ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV: looneis 3,5 procent voor CAO-Rijk

ABVAKABO FNV eist voor de komende CAO-Rijk een loonsverbetering van 3,5 procent. De bond wil een looptijd van één jaar. De CAO-onderhandelingen beginnen op 2 oktober aanstaande. De huidige CAO loopt af op 1 december en geldt voor 120.000 werknemers.

Naast een looneis van 3,5 procent wil de bond voor de verbetering van de overige arbeidsvoorwaarden ten minste 0,5 procent arbeidsvoorwaardenruimte en een substantiële verhoging van de structurele eindejaarsuitkering conform de aanbevelingen uit het rapport Van Rijn.

Flexibilisering van de organisatie
In de afgelopen jaren hebben de bonden veel bereikt op het gebied van zorgverlof en andere vormen van verlof. Uitgangspunt bij de invoering van deze afspraken is een volledige herbezetting van de verlofgangers. De organisatie moet in zo'n geval dus passende oplossingen in de vorm van extra menskracht leveren.
ABVAKABO FNV denkt dat dit kan door de organisatie gedeeltelijk te flexibiliseren, zodat medewerkers meer mogelijkheden krijgen om op vrijwillige basis tijdelijk andere werkzaamheden te verrichten binnen de Rijksoverheid. Ook moeten er rechtspositionele voorzieningen worden getroffen door rijksbrede regelingen af te spreken op het gebied van interimfunctie-vervulling en het werken in pools.

Seniorenbeleid
De rijksoverheid vergrijst, veel ambtenaren kunnen binnenkort met de FPU gaan. Een deel van de ambtenaren is bereid om tot hun 65e door te werken, maar de voordelen van dit langer doorwerken wegen op dit moment nog lang niet op tegen de nadelen.
ABVAKABO FNV wil dat:

- de werklast van ouderen zodanig wordt aangepast, dat langer doorwerken aantrekkelijker wordt. Indien nodig, moet dit leiden tot extra formatie om de werkdruk voor de oudere werknemer te verlagen.
- de specifieke competenties van de oudere werknemer worden aangewend voor passende taken, dit kunnen onder andere zijn het coachen, begeleiden, en/of scholen van collega's.

- met de oudere werknemer op basis van zijn competenties afspraken worden gemaakt over loopbaanwensen en scholing.
- er een mogelijkheid wordt geschapen voor een seniorensabbatical, zodat de oudere werknemer in staat wordt gesteld om zich tussentijds op te laden en voor langere tijd zijn energie aan andere activiteiten te besteden.

Overige punten
ABVAKABO FNV wil ook afspraken maken over inconvienten, geschillenprocedures, sportfaciliteiten, vakbondsfaciliteiten, brugdagen en persoonlijke ontwikkelingsplannen.

Meer informatie:
Elise Merlijn, onderhandelaar, tel. 06 2053 9228 Natascha van 't Hooft, voorlichter, tel. 079 353 6380 of 06 2043 2353

26 sep 02 10:43