Politie Hollands Midden
Bureau Communicatie
Postbus 4240
2350 CE Leiderdorp
Telefoon 071-5459800
Fax 071-5459326
Afkomstig van: Claudia van Osnabrugge
Datum: 26 september 2002

Politie Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg tijdens zomermaanden vooral aandacht voor handhaving openbare orde

Nu tweederde van het jaar voorbij is, maakt Politie Hollands Midden weer de balans op. In de maanden mei, juni, juli en augustus van dit jaar heeft de politie in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg samen met de gemeenten en de horeca extra aandacht voor de handhaving van de openbare orde. Ook zetten politie en gemeenten zich samen extra in voor het voorkomen van woninginbraken door zoveel mogelijk woningen onder het politiekeurmerk Veilig Wonen te krijgen. Naast een ruime hoeveelheid aanhoudingen voor diverse strafbare feiten heeft de politie een aantal verdachten in twee geruchtmakende zaken aangehouden.
Extra aandacht voor het voorkomen en aanpakken van geweldsincidenten
Politie Hollands Midden heeft de aanpak van geweldsincidenten als één van de speerpunten van beleid benoemd. De politie in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg steekt dan ook extra energie in het voorkomen en aanpakken van geweldszaken. Zo pleegt de politie extra inzet in de weekenden in de uitgaansgebieden, waardoor eventuele strubbelingen in de kiem gesmoord kunnen worden.

Ook andere partners waar de politie nauw mee samenwerkt, hebben extra aandacht voor het voorkomen van geweldsincidenten. Binnenkort zal de gemeente Katwijk een onderzoek laten verrichten naar de vraag of er voldoende horecagelegenheden in Katwijk zijn en naar eventuele geschikte locaties voor nieuwe horecagelegenheden. Verder zijn met horecaondernemers afspraken gemaakt over onder andere het direct reageren van de politie op meldingen van ongeregeldheden, en kunnen (horeca)ondernemers schriftelijk aangifte doen waardoor zij niet meer naar het politiebureau hoeven om aangifte te doen. Met betrekking tot de aanpak van geweldsincidenten, wordt ieder incident afgehandeld volgens een regiobreed afgesproken geweldsprotocol. In dit protocol zijn onder andere afspraken opgenomen om de aangiftebereidheid te verhogen en afspraken rond de bejegening van slachtoffers en daders.

Door het meer op straat aanwezig zijn van de politie, kon er in veel gevallen direct ingegrepen worden. Hierdoor is de politie van veel geweldsincidenten op de hoogte. Ondanks dat is het aantal geweldsincidenten met slechts drie zaken gestegen. In de maanden mei, juni, juli en augustus (tweede tertiaal) hebben er 75 geweldsincidenten plaatsgevonden in de gemeenten Katwijk (51), Rijnsburg (18) en Valkenburg (6). Dit zijn er drie meer dan in deze zelfde periode in 2001 (72), maar tien minder dan in het tweede tertiaal van 2000 (85).

Wijkagenten zijn bouwplanadviseurs
De wijkagenten van de gemeenten Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg zijn tevens bouwplanadviseurs voor die gemeenten. Dit betekent dat zij gemeenten en woningbouwverenigingen bij nieuwbouw en bij renovaties aan bestaande bouw, adviseren op het gebied van onder andere veilig hang- en sluitwerk en infrastructurele aanpassingen zoals het weglaten van brandpoorten e.d. Hiermee wil Politie Hollands Midden zoveel mogelijk woningen onder het Politiekeurmerk Veilig Wonen te laten vallen. Onderzoek wijst uit dat woningen die onder dit keurmerk vallen, beduidend minder kans hebben om het doelwit te worden van inbrekers. Verder wordt in principe bij iedere woninginbraak een technisch sporenonderzoek en een buurtonderzoek gehouden, worden er preventietips gegeven aan de bewoners en wordt er op de mogelijkheid van slachtofferhulp gewezen. In het tweede tertiaal van 2002 hebben er 72 woninginbraken plaatsgevonden (49 in Katwijk, 5 in Valkenburg en 18 in Rijnsburg). Dit zijn er 15 meer dan in het tweede tertiaal van 2001 (57), maar tien minder dan in het tweede tertiaal van 2000 (82).

Groep van 9 jongeren aangehouden
Een groep van negen jongens in de leeftijd van 17 t/m 19 jaar uit Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg die afgelopen zomer voor veel overlast hebben gezorgd bij een camping in Katwijk, konden op 3 augustus worden aangehouden. De jongens moeten allen binnenkort voor de jeugdrechter verschijnen.

Brandstichter aangehouden
Een andere opzienbarende aanhouding, is de aanhouding van een 23-jarige Katwijker die wordt verdacht van het stichten van een reeks van branden in Katwijk in de periode tussen januari 2001 en augustus 2002. Deze branden hebben veel onrust en angst veroorzaakt bij bewoners van de wijken Hoornes en Rijnsoever. In januari 2001 is de politie een rechercheonderzoek gestart, wat uiteindelijk heeft geleid tot aanhouding van de verdachte. De zaak komt op 27 september 2002 voor de rechter.

Noot voor de redactie/