NIPO

T.a.v. Medische redactie

Depressie-patiënten zorgen voor toename druk op huisarts

Depressieve patiënten hebben weinig vertrouwen op goede uitkomst

Uit een recent gehouden NIPO onderzoek blijkt dat slechts 10% van de depressieve patiënten veel vertrouwen heeft in het volledig herstellen van een depressie. Daar komt bij dat slechts 32% van de huisartsen bij een behandeling volledig herstel ook daadwerkelijk nastreeft. Depressie is een veel voorkomende ziekte: in Nederland lijden ongeveer een miljoen mensen aan een depressieve stoornis.

Gevolg hiervan is dat het aantal depressieve patiënten in Nederland groeit en de druk op de huisartsenpraktijk steeds verder toeneemt. Het is dan ook logisch dat 82% van de huisartsen in het onderzoek aangeeft dat de behandeling van steeds weer in depressie terugvallende patienten veel extra tijd kost.

"Depressie blijkt vaak een chronische ziekte," aldus het commentaar hierop van professor J.A. Den Boer, hoogleraar biologische psychiatrie aan het Academisch Ziekenhuis Groningen. "Veel mensen vallen na verloop van tijd terug in de depressie. De kans op terugval in een nieuwe depressie is een stuk kleiner wanneer de depressieve patiënt volledig is hersteld." Den Boer: "Er zijn, nieuwe therapieën beschikbaar, zoals Efexor XR, die significant meer depressieve patiënten volledig laat herstellen. Deze resultaten zijn gepubliceerd in het vooraanstaande medische tijdschrift British Journal of Psychiatry."

Opmerkelijk is verder dat het vertrouwen van depressiepatiënten afneemt. De angst voor, of ervaring met een terugval schaadt in bijna tweederde van de gevallen (64%) het zelfvertrouwen en in meer dan de helft van de gevallen (55%) het vertrouwen in de toekomst.

De depressie heeft ook effect op de partners van patiënten: bijna een kwart van de partners van langdurige (ex)-patiënten (24%) meldt zich wel eens ten onrechte ziek op het werk of voor afspraken. Meer dan eenderde van de partners van huidige depressiepatiënten (34%) zegt dat hun financiële situatie mede door deze depressie verslechterd is.

Professor J.A. Den Boer zal op 27 september a.s. tijdens een landelijke psychiatrie-congres deze recente wetenschappelijke bevindingen en de resultaten van het NIPO-onderzoek becommentariëren.

De respondenten zijn via het instrument NIPO CAPI@HOME ondervraagd. Het onderzoek heeft begin september 2002 plaatsgevonden. Onderzoeksnummer: B2171. (partners: n=381, patiënten n= 404, huisartsen n=195).

Het onderzoek werd mogelijk gemaakt door Wyeth, producent van Efexor XR


---

---

Voor vragen over het PUK-symposium kunt u contact opnemen met: Prof. Dr. J.A. Den Boer, psychiater
Afd. Biologische Psychiatrie, Academisch Ziekenhuis Groningen T: 050- 3612056
M: 06-11368049 (tot 19 oktober 2002)

Voor vragen over het NIPO-onderzoek kunt u contact opnemen met: Drs. H. Foekema, Onderzoeksdirecteur NIPO
T: 020-5225444
M: 06-53154003

Voor vragen over Efexor® XR kunt u contact opnemen met: Drs A. Ploos van Amstel, General Manager Wyeth Pharmaceuticals T: 023-5672600
M: 06-11368000