Ingezonden persbericht

Persbericht

Mars Society Nederland tel: 010-4510776 / 06 26 09 000 9

Rotterdam 19 augustus 2002

Eerste ruimtezeiler meert aan in Rotterdam

Van 27 tot en met 29 september organiseert de Mars Society in Rotterdam de tweede Europese Mars Society Conventie (EMC2). Tijdens dit evenement, dat geopend wordt door schrijver en ruimtevaartpatriarch Arthur C. Clarke, zijn ruim dertig sprekers uit dertien verschillende landen te horen en te zien. Mensen van NASA, ESA, diverse universiteiten, maar ook uw naaste buur, de ruimtehobbyist(e), geven hun visie op Mars, de zusterplaneet van de Aarde. EMC2 zal worden afgesloten door Louis Friedman, mede-oprichter en directeur van de Planetary Society en projectleider van het zonnezeilproject Cosmos 1.

In het vacuum van de ruimte is uiteraard geen wind zoals op Aarde. Toch is zeilen in de ruimte mogelijk: het licht van de Zon oefent druk uit op een spiegelend oppervlak. Die druk is heel gering, maar omdat er buiten de Aardse atmosfeer geen weerstand is kunnen over lange periodes toch grote snelheden bereikt worden. Net als bij traditionele zeilschepen kan door het draaien van de zeilen gestuurd en zelfs tegen de zonnewind in gevaren worden.

Het principe achter het zonnezeilen is al lang bekend. Arthur C. Clarke beschreef al in 1964 een zonneregatta in het klassieke verhaal "The Wind from the Sun". In 1995 visualiseerde Star Trek, Deep Space 9, zonnezeilen op tv in de aflevering 'Explorers'.

Zonnezeilen is een veelbelovende economische en milieuvriendelijke manier van ruimtevaart. In de toekomst kan met zonnezeilschepen onder andere vracht vervoerd worden tussen Mars en de Aarde. Het Cosmos 1 project heeft als doel de zonnezeil-techniek te testen en te demonstreren. Gedurende het afgelopen jaar zijn al enkele tests uitgevoerd en de lancering is gepland voor het einde van dit jaar. Cosmos 1 is de eerste ruimtemissie die volledig opgezet en gefinancierd is door een particuliere, ideele organisatie.

De Mars Society doet onderzoek met Mars-onderzoeksstations in Canada, de Verenigde Staten en IJsland, en streeft naar eigen ruimtemissies. In 2005 zal in samenwerking met enkele Amerikaanse universiteiten de Translife Biosatellite de ruimte ingaan, waarin een muizenfamilie enkele maanden onder Marsiaanse zwaartekracht in een baan om de Aarde zal doorbrengen. Uit dit onderzoek zullen wij leren wat de zwaartekracht van Mars doet met de gezondheid van zoogdieren. Omdat mensen ook zoogdieren zijn, is dit belangrijk voor bemande marsmissies.

Deze onderzoeken en vele andere onderwerpen worden gevisualiseerd op 27 t/m 29 september met lezingen, films en ten toongestelde modellen. Door EMC2 wordt Rotterdam naast de grootste haven ter wereld voor een weekeinde ook de Spaceport of Europe.

Meer informatie over de Mars Society: http://www.marssociety.nl Meer informatie over de Conventie: http://www.marssociety.nl/conv2002.php Meer informatie over het Cosmos 1 Solar Sail Project: http://www.planetary.org/solarsail/

EMC2 wordt mogelijk gemaakt door financiele steun van: Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam: http://www.obr.rotterdam.nl/index.htm European Space Agency: http://www.esa.int/export/esaCP/index.html Dutch Space: http://www.dutchspace.nl/00index/00index2.htm TNO Space: http://www.space.tno.nl/homepage.html
Holland Catering Specialisten: http://www.hcs-eur.nl/index.htm

Voor informatie : Mw. dra. Artemis Westenberg
PR & Communicatie
www.marssociety.nl
artemis@marssociety.nl
010 - 4510776 / 06 26 09 000 9