Rijksvoorlichtingsdienst

Minister Hans Hoogervorst, Financiën 26 sep 2002

HOOGERVORST WIL VASTHOUDEN AAN STABILITEITSPACT

Minister Hans Hoogervorst (Financiën) is niet gelukkig met het voorstel van de Europese Commissie om enkele Europese landen twee jaar extra de tijd te geven om hun begroting op orde te krijgen.

Hoogervorst wil vasthouden aan de afspraken in het Stabiliteitspact. Daarin staat dat landen maximaal een begrotingstekort van 3% mogen hebben. 'We hebben een aantal jaren geleden daar duidelijke afspraken over gemaakt. Iedereen heeft vrij ruim de tijd gehad om aan het behalen van een begrotingsevenwicht te voldoen. Je moet ook vaststellen dat bijna alle landen daar goed aan voldoen; acht van de twaalf landen. Er is een grote meerderheid. Het is dan erg teleurstellend dat juist de grote landen, zoals Frankrijk, Duitsland en Italië daar veel meer moeite mee hebben en meer respijt nodig zouden hebben', aldus de minister.

Hoogervorst is bang voor een glijdende schaal. Hij zal zich in Europees verband hard maken voor de gemaakte afspraken. Volgens de minister delen meer landen het Nederlandse standpunt: 'Daar zitten ook landen als Spanje en België bij. Daar wordt goed naar geluisterd. Er wordt ook naar Nederland goed geluisterd. Dus we gaan de strijdbijl niet zomaar begraven'.

Bron:
Nieuwsbericht Financiën

Meer informatie:
Tekst van het voorstel van de Europese Commissie (Engels)