Gemeente Amsterdam


Gemeentedag 2002: ouderen en politici in debat

Zaterdag 28 september wordt tussen 11.00 en 16.00 uur in het stadhuis de jaarlijkse Gemeentedag gehouden. Geheel volgens traditie staan de ouderen dan centraal. Zij kunnen zich in en rond het stadhuis oriënteren op hetgeen er in de stad te beleven is op onder meer het culturele en politieke vlak. Hannah Belliot, wethouder Zorg, opent de gemeentedag.

Het evenement is bedoeld voor de oudere inwoners van Amsterdam, maar is voor iedereen toegankelijk. Net als ieder jaar is er een informatiemarkt en vinden er tal van activiteiten en optredens plaats. Nieuw dit jaar zijn twee grote debatten onder leiding van Theodor Holman, waaraan zowel Amsterdamse politici als senioren deelnemen.

Tijdens de gemeentedag 2002 staan de volgende activiteiten op het programma:

Debat
Theodor Holman leidt twee debatten in de raadzaal:
* 12.30 uur, debat over de bereikbaarheid van de gemeentelijke diensten. De stelling 'de gemeente Amsterdam is steeds meer een supermarkt waar alles snel te vinden is' wordt onder vuur genomen door zowel betrokken, mondige ouderen als politici als Gijs Weenink (CDA), Hansje Kalt (Amsterdam Anders/De Groenen) en Manon van der Garde (PvdA)

* 14.00 uur, debat over veiligheid. Raadsleden als Saskia Bruines (D'66), Henk Bakker senior (Leefbaar Amsterdam) en John Goring (VVD), mondige senioren en de regionaal project coördinator senioren en veiligheid politie, Hans Heesters, buigen zich over de stelling 'Amsterdam is een veilige stad voor senioren'.

De debatten duren elk drie kwartier.

Gratis rondvaarten of een rit per riksja
Vanaf 11.40 uur kunnen bezoekers tot 15.20 uur elke twintig minuten gratis met een rondvaarttocht mee, waarbij een raadslid als gids opereert. Ook kunnen ouderen zich per riksja naar de Zuiderkerk laten vervoeren om een tentoonstelling over wonen te bezoeken.

Informatiemarkt
Deze markt is speciaal gericht op informatie die voor ouderen nuttig is. Aanwezig zijn onder andere het Uitzendbureau 65+, de Amsterdamse Seniorenraad, de Stedelijke Woningdienst, de Bibliotheekdienst voor Ouderen, de Volksuniversiteit/Doe het Zelf School en het Amsterdams Historisch Museum vertegenwoordigd.

Wandelen over het web
Ouderen kunnen zaterdag een web-wandeling maken. In de De-Mirandazaal staan 25 computers opgesteld om senioren op weg te helpen op de digitale snelweg. Vrijwilligers staan klaar om vragen te beantwoorden en uitleg te geven. Op diverse tijdstippen wordt een toelichting gegeven op specifieke websites als www.seniorenweb.nl of www.suriname.nl.

Rondleidingen stadhuis
De Gemeentedag is bij uitstek de gelegenheid om het stadhuis van binnen te zien. Er zijn rondleidingen door de trouwzalen en belangstellenden kunnen de vergaderkamer van het college van burgemeester en wethouders bezichtigen waar rondleiders tekst en uitleg geven. In de filmzaal achter het Voorlichtingscentrum kunnen bezoekers de film 'de Oranjes van Amsterdam' zien; een film met unieke

beelden vanaf 1898 van leden van de Koninklijke Familie op bezoek in Amsterdam.

Muzikale omlijsting
Ook dit jaar zal een aantal finalisten van het songfestival voor ouderen een breed repertoire ten gehore brengen. Genieters van nostalgische liedjes kunnen bij de
kassa's van het muziektheater luisteren naar het Rietwijk Ensemble. Diverse koren zingen gospels, zeemansliederen en smartlappen. En als het oog ook wat wil: om 12.00 uur en 13.30 uur vindt er een demonstratie Latijns-Amerikaans dansen plaats.

Naast alle bovengenoemde activiteiten kunnen bezoekers deelnemen aan tai chi en en country line dancing workshops en zijn er diverse tentoonstellingen. Geert van Tijn geeft openbare zangles, cabaretière Mary Michon vertelt over ouder worden in deze samenleving en het Filmorkest Max Tak geeft een selectie van hun nieuwe programma van live muziek bij stomme films ten gehore.

Kortom: ook dit jaar weer een gezellige, informatieve dag voor de bijna 150.000 oudere inwoners die Amsterdam telt. Een programma met voor elk wat wils, met muziek en hapjes en drankjes.

Amsterdam, 26 september 2002 Marjan Lansdaal


---


-

© gemeente Amsterdam - 30-09-2002