Leefbaar Nederland

Overgenomen uit De Leefbaar Koerier
Jaargang 3 - week 39 - nummer 6

11. Persbericht: college verslikt zich in pamflet - Inwonerspartij Lelystad 26-09-2002

Reactie Inwoners Partij Lelystad op reactie College m.b.t. onze uitnodiging aan de bewoners van de Landstrekenwijk

Door te doen alsof het gewicht voor bewoners op de evaluatie-bijeenkomsten ligt, dát is juist de inwoners(partij) op het verkeerde been zetten.

Dit College zégt inwoners meer te willen betrekken bij de gemeentelijke politiek. Inwoners Partij Lelystad doét dat!

Politiek wordt immers in de gemeenteraad bedreven. Op bijeenkomsten met wethouders én volksvertegenwoordigers, zoals commissievergaderingen en niet op (evaluatie)bijeenkomsten met één wethouder en zijn ambtenaren!

Een college dat zégt inwoners meer te willen betrekken bij de gemeentelijke politiek heeft dan ook een bange reactie gegeven op ons initiatief. Waarom is het college zo bang voor haar eigen inwoners? Ze zouden juist blij moeten zijn dat er een partij is die inwoners zo nadrukkelijk uitnodigt voor een raadscommissie en het raadhuis juist een raadShuis te laten zijn en de "S" is hier geen typefout. Wat ons betreft kan de publieke tribune bij élke raadscommissie en raadsvergadering niet vol genoeg zitten. Deze stelling vond ook steun bij alle tien politieke partijen in de commissie.

Dat het College suggereert dat er in deze raadscommissie alleen gesproken ging worden over de budgettering en het voor de inwoners geen belang heeft om op commissievergaderingen aanwezig zijn (voorlichter). Dit is naar de mening van Inwoners Partij Lelystad niet alleen een minachting naar de inwoners maar ook zeker naar de raadscommissies. De afronding van de Landstrekenwijk stond op de agenda en daarin komt inderdaad óók het slechts vaststellen van de budgetten aan de orde.

Met de reactie van het College lijkt het erop dat zélfs de inbreng van de raadscommissieleden, die toch kaderstellend en controlerend is, op dit onderwerp zeer gering is. Om juist diepgaander in de raadscommissie te kunnen praten over de Landstrekenwijk is op verzoek van Inwoners Partij Lelystad ook wethouder Tjeerd van der Zwan, door de voorzitter van de commissie uitgenodigd om hier vanavond aanwezig te zijn om zodoende tekst en uitleg te geven, immers hij was in het vorige college medeverantwoordelijk voor het uitgezette beleid in de Landstrekenwijk.

De lafheid en arrogantie ten top, zo werd door een inspreker vanaf de tribune gesproken, om wel in het gemeentehuis aanwezig te zijn maar zijn gezicht niet in de raadszaal te tonen. Ook werd geschokt gereageerd door de insprekers vanwege de ontmoedigingen van een voorlichtingsambtenaar: "dat het geen belang heeft om naar de commissievergadering te komen"

De Inwoners Partij Lelystad is in ieder geval in haar doelstelling geslaagd, door de aanwezigheid op de publieke tribune van een 50tal belangstellenden met een achttal insprekers, zodat niet alleen de raadscommissieleden, maar ook de bewoners van de Landstrekenwijk uit de mond van het college hebben kunnen vernemen wat er allemaal mis is gegaan en hoe dit wordt opgelost.

Hoe ernstig de situatie in de Landstrekenwijk was werd duidelijk n.a.v. de fotocollage van de Landstrekenwijk, die door de Inwoners Partij Lelystad aan de wethouder en aan de voorzitter van de raadscommissie werd aangeboden. En het heeft tot een stuk duidelijkheid geleid, de wethouder trok uiteindelijk het boetekleed namens het college aan, erkende de problemen en kwam met keiharde toezeggingen, namelijk; "voor de kerst is de bestrating af, de bruggen klaar, de wijk netjes, er komen parkeerplaatsen bij, en zal hij bij de eerstvolgende raadsvergadering (10 oktober) verantwoording afleggen voor het, volgens de Inwoners Partij Lelystad, falende beleid in de Landstrekenwijk.

Tijdens de commissievergadering is het college op de vingers getikt door de raadscommissie omdat het college een persbericht heeft doen laten uitgaan naar aanleiding van een pamflet van Inwoners Partij Lelystad. Het is aan de raadscommissie om uit te maken wie er wordt uitgenodigd en wie niet en duldt daar geen bemoeienis in vanuit het college. De inwoners van Lelystad zijn als belang(hebbende)stellende wel degelijk van harte welkom voor het bijwonen van de raadsvergaderingen en commissievergaderingen. Daarover waren alle partijen in de commissie het met elkaar eens.

Inwoners Partij Lelystad vindt het dan ook volkomen onterecht dat wij volgens het college "de burgers vanwege deze pamflet misleidt zouden hebben" (media) en zal dan ook rectificatie eisen op de eerst komende raadsvergadering.

Inwoners Partij Lelystad vindt dat het college zijn neus niet in zaken mag steken waar ze niets mee te maken hebben, dit zijn raadszaken en geen collegezaken. Laat het college de energie maar steken in de zorg en de bestuurlijke verantwoordelijkheid dat de toegezegde belofte, week 50 2002 de Landstrekenwijk klaar is.

Inwoners Partij Lelystad
26 september 2002