---
DCN levert als eerste scheepsbouwwerf een volledig digitaal ontworpen fregat met behulp van PTC- software
---

Brussel (B), 's Hertogenbosch (NL), 26/09/2002

PTC (Nasdaq: PMTC), wereldwijd marktleider in software voor productontwikkeling, heeft Europa's grootste militaire scheepsbouwer DCN uitgerust met zijn product lifecycle management (PLM) -oplossingen. DCN zal de PTC-technologie zowel inzetten voor het ontwerp en de productie van zijn oppervlak- en onderwatervaartuigen als voor de onderhoud-, herstel- en controleactiviteiten.

DCN heeft de afgelopen zes jaren meer dan 12 miljoen USD geïnvesteerd in PLM-software en -diensten. Het contract dat de onderneming afgesloten heeft met PTC bevestigt de leiderspositie die de softwareproducent bekleedt in het leveren van dergelijke toepassingen aan ondermeer de scheepsbouwindustrie. DCN is een van de meest vooruitstrevende scheepsbouwwerven ter wereld en is er dankzij de integratie van de PLM-toepassingen van PTC als eerste in Europa in geslaagd een volledig digitaal ontworpen fregat af te leveren. De onderneming kon met de software de programmakosten aanzienlijk verlagen, de toegang, visualisatie en controle over de productinformatie verbeteren en zo een strategisch voordeel uitbouwen ten opzichte van de concurrentie.

De PLM-oplossingen bieden DCN een centrale informatiebron over de vaartuigen die ontworpen en gebouwd worden. Zij brengen alle teams die gelijktijdig aan de engineering en de productie werken, vanuit de hele onderneming en geografisch verspreide sites tezamen rond een intelligent 3D-model van het schip of de onderzeeër. De software biedt eveneens een strikte configuratie en beheer van aanpassingen via geautomatiseerde workflows. De geïntegreerde visualisatiemogelijkheden laten een breed publiek van DCN-gebruikers de door de PLM-oplossingen beheerde CAD-modellen en -tekeningen op eenvoudige wijze gebruiken. Dit resulteert in een verkorte productontwerpcyclus, een hogere productkwaliteit en lagere kosten.

De PLM-oplossingen van PTC hebben overigens reeds hun kracht bewezen in complexe engineering industrieën en worden gebruikt door de grootste scheepsbouwwerven ter wereld zoals o.a. : BAE SYSTEMS, Vosper Thornycroft, Bath Iron Works en Northrop Grumpman Ship Systems. Lucht- en ruimtevaartproducenten zoals Airbus, EADS-LV en Lockheed Martin maken eveneens gebruik van de PLM-oplossingen van PTC. Airbus gebruikt de software voor de A380, EADS_LV voor de Ariane 5 en M51-programma's.

"De succesvolle implementatie van Windchill stimuleert de engineeringprojecten van DCN. De onderneming kan nu de enorme hoeveelheid informatie die gegenereerd wordt tijdens het ontwerpproces op efficiënte wijze beheren en analyseren, " meent Richard Harrison, CEO en president bij PTC. "We werken al lange tijd met DCN samen en willen de scheepsbouwer helpen in de zoektocht naar nieuwe manieren om innovatieve producten te creëren en rechtstreekse samenwerking rond productontwerp en efficiënte proces- en gegevenscontrole mogelijk te maken tijdens de gehele levenscyclus van zijn producten."

"DCN streeft ernaar het belangrijkste Europese bouwwerf voor traditionele en nucleaire vaartuigen en onderzeeërs te worden, " aldus Pierre Quinchon, verantwoordelijke bij DCN voor de bouw van nieuwe vaartuigen. "De PLM-oplossingen van PTC hebben belangrijke kostenbesparingen mogelijk gemaakt die onze verwachtingen zelfs overtroffen, ook bij programma's die al liepen toen het PLM-project van start ging. Zo hebben we een kostenreductie van 17% vastgesteld bij de romp- en structuurconstructie, en van 70% bij de piping aanpassingen; tegelijk is de productietijd van het kabelwerk met 30% gedaald."

---
END

---
Over DCN
DCN is een van de belangrijkste scheepswerven in Europa. De onderneming bezit een uitgebreide scheepsbouw know-how en middelen om de volledige productieketen te controleren, van ontwerp tot de productie van oorlogsboten en vechtsystemen en hun onderhoud.
DCN bedient de Franse marine, zijn belangrijkste klant, naast andere geallieerde of bevriende buitenlandse marines. DCN biedt een globale aanpak om oorlogschepen en bijhorende diensten te leveren, gebaseerd op complexe functies en technologieën. DCN heeft meer dan 14.700 medewerkers verspreid over acht industriële sites, naast het hoofdkwartier. In 2003 wordt DCN een publieke onderneming waardoor de onderneming zijn leidende positie in Europa zal kunnen handhaven.

Over PTC (www.ptc.com)
PTC (Nasdaq: PMTC) ontwikkelt, verkoopt en ondersteunt softwareoplossingen waarmee fabrikanten superieure producten sneller op de markt kunnen brengen dan hun concurrenten tegen lagere kosten. PTC is 's werelds grootste softwarebedrijf op het vlak van
productontwikkeling, met wereldwijd meer dan 33.000 klanten.
PTC Benelux, Jerome La Fontaine, Sales & Marketing Support, Reitscheweg 7P, 5232 BX 's-Hertogenbosch, T: + 31 (0)73-6442705, F: + 31 (0)73-6443055, E:
Jlafontaine@ptc.com
Journalisten:
NewsEngine PR België, Leen Dries, T: + 32 3 260 96 42, F:
+ 32 3 237 23 25, E: leen.dries@newsenginepr.com NewsEngine PR Nederland, Ineke Tiesinga, T: + 31 20 567 21 70, F: + 31 20 567 21 77, E:
ineke.tiesinga@newsenginepr.com
Ref.:PMTC0064-232702