Gemeente Utrecht

Uitnodiging aan de pers Betreft: Vliegtuigbom Jekerstraat

Morgenochtend 26 september 2002 is er van 9.00 uur tot 10.00 uur gelegenheid om de locatie van de vliegtuigbom aan de Jekerstraat te bekijken. Er is een deskundige van het Explosieven Opruimings Commando aanwezig om vragen te beantwoorden.

Wij verzoeken u zich aan te melden door te bellen met de heer Hans Scholten.

Zijn telefoonnummer is 06 - 250 327 39 (eventueel inspreken voice mail). Hij zal donderdag ochtend op de locatie aanwezig zijn om u te ontvangen en te begeleiden.

Ter informatie ontvangt u de tekst van een nieuwsbrief aan bewoners die wij vandaag hebben verspreid. Hierin kunt u lezen dat wij donderdagavond 26 september 2002 een informatieavond organiseren voor de direct omwonenden. Tevens staat in deze brief de laatste stand van zaken.

Utrecht, 25 september 2002

Aan de bewoners/gebruikers van dit pand

Uitnodiging informatieavond vliegtuigbom Jekerstraat

Informatieavond 26 september 2002 Locatie De Jaarbeurs Hallencomplex Irene Congreszaal

Aanvang: 20.00 uur tot 21.30 uur (ingang Croeselaan)

Koffie vanaf 19.45 uur Entree Oost Parkeren bij P3

Geachte heer/mevrouw,

Aanstaande donderdag, 26 september 2002, organiseert de gemeente Utrecht in de Jaarbeurs om 20.00 uur een informatieavond over de gevonden vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog aan de Jekerstraat. U bent daarvoor van harte uitgenodigd. Wij zullen u uitgebreid informeren over de laatste stand van zaken. Tijdens deze avond kunt u ook al uw vragen stellen. In deze brief geef ik u alvast meer informatie.

Eerder hebben wij u gemeld dat de gevonden vliegtuigbom ter plekke zou worden ontmanteld. Op dit moment wordt echter de mogelijkheid onderzocht of de bom veilig kan worden vervoerd, zodat deze op een plek elders in het land tot ontploffing kan worden gebracht. Aanstaande donderdagochtend bekijken deskundigen de bom met een speciaal röntgenapparaat. Als zij concluderen dat transport veilig en verantwoord is, dan wordt de bom afgevoerd door het Explosieven Opruimings Commando. Onder politiebegeleiding wordt de bom naar een speciaal daarvoor beschikbaar terrein elders in het land gereden en tot ontploffing gebracht.

Als de deskundigen besluiten dat transport niet mogelijk is, dan zal de bom later ter plekke onschadelijk worden gemaakt. Dat betekent, zoals in onze vorige brief al is aangekondigd, dat de directe omgeving ontruimd moet worden. Wanneer dit zal zijn, is nu nog niet bekend. Op de informatieavond van donderdag 26 september a.s. zullen wij u laten weten of de bom is weggevoerd. Ook zullen wij op vrijdag/zaterdag a.s. wederom een brief verspreiden met daarin het laatste nieuws.

Op het terrein kan nog een bom liggen. Voor de zekerheid wordt het hele terrein grondig geïnspecteerd. Dit onderzoek is omstreeks 12 oktober a.s. afgerond. Als er nog een bom gevonden wordt, dan zullen wij u daarover zo snel mogelijk berichten. Wij zullen dan opnieuw bekijken of deze bom ter plekke ontmanteld moet worden of weggevoerd kan worden.

Ik wil nogmaals benadrukken dat er geen gevaar is voor ontploffing van de bom. Het nieuwbouwterrein aan de Jekerstraat blijft voorlopig wel afgesloten en wordt bewaakt.

Indien u vragen hebt, dan bent u van harte uitgenodigd op de informatieavond van donderdag a.s. Ook kunt u (tijdens kantooruren) bellen met ons informatiecentrum, telefoon 030-2861389.

Hoogachtend,

de burgemeester van Utrecht

mr. A.H. Brouwer-Korf