College voor zorgverzekeringen

Zorgverzekeraars krijgen meer ruimte voor initiatieven 26 september 2002
Nieuwe regeling maakt doelmatiger zorg mogelijk

Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) stelt een nieuwe flexizorgregeling voor, waardoor zorgverzekeraars meer mogelijkheden krijgen om tot een doelmatiger uitvoering van de ziekenfondsverzekering te komen. De 'Regeling initiatiefruimte ziekenfondsverzekering', zoals de nieuwe regeling wordt genoemd, geeft zorgverzekeraars ruim baan om initiatieven te nemen tot zorgvernieuwing. De voorwaarden in de regeling zijn aanmerkelijk ruimer geformuleerd en het financiële plafond wordt verhoogd van 3 naar 5 procent van het variabele verstrekkingenbudget van de zorgverzekeraar.
Dit is te lezen in het rapport 'Verruiming flexizorgregeling' dat donderdag 26 september door het CVZ is aangeboden aan de minister van VWS.

In de nieuwe regeling hoeft de doelmatigheidswinst niet meteen in het eerste jaar te worden gerealiseerd. Als de zorgverzekeraar in staat is een activiteitenplan op te stellen dat inzicht biedt in de wijze waarop hij op redelijke termijn - twee à drie jaar - doelmatigheidswinst denkt te halen, kan hij daarmee aan de slag. Bij grotere doelmatigheid wordt overigens niet alleen gedacht aan betere en goedkopere zorg, maar ook aan de waarborging van de continuïteit van de zorg. Over de voortgang en de mate waarin hij er uiteindelijk in is geslaagd de verwachte doelmatigheidswinst te halen, dient de zorgverzekeraar verslag te doen. Zolang hij binnen de voorwaarden van de nieuwe regeling blijft, loopt hij echter niet het risico dat achteraf bepaald wordt dat de betreffende uitgaven niet verantwoord waren.

Met de nieuwe 'Regeling initiatiefruimte ziekenfondsverzekering' speelt het CVZ in op de resultaten van een evaluatie naar het functioneren van de flexizorgregeling. Dat onderzoek heeft het college eind vorig jaar uitgevoerd. Daaruit bleek onder meer dat de zorgverzekeraars slechts in geringe mate van de regeling gebruik maken. De reden daarvoor was dat zij de criteria waaraan ze moesten voldoen als te beknellend ervoeren. Bovendien meenden ze financiële risico's te lopen, omdat pas achteraf beoordeeld zou worden of de gedane uitgaven verantwoord waren. In de nieuwe regeling is zoveel als mogelijk aan deze bezwaren tegemoet gekomen. 'Wat dat betreft ligt de bal nu bij de zorgverzekeraars om met initiatieven te komen die leiden tot oplossingen voor allerlei knelpunten in de zorg, zodat verzekerden optimaal gebruik kunnen gaan maken van hun aanspraken op zorg', aldus het CVZ.

Het CVZ zal de ontwikkelingen van de nieuwe 'Regeling initiatiefruimte ziekenfonds-verzekering' actief volgen en de zorgverzekeraars zonodig faciliteren en stimuleren om de geboden mogelijkheden optimaal te benutten. Na één jaar, zo stelt het college voor, zal het de regeling evalueren om na te gaan of de subsidievoorwaarden aanpassing behoeven. Afhankelijk van deze evaluatie zal ook worden bezien of de regeling structureel kan worden ingebed in de reguliere ziekenfondsverzekering.
Auteur: John van der Pas (020) 3475 605

Mutatiedatum 27/09/2002 14:59:32
Site Meter