Postbus 4240 Hollands Midden
2350 CE Leiderdorp Bureau Communicatie
Telefoon 071-5459800
Fax 071-5459326
Afkomstig van: Claudia van Osnabrugge
Datum: 26 september 2002

Extra toezicht door Politie Noordwijk en Noordwijkerhout werpt vruchten af

Tijdens de afgelopen zomermaanden heeft politie Noordwijk en Noordwijkerhout extra toezicht gehouden door vaak te voet en op de fiets te surveilleren. Dit extra toezicht is zeker bij de aanpak en het voorkomen van woninginbraken, geweldsincidenten en fietsdiefstallen succesvol geweest.

Veel aandacht voor handhaven openbare orde
Politie Noordwijk en Noordwijkerhout hebben in de maanden mei, juni, juli en augustus veel geïnvesteerd in het handhaven van de openbare orde op straat. Zoals ieder jaar heeft de politie ook dit jaar het project Veilig Stappen in Noordwijk uitgevoerd. Dit project bestaat onder meer uit het houden van extra toezicht in de uitgaanscentrum in het weekend en het onderhouden van de contacten met horecapersoneel en uitgaanspubliek. Naast dit project is er ook doordeweeks extra toezicht gehouden in het uitgaansgebied. Het aantal geweldsincidenten is hiermee teruggelopen van 115 incidenten in de maanden mei, juni, juli en augustus (tweede tertiaal) vorig jaar, naar 102 geweldsincidenten in dezelfde periode dit jaar.

Niet alleen in het uitgaansgebied is meer toezicht gehouden, ook in de wijken. Zo hebben de wijkagenten de afgelopen zomermaanden ieder weekend gesurveilleerd in de wijken, maakten zij regelmatig een praatje met 'stappers' die na sluitingstijd op weg waren naar huis en konden zij optreden in geval van overlast. Het aantal vernielingen is hiermee fors teruggelopen van 313 in de maanden mei, juni, juli en augustus vorig jaar, naar 238 in dezelfde periode dit jaar.

Daling woninginbraken zet voort
De daling van het aantal woninginbraken zet voort, van 44 woninginbraken vorig jaar in de maanden mei, juni, juli en augustus naar 39 woningbraken in dezelfde periode dit jaar. In het vorige tertiaal kon Politie Hollands Midden samen met Politie Kennemerland een groep woninginbrekers aanhouden, die verantwoordelijk waren voor een groot aantal inbraken in de Duin- en Bollenstreek. Met de aanhouding van deze groep inbrekers is een cruciale dadergroep aangepakt.
Tijdens de afgelopen zomermaanden konden inwoners van Noordwijk en Noordwijkerhout bij de politie melden dat zij op vakantie gingen. Zij kregen tips van de politie hoe zij hun woning zo goed mogelijk tegen inbraak kunnen beveiligen, en de politie hield tijdens hun afwezigheid een extra oogje in het zeil door regelmatig rond de woning te surveilleren.

Flinke daling aantal fietsdiefstallen
Politie Noordwijk en Noordwijker heeft deze zomer veel aandacht gehad voor de zogenaamde kleine criminaliteit. Dit soort criminaliteit komt helaas vrij veel voor en veroorzaakt veel overlast. Zo is er een project gestart om het aantal fietsdiefstallen tegen te gaan. In dit project is nauw samengewerkt met ondermeer de gemeenten en met fietsenmakers. De gemeenten Noordwijk en Noordwijkerhout hebben gezorgd voor het plaatsen van waarschuwingsborden bij onbewaakte fietsstallingen bij de strandopgangen. De fietsenmakers hielden een graveeractie, waarbij alle inwoners van Noordwijk en Noordwijkerhout gratis hun postcode konden laten graveren in hun fiets. Met behulp van deze postcode, kan de politie bij gevonden of inbeslaggenomen fietsen snel de rechtmatige eigenaar van de fiets opsporen. Verder heeft de politie, en dan met name de strandpolitie, extra toezicht gehouden bij de fietsstallingen bij de strandopgangen. Deze inspanningen hebben ertoe geleidt dat het aantal fietsdiefstallen flink is gedaald in vergelijking met de maanden mei, juni, juli en augustus 2001. In deze maanden in 2002 zijn er 139 fietsen als gestolen aangeven bij de politie in Noordwijk en Noordwijkerhout, in dezelfde periode in 2001 waren dit er 230.

