Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Uitwisseling politiegegevens met Nederlandse Antillen

27 september 2002

De Nederlandse politiekorpsen gaan gegevens over misdrijven uitwisselen met de politiekorpsen van de Nederlandse Antillen. De korpsen op de Nederlandse Antillen krijgen daarvoor aansluiting op het Politie Kennis Net. Het Politie Kennis Net is het informatienetwerk waarmee de Nederlandse politie onderling gegevens uitwisselt. In eerste instantie start de samenwerking met een proef tussen de korpsen van Curaçao en Haaglanden (Den Haag en omstreken). Vandaag hebben de Nederlandse ministers Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Donner van Justitie en minister Ribeiro van Justitie van de Nederlandse Antillen een protocol hierover ondertekend.

---

De samenwerking tussen de politiekorpsen van de Nederlandse Antillen en Nederland is van belang vanwege het grensoverschrijdend karakter van de door Antillianen veroorzaakte criminaliteit. De samenwerking kan vooral belangrijke voordelen opleveren voor politiekorpsen in regio's waar veel Antillianen wonen en voor de brigade Schiphol van de Koninklijke Marechaussee in verband met drugssmokkel.

De samenwerking start met een proef tussen de korpsen van Curaçao en Haaglanden. Hiermee wordt dezelfde systematiek gevolgd als destijds bij de invoering van het Politie Kennisnet in Nederland. Eerst een test met een beperkt aantal korpsen en later uitbreiding. Als blijkt dat de pilot tot goede resultaten leidt kan de samenwerking worden uitgebreid naar de ander eilanden van de Nederlandse Antillen en de overige politieregio's in Nederland.

---

© Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties -