Ingezonden persbericht


KUNNEN MEDIA EEN BIJDRAGE LEVEREN AAN EEN CULTUUR VAN VREDE IN SOEDAN

Utrecht, 19 september 2002

In het kader van Vredesweek organiseren Pax Christi, ICCO, Cordaid en Kerkinactie , een debat rondom de vraag: "Kunnen media bijdragen aan een cultuur van vrede in Soedan?" Het debat vindt plaats op donderdag 26 september 2002 van 14.00-17.00 uur in het Verzetsmuseum in Amsterdam. Journalisten uit noord- èn zuid Soedan zijn speciaal voor dit debat naar Nederland gekomen. Sjors Fröhlich (Radio 1, NCRV Cappuccino) zal het debat leiden.

Na afloop van het debat vindt de officiële opening plaats van de foto tentoonstelling over de luisteraars van Radio Voice of Hope in Soedan. Verslaggevers van Radio Voice of Hope lopen rond om groeten en wensen op te nemen die in het zuiden van Soedan uitgezonden worden.

Enkele weken geleden ondertekenden de Soedanese regering en de Sudan People Liberation Movement (SPLM, de grootste militaire fractie in het zuiden van Soedan) het Machakos vredesprotocol, een poging om tot formele vrede te komen. Het is van belang om te horen of deze formele vrede ook in de harten van de Soedanese burgers zijn beslag vindt. Media kunnen hierin een rol spelen, maar hoe?

Na 20 jaar oorlog zijn burgers uit het Arabische noorden en zuiden hevig gepolariseerd en wordt hun denken gedomineerd door vijandsbeelden en angst. Op 26 september gaan journalisten uit het zuiden èn het noorden van Soedan met elkaar in debat over de (on)mogelijkheden van samenwerking in een land dat al zo lang geteisterd wordt door oorlog en repressie en nu op weg is naar vrede. Ook willen zij met westerse journalisten het gesprek aangaan waarom zij -terwijl westerse journalisten toch in vrijheid kunnen berichten
- zwijgen over de grove mensenrechtenschendingen in Soedan. Slavernij, kindsoldaten, bombardementen en ontvolking van gebieden zo groot als Nederland en de westerse pers zwijgt.

Zou een samenwerking tussen Nederlandse en Soedanese journalisten de internationale aandacht voor de vergeten mensen en voor de rechtenschendingen in Soedan kunnen bevorderen? En welke rol kunnen de Nederlandse burgers en vluchtelingen hierin spelen? De sprekers in het debat zijn:


* Alapayo Manyang, eindredacteur Radio Voice of Hope, www.radiovoiceofhope.net

* Alfred Taban, eindredacteur de Monitor, de enige Engelse krant in Khartoum www.monitor.com

* Hayder Ibrahim Ali, directeur onderzoekscentrum 'Sudan Study Centre, Khartoum

* Nederlandse journalist/Afrika correspondent
* Egbert Hoving, Programme Officer Hoorn van Africa (ICCO)
Plaats: Verzetsmuseum Amsterdam
Datum en tijd: 26 september 2002, 14.00-17.00 uur
Adres: Plantagekerklaan 61 (tegenover ingang Artis) Bereikbaarheid: Tramlijn 6,14,20
Parkeren: P-garages: - hoek Anne Frankstraat/Plantagekerkstraat - Waterlooplein
Prijs: Eigen bijdrage (opbrengst: extra zendtijd Radio Voice of Hope) Deelname: Yvonne Heselmans, fax 030 2368199 of heselmans@paxchristi.nl


---

Pax Christi - www.passievoorvrede.nl