Ingezonden persbericht


Datum: Haarlem, 26 september 2002

Intermediair-onderzoek:
Macaw beste IT-werkgever

Het weekblad Intermediair maakt vandaag de uitkomsten bekend van het Intermediair Beste IT-Werkgevers Onderzoek. Webbouwer Macaw is als beste uit de bus gekomen, dankzij een uitstekende mix van beloning en secundaire arbeidsvoorwaarden. Opvallende uitkomst van het onderzoek is overigens de significante verschraling van de arbeidsvoorwaarden in de IT.

Ging de competitie in eerdere jaren om de vetste bonussen, de duurste opleidingen en de mooiste leaseauto's, dit jaar was de kwestie eerder wie het minst bezuinigt op personeel. Salarisstijgingen en winstuitkeringen zijn achterwege gebleven. Een kwart van de onderzochte bedrijven heeft in het opleidingsbudget moeten snijden. Zelfs bij de winnaar Macaw is de jaarlijkse personeelsreis een half jaartje uitgesteld, en wordt - in overleg met de medewerkers - de helft van de dertiende maand voorlopig niet uitgekeerd.

Balans tussen werk en privé
Macaw is een opmerkelijke nummer één, die als kleine speler de grote, internationale firma's achter zich laat. De factoren die het bedrijf tot de beste IT-werkgever maakt, zijn het prima (start)salaris en de uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een royaal opleidingsbudget, en de mogelijkheid de leaseauto in te ruilen voor vakantiedagen of extra betaling. Werknemers met RSI-klachten kunnen zonder wachtlijsten terecht bij een fysiotherapeut of psycholoog. Macaw biedt verder de mogelijkheid om vier dagen te werken. 23 procent van de werknemers maakt daarvan gebruik. 'Je merkt dat de balans tussen werk en privé de laatste jaren richting privé gaat. De jonge jongens met wie we in 1994 zijn gestart, worden nu allemaal jonge vaders en die willen graag een extra dag voor hun kind zorgen', licht financieel directeur Ronald van Es toe. Macaw, in 1994 opgericht door drie TU-studenten, maakt 'serieuze' websites en innovatieve webapplicaties.

De tweede plaats van de Intermediair ranglijst wordt ingenomen door de internationale softwareleverancier SAS. Derde is IT-dienstverlener Getronics. Op vier eindigde IBM, de IT-reus die een reputatie heeft hoog te houden als het gaat om moderne arbeidsvoorwaarden als verzuimbeleid en telewerken.

Gewogen puntenaantal
De Intermediair ranglijst wordt samengesteld op basis van honderd vragen aan werkgevers over onder meer beloning, vakantiedagen en opleidingsmogelijkheden. Deze en andere arbeidsvoorwaarden zijn vervolgens gewaardeerd met een gewogen puntenaantal. Naast de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn ook andere kengetallen van de bedrijven onder de loep genomen zoals ziekteverzuim, personeelsverloop, uitkomsten van tevredenheidsonderzoeken, personeelssamenstelling en reorganisaties. Op deze manier ontstaat een afgewogen oordeel over de kwaliteit van de werkgevers voor hun werknemers.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Karin van Gilst, hoofdredacteur Intermediair, telefoon 023-546 3455.

Klik hier voor meer informatie

Intermediair
Postbus 4020
2003 EA Haarlem t (023) 5463455
f (023) 5465521
e info@intermediair.nl

Intermediair Intermediair brengt hoger opgeleiden en werkgevers op de meest effectieve manier met elkaar in contact. Door de combinatie van Intermediair Weekblad, Intermediair.nl, het Jaarboek, de Loopbaangids en trainingen genereert Intermediair een hoog bereik onder zowel startende hoger opgeleiden als hoger opgeleiden met werkervaring (al dan niet actief op zoek).