---

Ministerie van Defensie



---

Bemanningsleden bommenwerper geïdentificeerd

26-09-2002

De bij de berging van de Vickers Wellington-bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog gevonden stoffelijke resten zijn geïdentificeerd. Ze zijn afkomstig van de twee vermiste boordschutters Joseph White en Joseph E. Adrian Thibaudeau . Ze kwamen op 5 mei 1943 op 21-jarige leeftijd om het leven toen hun bommenwerper bij Wilnis neerstortte. De stoffelijke resten zijn afgelopen week door de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht geïdentificeerd. Het nieuws is nu pas bekend gemaakt omdat eerst de nabestaanden in Canada geïnformeerd moesten worden.

De goede conditie van de geborgen stoffelijke resten en de door de Canadian Air Force (Canadese Luchtmacht) verstrekte medische gegevens van de bemanningsleden hebben bij de identificatie een doorslaggevende rol gespeeld. De datum waarop White en Thibaudeau worden begraven, wordt in overleg tussen de Commonwealth War Graves Commission, de Canadese autoriteiten en de gemeente De Ronde Venen vastgesteld. Dan krijgen White en Thibeaudeau, ruim 59 jaar nadat zij hun leven hebben gegeven voor de bevrijding van Nederland, alsnog een eervolle begrafenis.

De bergingsofficier van de luchtmacht schat inmiddels bijna 100% van het vliegtuigwrak te hebben geborgen. Er zijn ruim 5000 stuks boordmunitie (.303 inch) en enkele niet ontplofte fosforbommen (30 lbs) uit het vliegtuigwrak geborgen en veiliggesteld. Er zijn geen zware explosieven aangetroffen. De Wellington maakte deel uit van het 428e squadron van de Royal Canadian Air Force en was op 4 mei 1943 opgestegen uit het Zuid-Engelse graafschap Yorkshire. Het toestel voerde een geallieerde aanval van 600 bommenwerpers uit op Dortmund. Op de terugvlucht werd de Vickers Wellington door een Duitse Junkers 88 nachtjager uit de lucht geschoten. (fotos: Canadese ambassade en Stichting Berging Vickers Wellington 1943)
Boordschutter J. White, Wellington Wilnis (Stichting Berging Wellington 1943) foto: Boordschutter J.E.A. Thibaudeau, Wellington Wilnis (Canadese ambassade)