Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht
Datum Nummer persbericht 25 september 2002 c033

Plaatsingsstop gesubsidieerde arbeid

Het college van B&W stelt een tijdelijke plaatsingsstop gesubsidieerde arbeid in. Deze plaatsingsstop gaat in op donderdag 26 september 2002 en duurt in ieder geval tot 1 januari 2003. Met de plaatsingsstop wil het college van B&W financiële ruimte behouden om in 2003 te kunnen blijven investeren in reïntegratie en gesubsidieerde arbeid. Op 18 december 2002 zal de gemeenteraad een besluit nemen over de toekomst van de gesubsidieerde arbeid in Nijmegen. Hierna zal er meer duidelijkheid komen voor werkzoekenden, werknemers met een gesubsidieerde baan en werkgevers.

Het nieuwe kabinet heeft onlangs zijn begroting en toekomstplannen bekendgemaakt. De regering gaat fors bezuinigen op de middelen die gemeenten krijgen om langdurig werklozen en uitkeringsgerechtigden aan het werk te helpen of werkervaring op te laten doen. Dit heeft gevolgen voor de ID-banen en WIW-dienstverbanden van Stichting Uitzicht. De gemeente Nijmegen kan zich niet vinden in deze kabinetsplannen. Het college van B&W vindt dat de mensen met een gesubsidieerde baan een waardevolle bijdrage leveren aan het maatschappelijke en culturele leven in de stad. Nijmegen heeft ook altijd veel gebruik gemaakt van de reïntegratie-mogelijkheden, waardoor de plannen nu zeer hard aankomen. Gezamenlijk met de andere grote gemeenten zal Nijmegen haar kritiek kenbaar maken aan het kabinet.

Om welke banen gaat het?
Voor de WIW-banen (Wet Inschakeling Werkzoekenden) betekent de plaatsingsstop dat er geen nieuwe werkzoekenden zullen worden aangenomen bij Stichting Uitzicht. Er zullen dus ook geen nieuwe mensen aangesteld worden om bij instellingen te gaan werken. Wel kunnen instellingen hun vacatures blijven aanmelden omdat de vacature misschien door iemand uit het huidige personeelsbestand van Stichting Uitzicht opgevuld kan worden. Als het contract van een werknemer van Stichting Uitzicht binnenkort afloopt, zal dit nog verlengd kunnen worden met maximaal anderhalf jaar.

Voor de ID-banen (Besluit In-en Doorstroombanen) betekent de plaatsingsstop dat er geen nieuwe arbeidsplaatsen meer worden toegestaan. ID-banen die beschikbaar komen vanwege het vertrek van een ID-werknemer, worden niet meer opgevuld. Een uitzondering op de plaatsingsstop zal worden gemaakt voor langjarige WIW-ers die willen overstappen naar een ID-baan.

Voor werkgevers die een werkervaringsplaats hebben waarbij iemand werkervaring opdoet en de werkgever subsidie van de gemeente ontvangt, geldt dat er nog steeds subsidie kan worden aangevraagd.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Janine Adriaansens, doorkiesnummer 3292380


---
Alle informatie in dit emailbericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht.