Postbus 4240 Hollands Midden
2350 CE Leiderdorp Bureau Communicatie
Telefoon 071-5459800
Fax 071-5459326
Afkomstig van: Claudia van Osnabrugge
Datum: 26 september 2002

Politie Lisse, Hillegom en Voorhout kijkt terug op de zomermaanden

De politie Lisse, Hillegom en Voorhout kijkt terug op haar inspanningen in de maanden mei, juni, juli en augustus van 2002. In deze vier maanden heeft de politie veel aandacht gehad voor het handhaven van de openbare orde op straat, jeugdproblematiek, drugsproblematiek en vergrijpen als fietsendiefstal en de diefstal uit auto's.


Aantal woninginbraken daalt nog steeds
Het aantal woninginbraken is fors gedaald in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar (64 woninginbraken in 2001 en 35 woninginbraken in 2002: 16 in Hillegom, 13 in Lisse en 6 in Voorhout). De dalende lijn die ook in het eerste tertiaal zichtbaar was, zet zich door. De politie gaat ervan uit dat met de aanhouding van de groep woningbrekers door politie Kennermerland en Politie Hollands Midden in het eerste tertiaal van dit jaar, een cruciale dadergroep is aangepakt, verantwoordelijk voor legio woninginbraken in deze regio. In vergelijking met het eerste tertiaal van dit jaar, is het aantal woninginbraken iets gestegen (29 inbraken in het eerste tertiaal en 35 in het tweede tertiaal 2002).

Veel aandacht voor het voorkomen van ongeregeldheden op straat
De aanpak en het voorkomen van geweld op straat is één van de speerpunten in het beleid van Politie Hollands Midden. De politie in Lisse, Hillegom en Voorhout geeft aandacht aan het voorkomen van geweld op straat door veel en zichtbaar aanwezig te zijn. Zo is de wijkagent ieder weekend in het uitgaansgebied van zijn gebied te vinden. Hij controleert de sluitingstijden van de horecagelegenheden en houdt contact met horecapersoneel en het uitgaanspubliek. Door zo aanwezig te zijn, kan hij snel bemiddelen bij onenigheid en zo ongeregeldheden voorkomen. Daarnaast is de wijkagent op deze wijze goed op de hoogte van wat er in zijn uitgaansgebied afspeelt, kent hij het uitgaanspubliek en het uitgaanspubliek kent hem.

Aantal vernielingen is een zorgpunt
Een punt van zorg is de stijging van het aantal vernielingen, 312 meldingen in de maanden mei, juni, juli en augustus in 2002 in de gemeenten Hillegom (117), Lisse (145) en Voorhout (50), t.o.v. 194 meldingen in dezelfde periode vorig jaar (2001: Hillegom 60, Lisse 68 en Voorhout 66). De vernielingen vinden niet alleen in het centrum plaats, maar verspreidt door het hele gebied. Het is voor de politie niet mogelijk om zoveel extra toezicht te houden, dat hiermee vernielingen kunnen worden voorkomen. In overleg met partners wordt daarom gezocht naar meer preventieve oplossingen. Zo bieden de integrale veiligheidsplannen van de gemeenten Hillegom en Lisse mogelijkheden om o.a. te kijken naar infrastructurele oplossingen. Samen met de gemeente en andere partners wil de politie in Hillegom, Lisse en Voorhout blijven werken aan meer veiligheid op straat.

Jongerenwerker in gemeente Hillegom
Jeugdproblematiek is één van de speerpunten in het beleid van Politie Hollands Midden. Politieagenten in Hillegom, Lisse en hebben regelmatig contact met groepen jeugd. Zo gaan ze regelmatig bij de zogenaamde hangplekken langs zodat zij de jongeren leren kennen en de jongeren hen, en treden zij op tegen overlast veroorzaakt door jongeren. Niet alleen de politie, ook de gemeenten hebben extra aandacht voor de jongeren. Zo zijn er met de gemeente Hillegom op basis van een gezamenlijke aanpak met de politie hierover afspraken gemaakt. De gemeente Hillegom subsidieert een aantal nieuwe activiteiten voor en door jongeren in het gebouw van de vereniging Al Ansaar en het jongerencentrum Solution en de gemeente doet mee aan het Jongeren Preventie Project (JPP). Inmiddels heeft de gemeente Hillegom ook een ambulant jongerenwerker aangesteld.

Ontmanteling hennepkwekerijen
In het tweede tertiaal van 2002 zijn in Lisse twee hennepkwekerijen ontmanteld. Bij de ontmanteling van een hennepkwekerij werkt politie Hillegom, Lisse en Voorhout samen met onder andere gemeenten, woningbouwverenigingen en energiebedrijven. Ook wordt met deze partners stelselmatig bekeken hoe voorkomen kan worden dat panden als hennepkwekerij gebruikt kunnen worden, door bijvoorbeeld leegstaande bouwvallige panden voortijdig te slopen of te verwijderen.

Verder controleert de politie regelmatig de coffeeshop in Lisse op de verkoop van harddrugs, het maken van reclame, de verkoop aan minderjarigen, overlast voor de omgeving en op de toegestane voorraad. Bij deze controle zijn in het 2e tertiaal 2002 geen bijzonderheden aangetroffen.

Autokrakers aangehouden
In de nacht van 8 op 9 augustus 2002 heeft politie Lisse drie jongens van 16, 17 en 18 jaar uit Nieuw Vennep op heterdaad kunnen aanhouden inzake auto-inbraken. Die nacht zag een politieagent, op een parkeerterrein tussen de van den Endelaan en de Hoofdstraat, bij één van de geparkeerde auto's dat het rechterportierraam was vernield. Tegelijkertijd zag hij dat er drie mannen probeerde weg te komen. Het lukte hem om de drie onder controle te houden totdat hij assistentie kreeg van twee politieagenten, waarna de drie verdachten werden aangehouden. De politie denkt dat deze aanhouding één van de oorzaken kan zijn voor de daling van het aantal autoinbraken t.o.v. het eerste tertiaal van 2002 (192 in het eerste tertiaal 154 in het tweede tertiaal). Toch blijft het aantal auto-inbraken hoog en wordt nog te vaak waardevolle voorwerpen in de auto achtergelaten. Zichtbaar achtergelaten, waardevolle goederen oefenen een grote aantrekkingskracht uit op dieven. Een autoinbraak is dan ook vaak een gelegenheidsdiefstal.
De politie heeft een aantal praktische en eenvoudige tips:
§ Sluit alle portieren van uw auto af;
§ Neem altijd alle spullen mee uit de auto;
§ Berg niets onder stoelen op;
§ Laat uw auto voorzien van een goedgekeurd alarmsysteem;
§ Parkeer uw auto als het even kan in het zicht en op een goed verlichte parkeerplaats.

Uitvoering intentieverklaring aanpak fietsendiefstallen
De gemeente Voorhout, de Nederlandse Spoorwegen en Politie Hollands Midden hebben in het eerste tertiaal een intentieverklaring ondertekend, om de fietsendiefstallen op en rond het NS station in Voorhout aan te pakken. In het tweede tertiaal van dit jaar is uitvoering gegeven aan deze intentieverklaring. Zo heeft de gemeente Voorhout fietsen verwijderd die niet in de rekken stonden en zijn fietsen verwijderd die lange tijd verwaarloosd bij het station stonden. Verder hebben de Nederlandse Spoorwegen zogenaamde fietsboxen geplaatst, waarin mensen veilig hun fiets veilig kunnen stallen. Het aantal fietsdiefstallen in Voorhout is hiermee behoorlijk afgenomen, in tweede tertiaal van 2001 waren er 53 meldingen en aangiften van fietsdiefstallen, in het tweede tertiaal van 2002 waren dit er 42.


Noot voor de redactie/

Politie Hollands Midden