Mazda

Den Haag, 18 september 2002.

MAZDA2 ALS EUROPESE PRIMEUR IN PARIJS

Ook Mazda6 MPS is als wereldprimeur in Franse lichtstad te bewonderen

Tijdens de 102e Parijse Auto Show, die van 28 september tot en met 13 oktober a.s. voor het publiek haar deuren opent, toont Mazda de opvolger van de Demio, de Mazda2. Deze mini-MPV zal vanaf begin 2003 als eerste Europese Mazda nabij Valencia worden geproduceerd. In Nederland zal de Mazda2 vanaf de maand april 2003 leverbaar worden. Verkoopprijzen voor Nederland zullen rond de maand februari 2003 bekend worden gemaakt.

Nadat eerder de Mazda6, als exponent van de nieuwe Mazda-generatie zeer succesvol werd geïntroduceerd is ook de Mazda2 een totaal nieuw ontwikkelde auto die op het gebied van rij-eigenschappen, veiligheid en interieurruimte veel biedt.

Interieur Mazda2

Met een lengte van 3,93 meter, een breedte van 1,68 meter en een hoogte van 1,55 meter biedt de Mazda2 voldoende ruimte aan vijf volwassenen.

Zowel het stuurwiel als de bestuurdersstoel zijn zodanig verstelbaar dat een comfortabele zit voor bestuurders met een lengte van 1.50 meter tot 1.90 meter geen enkel probleem vormt.

De bagageruimte heeft een capaciteit van 330 liter. Door de achterstoelen neer te klappen ontstaat een ruimte waarin twee mountain bikes kunnen worden vervoerd. De passagiersstoel is volledig neerklapbaar. Handig bij het vervoer van lange goederen.

Standaard is de Mazda2 uitgerust met een bestuurders- en een passagiers airbag. Zij- en gordijn airbags zijn als optie verkrijgbaar. Andere standaard veiligheidsaspecten zijn ABS op alle vier de wielen, EBD (Electronic Brake Force Distribution) en DSC (Dynamic Stability Control).

Net als bij de Mazda6 beschikt de Mazda2 over een centraal bedieningspaneel dat is uitgevoerd in een metallic look. Het dasboard is uitgevoerd in two-tone kleuren die harmoniëren met de donkere interieurbekleding.

Motoren Mazda2

Als krachtbronnen voor deze nieuwe Mazda-aanwinst worden volledig nieuw ontwikkelde motoren gebruikt. Er is sprake van drie benzinevarianten t.w.: een 1.25 liter, goed voor 75 pk / 55 kW, een
1.4 liter (80 pk / 59 kW0 en een 1.6 liter die beschikt over 100 pk / 74 kW. Alle motoren hebben de Euro4 emissie standaard. Ook een dieseluitvoering wordt geleverd die is voorzien van een 1.4 liter common-rail diesel met een vermogen van 68 pk / 50 kW.

Automated Shift Manual transmissie

Desgewenst kan gekozen worden voor een zogenaamde Automated Shift Manual (ASM) transmissie in zowel de 1.4 liter benzine- als de 1.4 liter diesel-uitvoering. Deze transmissie biedt bestuurders de mogelijkheid om, zonder gebruik te maken van de koppeling, sportief te schakelen óf de automaat te benutten. In tegenstelling tot andere automatische transmissies is bij gebruik van deze ASM-transmissie het brandstofverbruik gelijk aan dat van handgeschakelde versies.

Mazda6 MPS
(Mazda Performance Series)

In Parijs toont Mazda uiteraard de complete Mazda6-serie. Als extra blikvanger zal tevens de Mazda6 MPS als wereldprimeur worden onthuld. Dit concept is ontworpen door Mazdas Europese Research & Development Center in het Duitse Oberursel. Opvallend is de luchtinlaat die zo kenmerkend is voor de Mazda RX-8. Zowel de voor- als de achterbumper zijn ten opzichte van de normale Mazda6 aanzienlijk groter. Hij staat op 18 inch Michelin Pilot Sport banden en aluminium velgen en is voorzien van een nieuw ontwikkelde lak die de naam Silver Storm meekreeg.

Ondanks het handhaven van lage emissienormen, die goed zijn voor Euro 4 standaards, zijn de Mazda-ontwerpers erin geslaagd de nieuwe direct ingespoten 2.3 liter benzinemotor met turbo een vermogen mee te geven van 280 pk / 206 kW bij 6.500 t.p.m.

Door zijn koppel van 360 Nm bij 3.500 t.p.m. beschikt de Mazda6 MPS over serieuze rijeigenschappen. Hij is voorzien van een zogenaamde shift by wrist zesversnellingsbak, een elektronisch gestuurd 4WD-systeem, Dynamic Stability Control (DSC) en ABS. Een gelimiteerd slipdifferentieel zorgt ervoor dat er geen aandrijving verloren gaat tijdens het nemen van bochten.

Ook het interieur werd onder handen genomen. Aluminium afwerkingen, stoelen uitgevoerd in zwart / wit leder, donkerblauwe klokken met metallic accenten en een simpele startknop geven de Mazda6 MPS een extra sportieve uitstraling.