Electronic Highway Platform Nederland

EPN - Platform voor de informatiesamenleving

EPN start nieuw project - De Digitale Bijsluiter

Niemand zal zo gek zijn om een kopie van het paspoort om zijn nek te hangen als hij of zij een winkel bezoekt. Maar moeten bezoekers van online dienstaanbieders dat dan wel? Er zijn althans nog al wat online aanbieders die voor het gebruik van hun dienst eisen dat je je eerst registreert. Wat er daarna met je gegevens gebeurt staat in hele kleine lettertjes, achter een zo klein mogelijk linkje, in een taal die je vaak alleen begrijpt als je er voor doorgestudeerd hebt aan een juridische faculteit. De gegevens zijn snel ingevuld en het lezen van algemene voorwaarden werkt alleen maar vertragend als je als bezoeker zo snel als mogelijk van de site gebruik wil maken.

Veruit het merendeel van de internet gebruikers heeft niet door dat deze registratie, gekoppeld kan worden aan andere gegevens. Tijdstippen van bezoek, lengte van bezoek, links waar je op klikt, alles kan bijgehouden worden. Op het eerste gezicht zit er niet veel kwaad in het volgen van de bezoekers. Maar het wordt anders als de gegevensverzamelingen aan elkaar gekoppeld gaan worden. Wat de meeste internet gebruikers niet in de gaten hebben, is dat je zo - beetje bij beetje - je hele doopceel bekend maakt. Ieder beetje informatie op internet afzonderlijk, is moeilijk herleidbaar tot een individu. Maar alle beetjes informatie tezamen maken voor een gegevensbeheerder de identificatie van de gebruiker mogelijk, zonder dat de gebruiker daar weet van heeft.

Financiële dienstverleners wijzen gebruikers er op dat 'resultaten in het verleden geen garantie bieden voor de toekomst'. Ze zijn tegenwoordig zelfs verplicht om een financiële bijsluiter te leveren bij het aanbieden van hun producten. Zoiets zouden digitale gegevensverzamelaars ook kunnen doen: een zogenaamde digitale bijsluiter die in voor een ieder begrijpelijke bewoordingen uitlegt wat de dienst inhoudt, welke gegevens verzameld worden en wat men met al deze gegevens zal en kan doen.

Om misstanden te voorkomen maar vooral om het vertrouwen van de internet gebruiker te vergroten is EPN gestart met het project: "De Digitale Bijsluiter" Dit project moet leiden tot een eenvoudige, voor normale mensen begrijpelijke en betrouwbare garantie, dat de informatie die men digitaal verstrekt niet voor ongewenste doeleinden wordt gebruikt.

Lees meer hierover op http://www.epn.net/ddb (username/wachtwoord : epn - epn)