierover bijvoorbeeld geen letter. Pas toen zij hun eisen kenbaar maakten in een nette, georganiseerde vergadering, besteedde de Leeuwarder Courant aandacht aan hun situatie.

Niet fatsoenlijk

De Leeuwarder Courant verspreidde vanaf haar oprichting het burgerlijke normen- en waardenpatroon waarin tolerantie, harmonie en orde, deugdzaamheid, bescheidenheid en fatsoen de belangrijkste deugden waren. De lezer moest zich met behulp van de krant ontwikkelen tot een volwaardig burger. Het was niet in de eerste plaats de bedoeling het publiek te vermaken. Wel werd de krant in het begin van de twintigste eeuw 'luchtiger' onder invloed van de toenemende concurrentie en de toeloop van lezers uit de kleine burgerij en de arbeidersstand. Met feuilletons, strips, maar ook met spaarzame reportages en interviews probeerde zij van de krant een 'huisvriend' te maken. Maar aandacht voor het persoonlijk leven, die bijvoorbeeld tot uiting kwam in interviews, was in de krant tot aan de jaren 1930 taboe, omdat dit niet fatsoenlijk werd geacht.

Neutraliseren

Zowel de overheid als het publiek bepaalt het succes van een krant. Zij kan de gunst van de lezers verliezen en met name tot 1848 (en in de Franse tijd) en in de Tweede Wereldoorlog lag het gevaar van strafmaatregelen van de overheid tegen courantiers op de loer. De Leeuwarder Courant heeft dit gevaar gedurende haar bestaan zoveel mogelijk weten te neutraliseren. Zij gaf de overheid geen reden om in te grijpen en hield zich afzijdig van uiteenlopende politieke idealen. De krant wilde aantrekkelijk zijn voor lezers en adverteerders van verschillende gezindten. In principe deed zij daarom verslag van bijeenkomsten van alle maatschappelijke groeperingen.

Goede kooplieden

Als laatste verklaring voor het succes van de krant noemt Broersma dat de uitgevers goede kooplieden waren. Zij voerden een voorzichtig investeringsbeleid, maar grepen op cruciale momenten in om het voortbestaan van de krant te waarborgen. Ze investeerden in redactie en techniek toen de concurrentie opkwam (zoals bijvoorbeeld het Nieuwsblad van Friesland aan het eind van de negentiende eeuw) en voerden een verstandig prijsbeleid, met twee goed getimede prijsverlagingen in 1913 en 1926.

Friese cultuur

Vanaf de negentiende eeuw ging de krant in toenemende mate aandacht besteden aan Friesland. Zij speelde een belangrijke rol bij de definiëring van de Friese identiteit. In beschouwingen prentte de Leeuwarder Courant de lezer im- en expliciet in dat de Friezen een gedeelde geschiedenis en een eigen taal hadden.

Curriculum vitae

Marcel Broersma (Groningen, 1973) studeerde geschiedenis en journalistiek aan de RUG. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de sectie Journalistiek van de afdeling geschiedenis en binnen het Rudolf Agricola Instituut. Broersma promoveert tot doctor in de letteren bij prof.drs. H.A.L. Lockefeer en prof.dr. C.A. Tamse. (N.B. De promotieplechtigheid vindt plaats in de Martinikerk te Franeker.) De titel van het proefschrift luidt: Beschaafde Vooruitgang. De wereld van de Leeuwarder Courant, 1752-2002. Handelsuitgave: Friese Pers Boekerij, Leeuwarden, ISBN 90 330 1144 1, 548 pagina's, prijs: 35,-. Tot en met de promotie rust er een embargo op het boek. Momenteel is Broersma docent en onderzoeker bij de sectie Journalistiek. Hij onderzoekt wat regionale dagbladen de laatste decennia hebben ondernomen om abonneeverlies te keren.

Noot voor de pers

Voor nadere informatie: M.J. Broersma, tel. (050)363 52 69, e-mail: m.j.broersma@let.rug.nl (werk)