Nederlandse Onderneming voor Energie en Milieu BV

NOVEM

Positieve Energie Prijs (PEP) voor woningbouwcorporaties

Meedingen naar de PEP mogelijk tot 23 oktober 2002

Woningbouwcorporaties worden uitgedaagd om vanaf 25 september projecten in te dienen voor de PEP: de Positieve Energie Prijs. Deze prijs is een initiatief van Novem in opdracht van het ministerie van VROM. De Positieve Energie Prijs wordt uitgereikt aan een woningbouwcorporatie die innovatieve oplossingen heeft gevonden voor het toepassen van energiebesparende maatregelen in het dagelijks beheer of bij grootschalige renovatie of nieuwbouw. Het is bovendien een pluspunt indien de corporatie daarbij aansluit op thema's uit het Nationaal Akkoord Wonen (NAW) als verhuurbaarheid, gezondheid en inspraak van bewoners. Tijdens de Nationale Dubo Dag op 28 november 2002 wordt de PEP uitgereikt aan de winnaar door Paula Undondek, bekend als TV-presentatrice en actrice- en de juryvoorzitter. Doel van de prijs is om kennisoverdracht over kansrijke mogelijkheden en succesvolle projecten ten aanzien van energiebesparing te bevorderen en corporaties die succesvolle initiatieven nemen te belonen. De corporaties hebben tot 23 oktober de tijd om projecten in te dienen.

Het Nationaal Akkoord Wonen is een akkoord gesloten door negen partijen, waaronder VROM, Aedes en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Er is in het NAW onder meer veel aandacht voor energiebesparing. De ambitie is om het energieverbruik in de bestaande woningvoorraad met 15% te reduceren ten op-zichte van 1995. Om dit te bereiken moeten de komende vijf jaar in tenminste 30% van de sociale huurwoningen energiebesparende maatregelen getroffen worden op basis van een Energie Prestatie Advies (EPA). Daarnaast is het doel om bij 50% van de nieuw te bouwen woningen zonne-energiesystemen (of qua ener-gierendement gelijkwaardige systemen) toe te passen.

Om succesvolle projecten van woningbouwcorporaties bekendheid te geven en om te leren van de successen heeft Novem de PEP (Positieve Energie Prijs) in het leven geroepen. Iedere woningbouwcorporatie in Nederland kan deelnemen aan de prijs door het PEP-inschrijfformulier vóór 23 oktober 2002 in te sturen. Het PEP-inschrijfformulier is beschikbaar op www.pep.novem.nl.

De winnende corporatie ontvangt:
De PEP: een kunstwerk dat symbool staat voor deze prijs. Een bedrag van 4000 euro te besteden aan zonnecollectoren.

Welke projecten komen voor de prijs in aanmerking? In principe komt elk project van woningbouwcorporaties in aanmerking waarbij energiebesparing een rol speelt dan wel heeft gespeeld, dus ook kennis- of gedragsprojecten. Zowel projecten in de nieuwbouw als in de bestaande bouw komen voor de PEP in aanmerking. Het ingediende project kan een gerealiseerd project zijn mits niet ouder dan drie jaar, maar ook lopende projecten maken kans op de PEP.

Beoordeling
Een deskundige Jury beoordeelt de inzendingen. Leden van de Jury zijn vertegenwoordigers van de organisaties die het NAW hebben afgesloten. De mate waarin het energiebesparingpotentieel wordt benut en de mogelijkheid om dit te vertalen naar Nationaal niveau, zal voor de Jury van doorslaggevend belang zijn. Daarnaast spelen prestaties op de andere aandachtspunten zoals, samenwerking met andere actoren, inpassing en integratie in andere projecten en het betrekken en meebeslissen van burgers/bewoners, een rol bij de beoordeling (zie www.pep.novem.nl). Tijdens de Sessie Nationaal Akkoord Wonen op de Nationale Dubo Dag 28 november 2002 zal Paula Udondek (bekend als TV-presentatrice en actrice) gezamenlijk met de juryvoorzitter de PEP uitreiken aan de winnende woningbouwcorporatie. Ook worden op originele wijze de projecten van genomineerde corporaties voor het voetlicht gebracht. Paula Undondek zal tijdens de sessie ook interviews houden met vertegenwoordigers van VROM, Aedes en andere bij het NAW betrokken partijen.