Ingezonden persbericht

Persbericht van het Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome-Schiphol.

Aankomst Aviodome-Constellation op Lelystad misschien as. zaterdag 'Connie' bereikt IJsland tijdens reis naar Nederland

Schiphol, 22 september 2002 - Na haar langste vlucht tot nu toe bereikte de viermotorige Lockheed Constellation van het luchtvaartmuseum Aviodome op Schiphol vanavond om 21.49 uur de Luchthaven Keflavik op IJsland. De Amerikaans-Nederlandse bemanning van de 'Connie, die geen verwarming heeft, was na de landing ijskoud maar voldaan. Met de voltooiing van de vlucht, is nu bijna driekwart van de afstand afgelegd tussen de woestijnluchthaven in Arizona nabij de Mexicaanse grens, waar het historische passagiersvliegtuig acht jaar heeft gestaan, en Nederland.

Het detachement van de Koninklijke Luchtmacht, dat de bemanning van de Constellation in de afgelopen twee dagen op Goose Bay in Oost-Canada gastvrijheid verleende, zwaaide het bijzondere passagiersvliegtuig op zondagmorgen uit, toen het begon aan het vijfde traject van de reis. Onmiddellijk na de start moest worden teruggekeerd om een lekkende oliedop te repareren, maar al snel werd opnieuw, en nu definitief, gestart. De Connie beleefde daarna een vlucht die de bemanning nooit zal vergeten. Hoewel de weersomstandigheden goed waren, daalde de temperatuur in de cabine onder het vriespunt. Groenland werd op 3000 meter hoogte gepasseerd met rustig weer en een prachtig uitzicht op reusachtige ijsbergen en op een van de mooiste en meest onontgonnen delen van de wereld. Technische problemen deden zich tijdens de bijna zeven uur durende vlucht niet voor bij het inmiddels meer dan een halve eeuw oude museumvliegtuig. Bij aankomst op Keflavik werd de Connie welkom geheten door een andere eenheid van de Nederlandse strijdkrachten: het detachement van het 320 squadron van de Koninklijke Marine, dat op de IJslandse luchthaven regelmatig een Lockheed Orion stationeert.

Aankomst
Inmiddels verloopt de vlucht zo voorspoedig dat het luchtvaartmuseum Aviodome, dat totnogtoe een aankomst in Nederland plande tussen eind september en midden oktober, voorzichtig rekening gaat houden met een aankomst in Nederland op zaterdag 28 september. Dinsdag zal de Constellation over de Faröer Eilanden doorvliegen naar het museumvliegveld Duxford, in Engeland en, als alles goed blijft gaan, zal woensdag worden doorgevlogen naar Manston aan de Britse zuidkust. Indien de vluchten de komende dagen net zo probleemloos zullen verlopen als in de afgelopen week, zal de Connie naar verwachting op zaterdag 28 september landen op de luchthaven Lelystad.

Laatste kans
Tot as. donderdag zijn er nog enkele sponsorplaatsen beschikbaar in een vliegtuig dat de Constellation, op de dag van aankomst, boven de Noordzee tegemoet zal vliegen. Deze speciale VIP-vlucht zal de Connie, samen met een Lockheed Orion van de Koninklijke Marine, escorteren op het laatste traject van de vlucht naar Lelystad. Sponsorplaatsen op deze VIP-vlucht zijn beschikbaar voor sponsors die een bedrag vanaf 500 euro bijdragen. Maar ook kleinere donaties worden zeer gewaardeerd: iedereen die 50 euro bijdraagt aan het behoud van de 'Connie' voor Nederland, ontvangt een prachtig sponsorpakket, met ondermeer een zilveren reversspeld en enkele andere herinneringen aan de gouden dagen van de Nederlandse vliegerij, waarin de Constellation een hoofdrol speelde. Machtigingkaarten voor sponsorbijdragen kunnen bij het luchtvaartmuseum Aviodome op Schiphol worden afgehaald of telefonisch worden aangevraagd: 020 406 8000.

'Constellation-preview' in Aviodome
In het luchtvaartmuseum Aviodome is momenteel een expositie over de Lockheed Constellation te zien. In deze tijdelijke tentoonstelling kan men zien welke rol het bijzondere vliegtuigtype heeft gespeeld bij de ontwikkeling van het internationale en intercontinentale luchtverkeer. De KLM vloog tussen 1946 en 1962 in totaal met 48 Constellations en Super Constellations. De expositie over de Connie is dagelijks te zien van 10.00 tot 17.00 uur in het luchtvaartmuseum Aviodome op Schiphol. Meer informatie over de 'Connie' en over de sponsormogelijkheden zijn te krijgen via tel. 020 406 8000 en via www.aviodome.nl.

Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome-Schiphol; Jodie Staphorst / Peter F.A.v.d.Noort, tel. 020-4067245 / 06 2219 7042.