Praktijkonderzoek Veehouderij

Open Dagen Waiboerhoeve

Sectordag melkveehouderij

De sectordag melkveehouderij is een jaarlijkse ontmoetingsdag voor u en uw collega's in de melkveehouderij. Kennisuitwisseling en persoonlijk contact staan centraal in de vorm van inleidingen en workshops. Op deze wijze willen we graag kennis en ervaringen met u delen. Praktisch, Bruikbaar en Toepasbaar zijn de drie sleutelwoorden tijdens deze dag.

Dit jaar is gekozen voor het thema "Weidegang". Momenteel staat weidegang bij veel partijen, binnen en buiten de sector, in de belangstelling. Tijdens de sectordag is de insteek tweeledig, zowel weiden als niet-weiden zijn invalshoeken.

De sectordag wordt gehouden op:


* donderdag 26 september 2002

Het programma voor deze dag is:

Tijd Programma
09:30 - 10:00 uur Ontvangst met koffie/thee
10:00 - 10:15 uur Welkom door H. Wentink (hoofd PV) 10:15 - 10:30 uur Opinie van de maatschappij door H. Paul (LNV) 10:30 - 10:45 uur Opinie van de markt door H.P. Hulst (Cono Kaasmakers)
10:45 - 11:15 uur 'Combinatieverhaal' van 2 sprekers (PV):
* "Alle koeien naar buiten" door A. van den Pol
* "Alle koeien naar binnen" door B. Philipsen
11:15 - 11:30 uur Opinie van de sector door S.J. Schenk (LTO-Nederland)
11:30 - 12:15 uur Forumdiscussie onder leiding van A. Dijkhuizen (Raad van bestuur WUR)
12:15 - 13:30 uur Lunch
13:30 - 14:00 uur Workshopronde 1
14:30 - 15:00 uur Workshopronde 2
15:00 - 15:30 uur Koffie en thee
15:00 - 16:30 uur Mogelijkheid tot rondgang over de Waiboerhoeve
---

In het ochtendprogramma heeft u tijdens de forumdiscussie gelegenheid om met de inleiders te discussiëren over hun stelling ten aanzien van weidegang .
In het middagprogramma worden een aantal onderwerpen met betrekking tot weidegang meer uitgediept. Dit betekent dat naast een presentatie van het betreffende onderdeel (met kijken, voelen en ruiken) er tijd is vrijgemaakt om gezamenlijk met het onderdeel aan de slag te gaan. Dit varieert per onderdeel in de vorm van vragen/discussie t/m het gezamenlijk invullen van scorelijsten.
U kunt drie voorkeuren aangeven, waarbij u voor de eerste 2 keuzes (mits deze nog niet volgeboekt zijn) wordt ingedeeld. De onderwerpen waaruit u kunt kiezen zijn:

1. Duurzame bedrijfsvoering met of zonder weidegang. Toelichting: Op het lagekostenbedrijf wordt geweid, terwijl het high-techbedrijf de koeien het jaar rond op stal heeft staan. Met behulp van de duurzaamheidscriteria: arbeidsopbrengst, inzet eigen arbeid en Minas in combinatie met een rapportcijfer voor imago worden de twee bedrijfsstijlen getoetst.

2. Ondernemend Landgebruik.
Toelichting: Thema's als waterberging, natuurontwikkeling en recreatie kunnen bij het melkveebedrijf horen. Voor de toekomstmogelijkheden van een bedrijf kan het daarom niet meer vanzelfsprekend zijn om uitsluitend naar landbouwkundige productie te kijken. Het vereist ondernemerschap om de landbouwkundige bedreigingen om te zetten in kansen!

3. Minas & gras, hoe maak ik het pas?
Toelichting: De keuze voor beweiding roept vele vragen op voor de bedrijfsvoering ten aanzien van Minas. Uw vragen worden besproken aan de hand van een viertal onderwerpen. De onderwerpen worden in het veld toegelicht waarbij voldoende gelegenheid is voor uitwisseling van uw ervaringen met collega's en andere deskundigen.

4. Weidegang en automatisch melken (on)mogelijk?! Toelichting: Na een korte uitleg over de mogelijke beweidingsystemen bij automatisch melken zullen twee collega veehouders hun toelichting geven. Hierbij past de één wel weidegang toe, terwijl de ander de koeien binnen houdt. Middels een discussieronde kunt u aansluitend uw vragen en/of mening aan de orde stellen.

5. Weiden en voeren op stal: kiezen of combineren! Toelichting: Tijdens de workshop komen verschillende praktische kengetallen en criteria voorbij, die de voeding bij verschillende beweidingsystemen beoordelen. Aan de mest zijn ook veel waarnemingen te doen die de voeding in het weideseizoen tot een succes maken.

6. Wel zijn, rust en beweging.
Toelichting: Binnen dit thema heeft u de keuze uit twee onderwerpen; ligcomfort of loopcomfort. Het eerste thema gaat in op de eisen aan de ligplaatsen terwijl het tweede thema kijkt naar de looppaden en de loopwijze van koeien. Beide thema's worden verduidelijkt met bewegend beeldmateriaal.

Uiteraard is er, naast de tijd om bij te praten met collega's of onze deskundigen, ook gelegenheid om de Waiboerhoeve, met onder andere het high-techbedrijf en het lagekostenbedrijf, te bezichtigen en een rondgang te maken op de bedrijvenmarkt in de Waiboerhal.

Aanmelden

Hier kunt u zich aanmelden voor deze sectordag melkveehouderij. Aanmelden kan tot uiterlijk 20 september 2002.
Vergeet niet om uw eerste 3 keuzes voor het middagprogramma aan te geven. De toegangsprijs voor deze sectordag is 70,-. Als abonnee ontvangt u een korting van 25% en betaalt u dus 52,50. Dit is inclusief het buffet en de consumpties.
Bent u nog geen abonnee? Geef u dan nu op, zodat u ook profiteert deze korting op de toegangsprijs.


---

© Praktijkonderzoek Veehouderij - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 20-08-2002 15:51.