Postbus 4240 Hollands Midden
2350 CE Leiderdorp Bureau Communicatie
Telefoon 071-5459800
Fax 071-5459326
Afkomstig van: Claudia van Osnabrugge
Datum: 26 september 2002

Zomermaanden voor politie in Oegstgeest, Warmond en Sassenheim rustig verlopen

De politie in Oegstgeest, Warmond en Sassenheim heeft een relatief rustige zomer gehad. Het aantal geweldsincidenten vertoont een lichte daling ten opzicht van de eerste vier maanden van dit jaar en de daling in het aantal woninginbraken heeft doorgezet.
Verder was de politie deze zomer veel op het water te vinden, waar zij heeft gecontroleerd op onder andere snelheid, alcohol en jeugdigen achter het roer.

Lichte daling aantal geweldsincidenten ten opzichte van vorig tertiaal
Het aantal geweldsincidenten in maanden mei, juni, juli en augustus (tweede tertiaal) van 2002 ligt op nagenoeg hetzelfde niveau als vorig jaar in dezelfde periode (in 2001 44 incidenten, in 2002 45 incidenten). Ten opzichte van het eerste tertiaal is er sprake van een lichte daling met 3 incidenten. Geweld binnen relaties heeft nog steeds speciale aandacht van politie Oegstgeest, Sassenheim en Warmond. In het volgende tertiaal zullen de wijkagenten en de taakaccenthouders een cursus over dit onderwerp volgen. Met deze cursus wil de politie een standaardafhandeling voor geweld binnen relaties invoeren. Het is daarbij de bedoeling dat het slachtoffer goed wordt geholpen en niet meer bijna automatisch het huis verlaat. Verder kan een dergelijke zaak reden zijn om ook zonder aangifte (ambtshalve) over te gaan tot het opmaken van een proces-verbaal.

Veel meldingen met betrekking tot 'De Barakken' in Oegstgeest
Het aantal meldingen en aangiften van bedreiging is in de maanden mei, juni, juli en augustus 2002 hoger dan in dezelfde periode vorig jaar (31 in 2001, 49 in 2002). Veel van deze meldingen en aangiften hadden betrekking 'De Barakken' in Oegstgeest, een aantal barakken aan de Oude Rijnsburgerweg, waar afgelopen zomer veel onenigheid is geweest tussen een aantal bewoners. Uiteindelijk zijn deze bewoners na een rechtelijke uitspraak uit hun woning gezet, waarmee politie Oegstgeest hoopt dat hiermee ook het aantal bedreigingen afneemt.

Daling woninginbraken zet door
Ook in het tweede tertiaal is voor Oegstgeest, Warmond en Sassenheim een daling te zien in het aantal woninginbraken. De groep woninginbrekers die in het eerste tertiaal van 2002 door politie Kennermerland is aangehouden, is verantwoordelijk geweest voor een groot aantal inbraken in deze gemeenten. In het eerste tertiaal hebben er 97 woninginbraken plaatsgevonden, in het tweede tertiaal 58 woninginbraken. Niet alleen de politie is actief bij het bestrijden van woninginbraken, ook de gemeenten nemen hierin hun verantwoordelijkheid. Zo bekijken de gemeenten Oegstgeest en Warmond op dit moment de mogelijkheden om het project 'Wessie' (een samenwerkingsproject tussen politie, gemeente en woningbouwverenigingen om zoveel mogelijk woningen te beveiligen en wijken in te richten volgens het politiekeurmerk Veilig Wonen) over te nemen van de gemeente Leiden. Verder zijn er in de gemeenten Oegstgeest, Warmond en Sassenheim zogenaamde Integrale Veiligheidsplannen, waarin politie, gemeenten en andere partners samen werken aan meer veiligheid. Het voorkomen en het aanpakken van woninginbraken is een van de onderwerpen in deze plannen.

Veel contact met jongeren
Politie Oegstgeest, Warmond en Sassenheim heeft veel contact met de jongeren uit deze gemeenten. Dagelijks worden de zogenaamde 'hangplekken' bezocht, zodat de politie de jongeren leert kennen en de jongeren de politie, worden er afspraken met de jongeren gemaakt over wat mag en wat niet mag en treedt de politie op tegen overlast veroorzaakt door jongeren.

Aantal verkeersongevallen gedaald
In de maanden mei, juni, juli en augustus zijn er regelmatig rader-, roodlicht en gordelcontroles gehouden. De radar werd voornamelijk ingezet op plaatsen waar klachten over te hard rijden waren binnengekomen. Met de gemeente Oegstgeest is gekeken naar een aanpassing van de verkeerslichten onderaan de afrit van de A44, om te voorkomen dat het verkeer op deze weg opstroopt. De aanpassing heeft inmiddels geresulteerd in een betere doorstroming. De inspanningen van de politie en haar partners op het gebied van verkeersveiligheid hebben ten gevolge gehad dat het aantal verkeersongevallen in het tweede tertiaal van 2002 lager (229 ongevallen) is, dan in het tweede tertiaal van 2001 (241 ongevallen). Ten opzichte van het eerste tertiaal 2002 (273 ongevallen) is zelfs een forse daling te zien.

Veel surveillances op het water
Politie Warmond heeft de afgelopen zomermaanden veel gesurveilleerd op het water (voornamelijk op de Kaag en 't Joppe). Tijdens deze surveillances is gecontroleerd op te snel varen, gebruik van alcohol, vaarbewijzen, aanwezigheid van de zogenaamde 'dodemansknop' in speedboten, jeugdigen die een speedboot besturen (minimumleeftijd van 16 jaar) en visvergunningen. Tevens is recreanten op het water gewezen op de internetsite van de KLPD (via www.politie.nl) waar de 'vaarwijzer' te vinden is, een site waarin helder en duidelijk preventietips en de regels op het water staan.































Noot voor de redactie/