Korps: Friesland, plaats: Fryslân 26-09-2002
Politieberichten 25/9 (13.00 uur) t/m 26/9 (07.00 uur)

Resultaten Fryske Diken
Het team Fryske Diken heeft in de periode van 16 tot en met 22 september in Friesland 60.346 voertuigen gecontroleerd op snelheid. Hiervan hield 95,4% zich keurig aan de geldende snelheid. Op een aantal plaatsen in de provincie is naar aanleiding van klachten op snelheid gecontroleerd. Op de Harlingerstraatweg binnen de bebouwde kom van Leeuwarden werd een snelheid gemeten van 92 kilometer per uur, een overtreding van 42 kilometer. In Dokkum op de Hantumerwei werd een snelheid van 101 geklokt waar maximaal 60 kilometer per uur is toegestaan, en in Jinshuzen bij Akkrum werd een snelheid van 151 gemeten waar 80 kilometer per uur is toegestaan. Ook de komende week controleren de medewerkers van Fryske Diken in de hele provincie weer op alcohol, snelheid, helm, rood licht en gordel. Zo wordt op snelheid onder andere gecontroleerd op de N381 bij Oosterwolde (dinsdag 1 oktober), op de N351bij Surhuisterveen (woensdag 2 oktober) en op de N381 bij Wijnjewoude (donderdag 3 oktober).

Sneek: winkeldiefstal
Woensdag omstreeks 12.20 uur werd een 17-jarige inwoner van Sneek in een winkel aangehouden voor winkeldiefstal. Hij had een vijftal cassettebandje en een cd weggenomen zonder te betalen. Gezien de leeftijd en SPOED-proces-verbaal opgemaakt. Aangifte werd gedaan door een 19-jarige medewerkster van de winkel.

Heerenveen: diefstal lege kratten
In de nacht van dinsdag op woensdag is vanuit een bedrijf aan de Venus een 135-tal lege kratten weggenomen. Aan de zijkant van het bedrijf werd een gat aangetroffen. Aangifte werd gedaan door een 51-jarige inwoner van Dokkum.

Drachten: diefstal fietscomputers
In de periode van 1 april tot eind juni hebben een 16-jarige inwoner van Siegerswoude en een 16-jarige inwoner van De Wilp zich schuldig gemaakt aan diefstal van fietscomputers. In totaal zijn een 11-tal computers in beslag genomen. De fietscomputers zijn gestolen bij een supermarkt in de Wiken, een supermarkt aan het Kiryat Onoplein en op de Promenade. De computers zijn van het merk: Cateye, Hema, Cordo en Sigma. Gezien de leeftijd van de daders afgehandeld via bureau HALT. Eventuele slachtoffers van deze diefstal kunnen zich in verbinding stellen met de politie in Drachten telefoon: 0900 8844.

Leeuwarden: handel in drugs.
Woensdag omstreeks 14.45 uur werd een 41-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden op het Ruiterskwartier. Zij had drugs gekocht van een tweetal mannen. Deze zijn tevens aangehouden, een 17-jarige en een 24-jarige, beiden inwoners van Leeuwarden. Ze zijn overgebracht naar het bureau. De 17-jarige en de 24-jarige zijn hierna in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Sneek: diefstal uit auto
In de nacht van dinsdag op woensdag is er ingebroken in een personenauto. De auto stond op de oprit naast een woning aan de Kloosterhof. Een deur werd opengebroken. Weggenomen werden een tweetal tassen met als inhoud kappersartikelen. Aangifte werd gedaan door een 32-jarige inwoonster van Sneek.

Leeuwarden: snelheidsovertreding
Woensdag omstreeks 15.40 uur werd een snelheidscontrole gehouden op de Grovestins. Ter plaatse geldt een maximum snelheid van 50 km per uur. Een 19-jarige bestuurder van een personenauto uit Leeuwarden reed hier 109 km per uur. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt en tevens is zijn rijbewijs ingevorderd.

Joure: rijden zonder rijbewijs
Woensdag omstreeks 18.27 uur werd een 21-jarige bestuurder van een personenauto uit Nieuwehorne gecontroleerd op de Geert Knolweg. Bij controle bleek de bestuurder niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Tegen de verdachte zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Lemmer: diefstal uit caravan
Tussen zondag 15 september en woensdag 25 september werd er ingebroken in een caravan op een camping aan de Plattedijk. Via het openbreken van een raampje aan de achterzijde van de caravan kon men binnen komen. Weggenomen zijn diverse goederen, visartikelen, gereedschap, radiocassetterecorder en een kookapparaat. Aangifte werd gedaan door een 40-jarige inwoner van Hattingen (Duitsland).

Heerenveen: diefstal uit kleedkamer
Op woensdag tussen 18.45 uur en 19.00 uur is vanuit kleding in een kleedkamer van een sporthal aan de Kempenaarssingel weggenomen een tweetal portemonnees. Aangifte hiervan werd gedaan door twee 39-jarige inwoners van Heerenveen.

