Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Aanbieden trendrapport Bewegen en Gezondheid

De Voorzitter van de Tweede
Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

S/SBG-2318834

26 september 2002

Hierbij bied ik u het trendrapport Bewegen en Gezondheid aan. Het Trendrapport heeft zich ontwikkeld tot een belangrijk instrument voor de monitoring aangaande sport, lichaams-beweging en sportblessures. Aan het Trendrapport werkten alle relevante onderzoeksorganisaties mee.

Uit het trendrapport blijkt dat ruim de helft van de Nederlandse bevolking de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (5 dagen per week, minstens een half uur per dag matig intensief bewegen) niet haalt. In de uitvoering van de nota Sport, bewegen en gezondheid, welke momenteel uitgevoerd wordt, zijn voornemens gepresenteerd om het percentage dat wel aan de norm voldoet in 2010 tot minstens 50% te verhogen. Binnenkort kunt u van mij een werkplanbrief over de uitvoering van de nota verwachten.

Interessant in het Trendrapport over 2000 en 2001 is verder de bevinding van het Sociaal en Cultureel Planbureau dat slechts 2% van de bevolking de Nederlandse Norm Gezond Bewegen zou halen als alleen de lichaamsbeweging uit sportbeoefening zou worden meegeteld. Andere bronnen voor lichaamsbeweging, zoals fietsen, wandelen, tuinieren en werken blijken essentieel voor een succesvol beleid naar voldoende beweging van de Nederlandse burger.

RIVM stelt in dit rapport uitdrukkelijk de relatie tussen bewegen en gezondheid aan de orde. Dit gebeurt in het hoofdstuk over het risicoprofiel voor hart- en vaatziekten en kwaliteit van leven in relatie tot bewegen.

Om een negatief effect van sport, te weten de sportblessures, te voorkomen worden er op basis van data uit vragenlijsten en uit het Letsel Informatie Systeem (LIS) duidelijke prioriteiten gesteld voor preventieprogrammas. In het kader van de campagne sport blessurevrij en de uitvoering van de nota zal hieraan verder uitvoering gegeven worden.

Tenslotte bevat dit Trendrapport bijdragen over de organisatie van de sportgezondheidszorg en over (het gevoerde beleid aangaande) doping.

Ik hoop u met dit rapport geïnformeerd te hebben over de stand van zaken op het gebied van Bewegen en Gezondheid.

Bewegen vormt een belangrijk middel voor preventie op het gebied van volksgezondheid en wordt door zeer veel mensen in Nederland met plezier gedaan. De komende periode zal er gericht gewerkt worden om meer Nederlanders te stimuleren om voldoende te bewegen.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

drs. Clémence Ross-van Dorp

TNO persbericht over trendrapport Bewegen en gezondheid 1. TNO persbericht over trendrapport Bewegen en gezondheid Externe link, 26-9-2002