Wageningen Universiteit

Persbericht

25 september 2002, nr. 056

Uniek beeld van Europese plattelandsontwikkeling

Donderdag 26 september wordt op de Floriade het eerste exemplaar van Living Country-sides: Rural Development Processes in Europe- the State of the Art aangeboden aan Margreeth de Boer, voormalig minister van VROM, tegenwoordig burgemeester van Leeuwarden.

Living Country-sides is een fraai geïllustreerd boek met de uitkomsten van een Europees onderzoeksprogramma naar plattelandsontwikkeling. Het boek analyseert hoe de agrarische sector een bijdrage levert aan veranderende maatschappelijke behoeftes ten aanzien van het platteland. De theoretische begrippen worden geïllustreerd door een breed scala van aansprekende praktijkinitiatieven uit Ierland, Engeland, Duitsland, Italië, Spanje en Nederland. Bijna de helft van de professionele agrarische bedrijven blijkt bij te dragen aan verbredende activiteiten van de agrarische sector op het platteland en draagt daarmee ook substantieel bij aan een hogere netto toegevoegde waarde van de bedrijfsvoering.

Living Country-sides geeft inzicht in de sociaal-economische betekenis van plattelandsontwikkeling. Het blijkt dat plattelandsontwikkeling in Europa inmiddels een wijd verspreid verschijnsel is met een beduidend grotere impact dan vaak verondersteld. Wel bestaan er grote verschillen tussen en binnen landen. Zo is de impact van verbreding en het creëren van extra meerwaarde in Duitsland (beide) en Italië (vooral verdieping) aanzienlijk groter dan in Nederland en Spanje. De totaal gecreëerde economische meerwaarde van de vernieuwende activiteiten in de onderzochte landen blijkt de totale netto toegevoegde waarde van de Nederlandse agrarische sector te overstijgen.

Living Country-sides presenteert ook de resultaten van een survey onder ruim 3200 agrarische bedrijven in de EU. De vernieuwende activiteiten zijn met name te vinden op grotere bedrijven met jongere bedrijfshoofden, dus de bedrijven van de toekomst. Voorbijgaand aan hobby-bedrijven blijkt bijna de helft (48%) van de professionele agrarische bedrijven in de EU reeds actief met verbreding en/of het creëren van extra toegevoegde waarde van de producten. Bijna een kwart (24%) combineert zelfs meerdere activiteiten! Achter deze opmerkelijke Europese cijfers schuilt o.a. een sterke drang tot continuering van agrarische bedrijvigheid en optimisme over het perspectief van verbreding en verdieping. Zo verwacht de overgrote meerderheid (82%) van betrokken ondernemers dat de bijdrage van deze activiteiten aan het bedrijfsinkomen de komende 5-10 jaar zal toenemen, al geldt vooral nationaal en regionaal beleid nog als een belangrijke barriere voor verdere ontwikkeling.

Tijdens de presentatie zal Jan Douwe van der Ploeg, wetenschappelijk directeur van het achterliggende Europese onderzoeksprogramma, nader ingaan op inhoud en relevantie van Living Country-sides. Vervolgens zal Margreeth de Boer een reactie geven.