Ingezonden persbericht


Stichting Duinbehoud
Postbus 664, 2300 AR Leiden
telefoon: 071-5160490
e-mail: stichting@duinbehoud.nl
website: http://www.duinbehoud.nl


Onderwerp: Stichting Duinbehoud bestaat 25 jaar
Afzender: John van Vliet (071-5160493 en 06-27574293) of Marc Janssen (071-5160490 of 06-15652487)
Datum: 26 september 2002

De Stichting Duinbehoud bestaat dit jaar 25 jaar en dat wordt natuurlijk gevierd! Op zaterdag 28 september wordt in het strandpaviljoen Noord in Bergen aan Zee een feest voor genodigden gegeven. De dag is gevuld met diverse activiteiten voor jong en oud.

Onder andere worden de zes prijswinnaars bekend gemaakt van de fotowedstrijd voor de jeugd. Namens de vijfkoppige jury zal duinfotograaf Frits van Daalen het woord voeren en de prijzen uitreiken. Directeur van de Stichting Duinbehoud, Marc Janssen zal terugblikken op 25 bewogen jaren een beeld geven van Duinbehoud in de toekomst. De middag wordt afgesloten met de spetterde uitreiking van de oorkonde de Duinwachter . Deze oorkonde zal via het luchtruim uiteindelijk bij de meest actieve, doortastende, vasthoudende en creatieve duinbeschermer terechtkomen.

In het kader van het jubileum worden in 2002 ook verschillende activiteiten georganiseerd rond het thema duurzaam waterbeheer. Door deze activiteiten brengt Stichting Duinbehoud de noodzaak van het herstel van de hydrologie in de duinen extra onder de aandacht van de bevolking, de beheerders + eigenaren van het duingebied en de overheden.

Jubileumthema: Duurzaam waterbeheer
Water is één van de factoren die het leven in de duinen bepalen. Zonder water is leven niet mogelijk. Alleen in duinvalleien, waar het grondwater tot dicht aan de oppervlakte komt, zal het regenwater lange tijd beschikbaar zijn. Door de grote verschillen in vochtgehalte in het duingebied is er ook een grote variatie aan plantengroei: sommige planten zijn bestand tegen extreme droogte, andere planten houden van een beetje vochtige bodem en weer andere planten houden van open water. De beschikbaarheid van water wordt van nature bepaald door processen die plaatsvinden in de duinen, zoals wind en neerslag. Deze processen zijn en worden beïnvloed door menselijke ingrepen, zoals aanplant van helm en bos en door drinkwaterwinning.