Meer autoinbraken
Vorig jaar werden er in de maanden mei, juni, juli en augustus in 228 auto's ingebroken, dit jaar werd er in dezelfde periode in 252 auto's ingebroken. Om het aantal autoinbraken terug te dringen is er afgelopen zomer extra, onder meer te voet, gesurveilleerd en is samen met de gemeente Noordwijk de voorlichtingscampagne 'Niets erin...niets eruit' gestart. Met deze campagne wil de gemeente en politie Noordwijk automobilisten waarschuwen voor autokrakers. Immers, zichtbaar achtergelaten, waardevolle goederen oefenen een grote aantrekkingskracht uit op dieven. Een autoinbraak is dan ook vaak een gelegenheidsdiefstal. Een aantal praktische en eenvoudige tips uit de campagne is:
§ Sluit alle portieren van uw auto af
§ Neem altijd alle spullen mee uit de auto
§ Berg niets onder stoelen op
§ Laat uw auto voorzien van een goedgekeurd alarmsysteem
§ Parkeer uw auto als het even kan in het zicht en op een goed verlichte parkeerplaats
Na de extra surveillance en de voorlichtingscampagne is het aantal incidenten gedaald en kon één verdachte worden aangehouden. In september konden door de extra surveillance opnieuw twee verdachten inzake autoinbraak worden aangehouden.

Grootschalige alcoholcontrole
Politie Noordwijk en Noordwijkerhout hebben in de maanden mei, juni, juli en augustus in totaal 20 alcoholcontroles gehouden, waarbij er 108 processenverbaal werden opgemaakt voor het rijden onder invloed van alcohol. Eén van deze controles was een grootschalige controle in samenwerking met het Regionaal VerkeersHandhavings Team op 1 juni. Bij deze grote controle werden 37 personen aangehouden die met te veel alcohol op deelnamen aan het verkeer. Hiernaast werd in augustus rond het uitgaansgebied extra toezicht gehouden op jeugdige bromfietsers in combinatie met alcoholgebruik. Zeven bromfietsers werden hierbij aangehouden voor het rijden onder invloed.

Snelheid/roodlichtcontroles
In totaal heeft politie Noordwijk en Noordwijkerhout in de zomermaanden 6.228 bekeuringen uitgeschreven voor het te hard rijden buiten de bebouwde kom en 109 bekeuring voor te hard rijden binnen de bebouwde kom. Hiernaast hebben 25 bromfietsers een bekeuring gekregen voor het te hard rijden. Verder zijn er 42 controles geweest m.b.t. het rijden door rood, waarbij er 27 keer een bekeuring is uitgeschreven. Het aantal verkeersongevallen is t.o.v. dezelfde periode vorig jaar gedaald, van 397 verkeersongevallen in het tweede tertiaal van 2001 naar 336 verkeersongevallen in het tweede tertiaal van 2002.

Succesvolle caravancontrole
Op 20 juli werd in samenwerking met de Verkeersdienst van Politie Hollands Midden, de Brandweer en 3VO, een caravancontrole georganiseerd. Inwoners van Noordwijk en Noordwijkerhout konden zich aanmelden voor een preventieve caravancontrole gericht op technische gebreken, brandveiligheid en wettelijke verplichtingen. De belangstelling voor deze dag was groot, in totaal zijn er 24 caravans en vouwwagens uitvoerig gecontroleerd. De resultaten laten zien dat de controle zeker nuttig is geweest: acht caravans/vouwwagens hadden een technisch mankement aan de rem c.q. oplooprem, vijf caravans/vouwwagens waren te zwaar beladen en één as was licht doorgezakt, 11 caravans/vouwwagens hadden mankementen aan de banden, bij negen caravans/vouwwagens was iets mis met de gasfles of met de gasleidingen en bij zeven caravans/vouwwagens was de verlichting/electriciteit niet in orde.

Noot voor de redactie/