Zorgverzekeraars Nederland


Zeist, 27 september 2002

Zorgverzekeraars pleiten voor vernieuwing in de eerstelijnszorg

Invoering van een functionele omschrijving van de eerstelijnszorg en het opheffen van financiële en organisatorische belemmeringen. Dit zijn twee concrete oplossingen die zorgverzekeraars voorstellen om de problemen in de eerstelijnszorg tegen te gaan. Verzekeraars vinden vernieuwing van de eerste lijn noodzakelijk om de kwaliteit en toegankelijkheid van deze zorg in de nabije toekomst te garanderen en capaciteitsproblemen te verminderen. Met deze maatregelen hopen verzekeraars dat patiënten die zorg tijdig krijgen die ze nodig hebben. Vandaag presenteren zij hun visie in een rapport.

Functionele omschrijving

Een functionele benadering biedt op de lange termijn perspectief voor tal van nieuwe organisatievormen in de eerste lijn. Op deze wijze is het mogelijk voor de patiënt maatwerk te leveren. In de zorg hebben huisartsen naast behandeling een belangrijke wegwijstaak. Zij doen selectie & verwijzing, vraagverduidelijking & bemiddeling, ze zijn vertrouwenspersoon, casemanager, ze hebben inzage & toegang tot medisch dossier, ze doen medicatiebewaking en informatievoorziening. Zorgverzekeraars stellen dat een aantal van die taken ook door andere beroepsbeoefenaren kunnen worden uitgevoerd. Dit kan bijdrage aan verlaging van de werkdruk van de huisarts. Dit betekent dat de verzekeraars bijvoorbeeld afspraken moeten kunnen maken dat een praktijkverpleegkundige zelfstandig selectie kan toepassen, een bedrijfsarts direct kan doorverwijzen en een fysiotherapeut rechtstreeks toegankelijk zou moeten zijn. Hiervoor moeten onder andere het Verstrekkingenbesluit, Wet Big en de WTZ aangepast worden.

Oplossingen voor belemmeringen

Bij het ontwikkelen en financieren van nieuwe initiatieven en organisatievormen lopen zorgverzekeraars op tegen tal van belemmeringen, vooral op het gebied van wet- en regelgeving. Er is onder meer gebrekkige samenwerking in de zorg en innovatieve projecten moeten betaald worden uit de eigen schaarse middelen van de zorgverzekeraars in plaats van uit de publieke middelen. Zorgverzekeraars pleiten daarom voor meer flexibiliteit in de financiering en organisatie van de eerste lijn op korte termijn. Concreet pleiten ze voor de mogelijkheid om naast individuele beroepsbeoefenaren ook samenwerkingsverbanden te financieren, de mogelijkheid om infrastructurele kosten te financieren en zelf beroepsbeoefenaren in dienst te kunnen nemen.

Aanleiding

De vraag naar zorg groeit nog steeds, Patiënten zijn mondiger en stellen hogere eisen. Zorgverleners ondervinden een toenemende werkdruk en er dreigen tekorten bij diverse beroepsgroepen. Op korte termijn is het niet mogelijk deze problemen alleen via capaciteitsuitbreiding op te lossen. Zorgverzekeraars zijn van mening dat hiervoor creatieve, andersoortige oplossingen nodig zijn.

Meer informatie: thema toekomstvisie eerstelijnszorg