VVD

VVD

Wat vindt de VVD van de discussie over een aanval op Irak?

Het Iraakse vraagstuk kan en mag geen zaak zijn van alleen de Verenigde Staten. Het is een zaak die allen aangaat die de rechtsorde liefhebben en ook allen die zich vorig jaar schaarden achter de coalitie tegen het terrorisme. Het is vooral de zaak van het Iraakse volk dat door Saddam Hussein onderdrukt wordt. Irak vormt een concrete en acute bedreiging voor de stabiliteit in de regio. Het land bezit massavernietigingswapens, zoals het rapport van Unscom op overtuigende wijze heeft aangetoond.

Het gerenommeerde International Institute for Security Studies heeft bovendien overtuigend aangetoond dat Irak, indien het land zijn zinnen erop zou zetten, binnen korte tijd over een nucleaire capaciteit kan beschikken. Het Witboek van de Britse regering maakt duidelijk dat Irak recent heeft geprobeerd uranium te bemachtigen.

De internationale gemeenschap heeft keer op keer het Iraakse regime hier op aangesproken. Maar Irak heeft door de jaren heen alle Veiligheidsraadresoluties genegeerd. Daarin kan de wereld, kunnen de Verenigde Naties (VN) niet berusten. Landen die de internationale rechtsorde een groot hart toedragen, moeten daaruit hun conclusies trekken.

Daarom heeft de VVD-fractie de Nederlandse regering gevolgd, die van meet af aan het belang van een gang via de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft bepleit. Een nieuwe resolutie van de Veiligheidsraad is nodig. Alleen zo kan de internationale gemeenschap Iraks weigering resoluties uit te voeren, aan de kaak stellen. Door middel van een dergelijke resolutie moeten de wapeninspeceurs weer toegang krijgen. Tevens kan zo de ontwapening van Irak daadwerkelijk ter hand genomen worden.

Sancties zijn nodig, als Irak zich van een nieuwe resolutie niets zou aantrekken. Inmiddels heeft de VS bij monde van president Bush ook zijn voorkeur uitgesproken voor een procedure via de Veiligheidsraad. Ik ben ervan overtuigd dat het internationale recht en de internationale rechtsorde uiteindelijk de dupe zouden worden van het negeren van het probleem Irak. Dit nog afgezien van de acute dreiging die Irak vormt voor de stabiliteit van de regio - Irak steunt de terreurgroep Hamas - en voor de eigen bevolking. Ook in de Arabische wereld zijn er velen die haken naar het eind van het regime van de meedogenloze dictator Saddam Hussein. De druk die vanuit de Arabische Liga is uitgeoefend op Baghdad spreekt in dit verband boekdelen.

Met deze kijk op het conflict staat de VVD-fractie, Europees gezien, naast Tony Blair, premier van Groot-Brittannië, die ondanks tegenstand in zijn eigen achterban niet zijn ogen wil sluiten voor het gevaar dat Irak voor de wereldvrede vormt.