Dienst Binnenstad Amsterdam


Pottenbakkersgang mogelijk naar Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem

Krotwoningen Pottenbakkersgang mogelijk naar Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem

Op donderdag 26 september 2002 om 16.30 uur zal een overeenkomst worden getekend tussen stadsdeel Amsterdam-Centrum en het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem. De overeenkomst betekent een gezamenlijke inspanning om tot verplaatsing te komen van de krotwoningen aan de Pottenbakkersgang, Westerstraat 220-224, en de woningen aan de Westerstraat 226-230. De intentie-verklaring wordt getekend door algemeen directeur van het Nederlands Openluchtmuseum, Jan Vaessen, en wethouder Guido Frankfurther van het stadsdeel Amsterdam-Centrum. Zij tekenen de intentie-verklaring in de krotwoningen aan de Pottenbakkersgang (Westerstraat 220-224).

De woningen dienen te verdwijnen voor de bouw van 12 zogenaamde sociowoningen en vier seniorenwoningen. Om de mogelijkheden van behoud te onderzoeken, heeft de gemeenteraad van Amsterdam op 3 oktober 2001 een motie aangenomen. Die had tot gevolg dat, vanwege het architectonische, sociaal-historische en stedenbouwkundige belang voor de geschiedenis van Amsterdam, onderzocht moest worden, of reconstructie van de woningen met permanente bezichtiging in een museum mogelijk was. Als gevolg daarvan is nu het Openluchtmuseum bij de reconstructie van de panden betrokken.

Het stadsdeel Amsterdam-Centrum heeft als eerste stap voor de verplaatsing besloten zorg te dragen voor demontage en opslag van de panden gedurende één jaar. De reconstructie in het Openluchtmuseum zal in opdracht van het museum plaatsvinden, maar moet geheel extern gefinancierd worden. Er wordt dan ook nog gezocht naar fondsen en sponsors. Vertegenwoordigers van fondsen zijn uitgenodigd om bij de ondertekening aanwezig te zijn.

Het Nederlands Openluchtmuseum is in de laatste jaren sterk veranderd. Zo is er een historische tram, die sinds 1996 door het museum rijdt, het kruisgebouw uit de jaren 50, de Tilburgse studentenwoning uit 1970 en de internationaal bekroonde

'herinneringsmachine' HollandRama. Van een museum dat vooral gericht was op het 'platteland', is het Openluchtmuseum uitgegroeid tot een museum over de cultuur van het dagelijks leven in Nederland.

De documentalist van de monumentale waardestelling van de panden, Neil Kesper, geeft donderdag een toelichting over de geschiedenis van de panden. Een boekje hierover is bij de ondertekening beschikbaar. U bent van harte welkom.

Overig nieuws