Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Convenant om loos alarm van brandmeldinstallaties tegen te gaan

27 september 2002

Vandaag hebben vertegenwoordigers van de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR), de vereniging Facility Management Nederland (FMN) en de Vereniging Beveiligings Ondernemingen in Nederland (VEBON) een convenant ondertekend om in de toekomst loos alarm van brandmeldinstallaties tegen te gaan.

---

Deze partijen gaan samenwerken om het kwaliteitsniveau van brandmeldinstallaties hoog te houden. Zij gaan er onder andere bij hun leden op aandringen zich te houden aan de voorgeschreven normen, zoals beschreven in de Regeling Brandmeldinstallaties. Ook komt er een landelijk en eenvormig registratiesysteem voor echte, onechte en ongewenste meldingen. Jaarlijks zullen de uitkomsten van deze registratie openbaar worden gemaakt.

De afspraken die worden gemaakt in het convenant zijn een vervolg op het project Vermindering Nodeloos Alarm van Brandmeldinstallatie. Dit project is in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in de periode 1999-2002 uitgevoerd door het Nationaal Centrum voor Preventie.

(Uit de Brandweerstatistiek 2000 van het CBS - de meest recente statistische cijfers - blijkt dat bijna de helft van de 92.000 brandmeldingen loos alarm betreft. Van de 46.000 loze brandmeldingen is driekwart afkomstig van een brandmeldinstallatie. Uit dezelfde bron blijkt dat in de periode 1990 - 2000 het aantal loos alarmen is verdubbeld. Ten opzichte van 1999 is het aantal loze alarmeringen in 2000 met 16% gestegen.
Loze brandmeldingen en met name door brandmeldinstallaties is dus een serieus maatschappelijk probleem. Gevolgen zijn ondermeer een onnodig onderbreken van het bedrijfsproces, de onnodige inzet van brandweerpersoneel en -materieel, met alle gevolgen in termen van kosten en motivatie van vrijwillige brandweerlieden.)
---

© Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties -