NOS



---

RADIO 1 JOURNAAL VERDIEPT FINANCIEEL-ECONOMISCHE BERICHTGEVING

26-09-2002

Meer achtergrond, meer toelichting en meer commentaar. Dat zijn drie kernbegrippen die, nog meer dan nu al het geval is, kenmerkend zullen worden voor de financieel-economische berichtgeving van het NOS Radio 1 Journaal. Hoewel de beurscijfers als zodanig een plek blijven behouden in deze berichtgeving, zal de Radio 1 Journaal-redactie vanaf aanstaande maandag in toenemende mate aandacht gaan besteden aan het verhaal achter de cijfers.

De keuze voor meer achtergronden is ingegeven door het feit dat financieel-economische berichtgeving zich lang niet altijd laat beperken tot de 'kale' beurscijfers met enkel een korte toelichting of reactie. De achtergronden bij de cijfers vragen vaak om een aanpak waarin meer ruimte is voor interpretatie van de cijfers, voor het verzamelen van reacties op de cijfers en het trekken van conclusies naar aanleiding van de cijfers. Voor deze aanpak gaat de redactie van het Radio 1 Journaal meer ruimte maken binnen de reguliere uitzendingen van het Radio 1 Journaal.

De wens om binnen de Radio 1 Journaals meer uit te kunnen pakken als er belangrijk financieel-economisch nieuws is, heeft gevolgen voor het aantal vaste beursrubrieken. Van de huidige vijf rubrieken blijven er drie over, namelijk om 12.55 uur, 17.30 uur en 18.30 uur. De rubrieken van 9.05 uur en 15.30 uur verdwijnen. Inhoudelijk veranderen de beursrubrieken in financieel-economische rubrieken. Daarin blijven de beurscijfers een belangrijke plek innemen, maar ze worden aangevuld met korte reacties in de vorm van geluidsfragmentjes.

De redactie hoopt dat door de nieuwe aanpak de soms lastige materie van financieel-economisch nieuws nog toegankelijker wordt voor het luisterpubliek van het Radio 1 Journaal.


---