EIM

Persbericht

Importen goed voor internationalisering MKB

26-9-02

nummer: 2164

Bijna een kwart van het Nederlandse midden- en kleinbedrijf (MKB) importeert. Innovatieve goederen en diensten maken bijna een zesde deel uit van het totaal. Bij navraag blijkt dat importen onvermijdelijk zijn bij de stappen die bedrijven zetten in hun internationaliseringsproces. Dit blijkt uit onderzoek door EIM.

Een groot deel van import van goederen is bestemd voor verbruik in het productieproces van de producerende sectoren. Daarnaast importeert de handel goederen die enerzijds in Nederland verkocht worden en anderzijds opnieuw worden uitgevoerd. Ook is er sprake van outsourcing van productie naar het buitenland.

Relatie tussen import- en exportactiviteit

Bedrijven die importeren blijken relatief vaker ook te exporteren in vergelijking met niet-importerende bedrijven. Het grootste deel van de importen komt uit België/Luxemburg en Duitsland. Meer dan de helft van de importen bestaat uit goederen en diensten die ook in Nederland worden voortgebracht. Deze goederen of diensten worden veelal in het buitenland aangeschaft omdat de prijs-/kwaliteitverhouding daar gunstiger is.

Groot aandeel innovatieve importen

Bij niet-concurrerende importen (dit zijn met name importen van goederen die in Nederland niet worden geproduceerd of voorhanden zijn) gaat het lang niet altijd om laagwaardige goederen. Wel 15% van de importen door het MKB wordt door de importeurs onder innovatieve goederen geschaard. Opvallend is dat naar eigen zeggen kleine bedrijven vaker innovatieve goederen importeren dan grotere bedrijven.

Informatie

Meer informatie vindt u in de EIM-publicatie 'Het belang van importen voor het MKB' waarin speciale aandacht is besteed aan de sectoren industrie, handel en financiële dienstverlening. Deze publicatie (bestelnummer A200203, 25 euro) kunt u telefonisch (079 341 36 34) of per fax (079 341 50 24) bestellen bij EIM. U kunt de publicatie ook gratis downloaden via de Kennissite MKB en Ondernemerschap. Inlichtingen kunt u verkrijgen bij: 079 341 36 34