Fontys


donderdag 26 september 2002

Willem Breedveld eerste ere-gastdocent aan de Fontys Hogeschool Journalistiek

Willem Breedveld, politiek commentator van dagblad Trouw, is de eerste ere-gastdocent aan de Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg. Met de aanstelling voor een periode van vier maanden wil de journalistenopleiding de band met de beroepspraktijk verstevigen.

Breedveld zal gedurende een dag in de week op of voor de opleiding activiteiten ontplooien. Vandaag, woensdag 25 september, gaf hij de aftrap van zijn gastdocentschap met een redevoering over de duivelsdriehoek waarin de parlementaire pers in zijn ogen bekneld is geraakt. Het is de bedoeling van de Tilburgse journalistenopleiding twee of drie keer per jaar dergelijke journalists in residence aan te stellen. De Fontys Hogeschool Journalistiek gaat daarbij steeds op zoek naar een zeer ervaren journalist die een journalistiek genre of specialisme vertegenwoordigt. Breedveld is de eerste ere-gastdocent aan de journalistenschool. In het licht van de recente politieke ontwikkelingen in Nederland lag het voor de hand Breedveld uit te nodigen.

Deel van de opdracht aan de ere-gastdocent is zijn of haar gedachten over een aspect van de journalistiek op papier te zetten. Breedveld zal een essay schrijven over de stand van zaken in de parlementaire journalistiek.
Naast het ere-docentschap werkt de journalistenopleiding sinds enige tijd met een grote groep (ongeveer tien)tijdelijke docenten die in de journalistiek werken.

Willem Breedveld (1945) begon in 1963 zijn journalistieke carrière als correspondent voor Trouw in Dordrecht. Van 1973 tot 1978 verliet hij de journalistiek om achtereenvolgens adviseur te worden van premier Joop den Uyl en eerste minister Dries van Agt. In 1978 keerde hij als politiek commentator terug bij Trouw. In 1989 won hij de Anne Vondelingprijs voor parlementaire journalistiek. Momenteel is hij - onder andere - tevens parttime docent aan de universiteit Leiden. Hij heeft diverse boeken over politiek op zijn naam staan.