BREIN

Belangrijke piratenrijconferentie

Mondiale anti-piraterij conferentie in Amsterdam Amsterdam, 25 september 2002

Vanaf vandaag vergadert de top van de muziekindustrie, opsporingsdiensten en overheid uit meer dan 40 landen in Amsterdam over het toenemende probleem van muziekpiraterij. Het overkoepelende thema is Working in Partnership, dat o.a. ingaat op de samenwerking met partijen als Interpol, douanes en de Europese Commissie maar ook met andere rechthebbenden zoals de entertainmentindustrie en merkrechthebbenden. Ieder jaar organiseert de IFPI deze conferentie, dit jaar is de best bezochte ooit.

Piraterij is de grootste bedreiging van de muziekindustrie vandaag de dag. Het ondermijnt investeringen in nieuwe muziek, artiesten en trends. Met name lokale investeringen staan onder druk, deze zijn in een dalende markt immers niet meer op te brengen.

In toenemende mate is er verband tussen (muziek)piraterij en georganiseerde criminaliteit. Vaak wordt de handel in gepirateerde muziek gebruikt als inkomstenbron voor kwalijke activiteiten als drugs(handel), wapens en witwasmogelijkheid. Vorig jaar is de handel in gepirateerde discs met 48% gestegen en is de handel in cd-r's verdrievoudigd tot een totale omvang van 450 miljoen cd-r's. De totale 'piraten'markt bedroeg $4.3 miljard. Niet alleen lopen artiesten, componisten, tekstdichters en platenmaatschappijen zo enorme bedragen mis, ook overheden wereldwijd zijn er de dupe van.

Vandaag de dag vindt een toenemend percentage van de piraterij plaats in kleine, niet al te kostbare bedrijfjes die gebruik maken van cd-r. Waar voorheen nog forse investeringen nodig waren om een cd-pers te kopen, volstaat nu een aantal overal verkrijgbare cd-branders. De conferentie zal o.a. spreken over dit probleem, de opsporing van dit soort bedrijven en over technische middelen bij die opsporing.

Het Nederlandse piraterijbestrijdingsprogramma BREIN fungeert internationaal als voorbeeld in de bestrijding van piraterij. BREIN bestrijdt niet alleen piraterij van muziek maar ook van films en interactieve software en verenigt auteurs, artiesten en producenten in deze strijd. 'We werken daarin nauw samen met de Nederlandse overheid en opsporingsdiensten', zegt Tim Kuik, directeur van Stichting BREIN. 'Ook op het internationale vlak is er nauwe samenwerking met andere piraterijbestrijdingsprogramma's, met name met de IFPI die een uitstekende forensische, analytische en operationele capaciteit tot haar beschikking heeft'.

IFPI's hoofd van de opsporingsafdeling Ian Grant meldt: 'We continue to uncover major links to serious and organised crime involvement in music piracy internationally. A top priority for us in fighting music piracy is the ongoing and valuable partnerships we are developing with law enforcement authorities worldwide.'

De conferentie duurt nog tot vrijdag.
21)