STAATSBOSBEHEER
http://www.staatsbosbeheer.nl/actueel/persberichten/

Persuitnodiging Keten rondom Loevestein

Dit is een gezamenlijk persbericht van Staatsbosbeheer, Dienst Landelijk Gebied, Wereld Natuur Fonds, Terca Baksteen B.V. en Rijkswaterstaat

Keten van belangen als kleiwinning, veiligheid, natuurherstel, stedelijke vernieuwing en een keten van organisaties.

Natuurontwikkeling en veiligheid in het rivierengebied gaan uitstekend samen gaat met kleiwinning en duurzaam bouwen. Om dit succes te onderstrepen organiseren Staatsbosbeheer, Dienst Landelijk Gebied, Wereld Natuur Fonds, Rijkswaterstaat en Terca Baksteen B.V. de bijeenkomst 'Keten rondom Loevestein' op donderdagmiddag 26 september 2002. Deze bijeenkomst laat zien dat convenanten, intentieverklaringen en overeenkomsten worden omgezet in concrete resultaten. Na een korte terugblik op het project Loevestein en de winst van het samenwerken in rivier- en natuurprojecten in Nederland zal in een bijzondere setting door de vertegenwoordigers van de betrokken organisaties worden ingegaan op de centrale vraag: hoe nu verder in het rivierengebied?

U bent van harte uitgenodigd voor deze bijeenkomst op 26 september a.s. in de uiterwaarden bij Slot Loevestein. Het programma start in Fort Vuren en staat hieronder vermeld.

Tijdens de bijeenkomst wordt getoond dat publiek-private samenwerking concrete resultaten oplevert. De eerste 38 hectare ontkleide en ingerichte grond wordt door Dienst Landelijk Gebied als natuurgebied overgedragen van Terca Baksteen B.V. aan Staatsbosbeheer. Terca Baksteen B.V. mag in ruil daarvoor klei winnen in enkele niet ontkleide natuurgebieden van Staatsbosbeheer. Dit is de eerste stap naar een groot natuurontwikkelingsproject waardoor in een periode van vijftien jaar de uiterwaarden rondom Slot Loevestein een geheel nieuw aanzicht krijgen. Het nieuwe natuur- en recreatiegebied, midden in de Randstad, zal uiteindelijk circa 200 hectare groot worden. In een overeenkomst tussen de genoemde partijen zijn deze afspraken vastgelegd.

Het eerste exemplaar van het boek 'van Rijnruit tot Maasraket, 10 jaar natuurontwikkeling in Nederland' wordt door het Wereld Natuur Fonds gepresenteerd, waarmee er aandacht is voor de vele natuurresultaten in de projecten van de afgelopen jaren.

Tien jaar geleden is in Nederland op grote schaal begonnen met natuurontwikkeling in het rivierengebied. Een beproefde methode daarbij is het verlagen van de uiterwaarden door het weghalen van klei. Zo ontstaan langs de grote rivieren gevarieerde natte natuurgebieden en mogelijkheden voor recreatie. De ruimtelijke kwaliteit wordt verhoogd. Uiterwaardverlaging betekent ook meer veiligheid binnendijks, want het creëert meer ruimte voor de rivier. De klei wordt verwerkt tot baksteen en gebruikt in stedelijke projecten. Het één hangt nauw samen met het ander.

Voor deze moderne vorm van samenwerking staat de natuurontwikkeling rondom Loevestein model. Deze publiek-private samenwerking tussen organisaties met verschillende belangen en doelstellingen mag bijzonder genoemd worden. Een keten van belangen als kleiwinning, veiligheid, natuurherstel, stedelijke vernieuwing en een keten van organisaties.

Programma:

13.30 uur Ontvangst in Fort Vuren

14.00 uur Overtocht naar het projectgebied rondom Slot Loevestein

14.30 uur 'Op bezoek bij de Abt van Munnikenland' Na een korte presentatie waarin een toelichting wordt gegeven op het project Loevestein en de winst van het samenwerken in rivier- en natuurprojecten in Nederland zal in een bijzondere setting door de vertegenwoordigers van de betrokken organisaties worden ingegaan op de centrale vraag: hoe nu verder in het rivierengebied?

Aandacht is er voor het convenant tussen Terca Baksteen B.V., Dienst Landelijk Gebied en Staatsbosbeheer. De eerste 38 hectare uiterwaarden worden als natuurgebied overgedragen. Door deze bijzondere publieke- private samenwerking worden concrete stappen gezet naar een veiliger en natuurlijker rivierengebied. Daarnaast wordt het eerste exemplaar van het boek 'van Rijnruit tot Maasraket, 10 jaar natuurontwikkeling in Nederland' door het Wereld Natuur Fonds gepresenteerd, waarmee er aandacht is voor de vele natuurresultaten in de projecten van de afgelopen jaren.

15.45 uur Excursie door het uiterwaardengebied rondom slot Loevestein

16.30 uur Overtocht naar Fort Vuren

16.45 uur Borrel in Fort Vuren

In het programma is er volop ruimte om te genieten van de natuur. Denkt u aan gepaste kleding!

Routebeschrijving:

Het fort Vuren, Waaldijk 29a, 4214 LB, Vuren, Telefoon: 0183-660950. Het Fort Vuren is te vinden langs de dijk aan de rivier de Waal, 5 km ten oosten van Gorinchem, tegenover Slot Loevestein.

Bereikbaar per auto:
Vanaf de A27, A15 richting Nijmegen. Afslag Gorinchem Oost / Arkel richting Vuren, bij de begraafplaats rechts, eind van de weg linksaf en na een paar honderd meter vindt Fort Vuren aan uw linkerzijde.

Per openbaar vervoer:
Met bus 47, Gorinchem / Geldermalsen. Uitstappen bij de Dalemse Zeiving / Begraafplaats Vuren.