Gemeente Putten


OZB-verhoging gemeente Putten (26-09-2002)
---

Putten, 26 september 2002

OZB-verhoging gemeente Putten

Het gemeentebestuur van Putten weerspreekt het gerucht dat Putten de belastingen extra verhoogt in verband met de compensatie bij afschaffing van de onroerende-zaakbelastingen in 2005.

Het kamerlid Luchtenveld sprak het vermoeden uit dat gemeenten, waaronder Putten, met opzet hun belastingen zouden verhogen om zo een hogere compensatie te ontvangen bij de afschaffing van de OZB in 2005.

De gemeente Putten is in de begroting tot een forse belastingverhoging gehouden om tot een sluitende begroting te komen. Een aantal maatregelen, zoals invoering van het BTW-compensatiefonds en de herverdeeleffecten van het gemeentefonds, leiden er toe dat de inkomsten van de gemeente Putten zeer fors dalen.

Ondanks dat in de begroting besparende maatregelen zijn genomen, zoals het bijstellen van het bestaande beleid en uitstel van tussen de collegeschragende partijen voorgesteld nieuw beleid, resteerde nog steeds een fors begrotingstekort.

Putten is een van de gemeenten met een laag belastingklimaat. Daarmee is Putten in de uitgavensfeer ook een van de gemeenten met lage investeringen en geringe uitbesteding van werkzaamheden. Met als gevolg dat de BTW-maatregel voor gemeenten die altijd zuinig zijn geweest, zoals de gemeente Putten, grote gevolgen heeft.

Geconstateerd kan worden dat genoemde rijksmaatregelen forse negatieve gevolgen hebben voor onze gemeente, zodat een verhoging van de OZB-tarieven noodzakelijk is. Van opzet is dan ook geen sprake, hetgeen het kamerlid Luchtenveld had kunnen zien als deze de Puttense begroting had bestudeerd.