Terschelling-West: aanhouding verdcahte
Woensdag omstreeks 22.00 uur werd op de veerboot Friesland aangehouden een 24-jarige inwoner van Amsterdam. Hij zou op de boot een cd-speler hebben weggenomen. Bij onderzoek op de boot bleek een cd-speler te missen. Verdachte overgebracht naar het bureau voor verder onderzoek. Aangifte werd gedaan door rederij Doeksen.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Woensdag omstreeks 22.47 uur werd een 26-jarige bestuurder van een personenauto uit Leeuwarden gecontroleerd op de Aletta Jacobsstraat. Op het bureau weigerde de verdachte mee te werken aan een blaastest. Ook bleek hij nog een rijontzegging te hebben. Hij kreeg een rijverbod van 24 uur en tegen hem zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Marssum: rijden onder invloed
Donderdag omstreeks 02.04 uur werd een 36-jarige bestuurster van een personenauto uit Easterlittens gecontroleerd op de Westergoawei. Op bureau blies zij 285 ug/l, goed voor een rijverbod van 1 uur. Afgehandeld via Kort-Om.

Drachten: rijden onder invloed
Donderdag omstreeks 02.23 uur werd een 51-jarige bestuurder van een personenauto uit Drachten gecontroleerd op de Ropta. Op bureau blies hij 570 ug/l, goed voor een rijverbod van 6 uur. Afgehandeld via Kort-Om.

gemeente Kollumerland: vechtpartij
In de nacht van vrijdag 30 augustus op zaterdag 31 augustus vond in een bardancing in de gemeente Kollumerland enige vechtpartijen plaats. In de dancing werden twee personen mishandeld door meerdere personen. De daders werden vervolgens uit de dancing verwijderd. Als gevolg daarvan werden de slachtoffers en hun vrienden in de loop van de nacht opgewacht buiten de dancing. Daar ontstonden meerdere vechtpartijen, waarbij meerdere personen zich tegelijk over één slachtoffer ontfermden. Er werd geschopt en geslagen, terwijl de slachtoffers op de grond lagen. Een verdachte sloeg er met krukken op los. Voor een tweetal vrouwelijke getuigen werd het te gek. Zij sprongen tussen de verdachten en sleurden daders van hun slachtoffers. Door de slachtoffers werd aangifte gedaan. Uit het daarop volgende onderzoek werden 11 jongens in de leeftijd van 15 tot 18 jaar aangehouden. Ze waren afkomstig uit Twijzelerheid, Zwagerbosch en Zwaagwesteinde en maakten deel uit van een groep van 20 tot 25 personen. De slachtoffers, 5 personen, waren afkomstig uit Buitenpost. Hun leeftijd lag tussen de 15 en 18 jaar. Als reden was dat men begin augustus, tijdens de feestweek in Buitenpost, de 5 zich keerden tegen de groep. In de dancing ontmoetten ze elkaar weer en de rollen werden omgedraaid. In Buitenpost bleef het met woorden. Nu vielen er wel slachtoffers. Eén van de slachtoffers werd per taxi overgebracht naar de eerste hulp van het ziekenhuis in Dokkum. Daar bleek hij een gebroken neusschot te hebben opgelopen en stukken van zijn voortanden waren geslagen. Een ander slachtoffer had een wond aan zijn voorhoofd opgelopen. Tegen 10 verdachten is proces-verbaal opgemaakt.

Zwaagwesteinde: inbraak winkel
In de nacht van woensdag op donderdag werd ingebroken in een winkel aan de Leeuwerikstraat.. Met een stoeptegel is de ruit van de voordeur van de winkel ingegooid. In de winkel zijn alle telefoonkaarten en wat geld weggenomen. Aangifte werd gedaan door een 34-jarige inwoner van Zwaagwesteinde.

Oosterwolde: inbraak garage
In de nacht van woensdag op donderdag werd ingebroken in een garage bij een woning aan de Mr. Verwerstraat. De toegangsdeur werd opengebroken en weggenomen werden een boormachine, een freesmachine en een zaagmachine en kleding. Aangifte werd gedaan door een 39-jarige inwoner van Oosterwolde.

Leeuwarden: aanrijding met letsel en aanhouding verdachte Woensdag omstreeks 16.00 uur vond een aanrijding plaats op de Drachsterweg. Een 65-jarige bestuurster van een personenauto uit Leeuwarden stond stil voor het verkeerslicht. Zij kwam uit de richting Knoopstraat. Zij stond voorgesorteerd om rechtdoor te rijden. Achter de 65-jarige stond een auto bestuurd door een 21-jarige inwoonster van Scharnegoutum. Een 21-jarige bestuurder van een personenauto uit Leeuwarden reed in een gestolen auto en werd op dat moment achtervolgd door een 36-jarige bestuurder van een personenauto en die eigenaar is van de auto die door de 21-jarige werd bestuurd. De 21-jarige botste tegen de auto van de 21-jarige en deze vervolgens op de auto van de 65-jarige. De botsing belandde de auto van de 21-jarige man in de sloot. De 21-jarige stapte uit de auto en ging er lopend vandoor. De auto waarin hij reed, een Volkswagen had hij op 19 september voor een proefrit meegekregen van bedrijf aan de Castorweg. Hij had de auto niet teruggebracht. De eigenaar van de auto, een 36-jarige inwoner van Leeuwarden zag verdachte rijden en is hem, toen gevolgd , met als gevolg de aanrijding op de Drachtsterweg. Door de aanrijding is de 65-jarige bestuurster van de eerste auto per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis met een gekneusde nek en rugwervel. Omstreeks 17.56 uur werd de verdachte aangehouden en overgebracht naar het bureau voor nader onderzoek.

Bureau Communicatie tel: (058) 880 8272