Ministerie van Financiën

Persbericht
PERS-2002-229
Den Haag, 26 september 2002

Drie fiscale faciliteiten tijdelijk buiten werking gesteld

Met ingang van vandaag zijn drie fiscale faciliteiten voor ondernemers tijdelijk buiten werking gesteld. Het betreft de willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL), de energie-investeringsaftrek (EIA) en de milieu-investeringsaftrek (MIA). De VAMIL biedt de mogelijkheid tot willekeurige afschrijving van investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. De EIA is een aftrek voor specifiek aangewezen energie-investeringen, de MIA een aftrek voor bepaalde milieu-investeringen.

VAMIL, EIA en MIA zijn gebudgetteerde regelingen. De bewaking van het budget vindt plaats aan de hand van de meldingen van gedane investeringen door belastingplichtigen. Uit de tot nu toe gemelde investeringen in 2002 blijkt dat een zeer groot beroep op deze fiscale faciliteiten is gedaan. In verband hiermee is het noodzakelijk de VAMIL voor 2002 tijdelijk buiten werking te stellen en de percentages investeringsaftrek van de EIA en MIA tijdelijk op nihil. Deze tijdelijke buitenwerkingstelling is van toepassing op verplichtingen die op of na donderdag 26 september 2002 doch voor 1 januari 2003 zijn gemaakt.

In het wetsvoorstel Belastingplan 2003 is al eerder voorgesteld per 1 januari 2003 de VAMIL en de EIA te rationaliseren door de aangewezen energie-investeringen te beperken tot meer doelmatige investeringen en door energie-investeringen niet langer voor VAMIL te laten kwalificeren.

De regeling is gepubliceerd in de Staatscourant van woensdag 25 september en tevens opgenomen op de internetsite van het ministerie van Financiën: www.minfin.nl/wdb02-598.doc