Korps: Groningen, plaats: Diverse 28-09-2002
Persberichten Regiopolitie Groningen
Zaterdag 28 september 2002

Dagelijkse berichten

Haren: zwerver vernielt autos
De politie heeft zaterdagmorgen aan de Hortuslaan in Haren een 56-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. De zwerver werd eerder op de morgen op verzoek van de beheerder van de parkeergarage door de politie verwijderd nadat hij daar slapend was aangetroffen. De man keerde enige tijd later terug en vernielde van 26 in de parkeergarage gestalde autos de ramen. Een aantal ramen werd ingeslagen, anderen flink beschadigd. De zwerver is door de politie aangehouden en meegenomen naar het bureau. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Groningen: inbreker aangehouden
Een 37-jarige man uit Groningen is vrijdagnacht op heterdaad door de politie aangehouden nadat hij had ingebroken in een schoenenzaak aan de Brugstraat in Groningen. De politie stelde na een inbraakalarmmelding een onderzoek in en trof aan de achterzijde van de winkel een openstaande deur aan. In het pand werd de inbreker aangetroffen. Hij ging er te voet vandoor maar kon na een achtervolging te voet aan de Reitdiepskade worden aangehouden, waar hij zich onder een vrachtauto had verstopt. De inbreker is meegenomen en voor nader onderzoek en verhoor ingesloten.

Groningen: bedreiging
Vrijdagavond ontstond ruzie tussen drie jongens en een meisje aan de Roer in Groningen. De ruzie had een samenscholing van een grotere groep jongeren en een groep buurtbewoners tot gevolg. Tussen beide groepen ontstonden vervolgens enkele woordenwisselingen. Daarbij werd een 33-jarige man uit Groningen bedreigd door een 21-jarige Groninger. Die werd bij de komst van de politie aangehouden en meegenomen naar het bureau. Na verhoor is hij heengezonden. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Groningen: agressieve winkeldief
In een warenhuis aan de Grote Markt in Groningen heeft de politie vrijdagavond een agressieve winkeldief aangehouden. De man, een 41-jarige Groninger, werd door beveiligingsmensen betrapt bij het stelen van kleding. Toen hij door de beveiligers werd meegenomen om te worden overgedragen aan de politie trok de dief een mes en maakte stekende bewegingen naar één van de beveiligingsmensen. Die kon een messteek afweren maar raakte licht gewond aan een hand. De verdachte is door de politie meegenomen en ingesloten.

Groningen: man mishandelt prostituee
Op de Nieuwstad in Groningen heeft de politie vrijdagnacht een 22-jarige man uit Groningen aangehouden. De man wilde een prostituee bezoeken maar werd door een aantal vrouwen geweigerd omdat hij werd herkend van de mishandeling van een prostituee afgelopen woensdagnacht. Daarbij greep hij de 18-jarige vrouw bij de keel en probeerde haar te wurgen. De man is meegenomen naar het bureau en ingesloten.

Groningen: begeleiding spelersbus FC Groningen
Vrijdagavond heeft de politie de spelersbus van FC Groningen vanaf de A7 begeleid naar het Oosterparkstadion aan de Zaagmuldersweg nadat er informatie bij de politie binnenkwam dat een groep boze supporters de bus wilde opwachten. Bij het stadion werd door de politie tegelijkertijd toezicht gehouden. Daar werd een groep van ongeveer 12 jongeren aangetroffen. Zij werden door de politie op een afstand gehouden bij de aankomst van de spelersbus. Er deden zich geen incidenten voor.

Groningen: valse naam
Wegens het opgeven van een valse naam heeft de politie vrijdagnacht een 20-jarige man uit Groningen aangehouden. De man schreeuwde allerlei verwensingen naar politiemensen nadat agenten zijn vriend hadden bekeurd voor wildplassen. Toen de agenten de Groninger daarop aanspraken en wilden bekeuren voor openbare dronkenschap en schreeuwen op straat, gaf hij een valse naam op. Hij werd meegenomen en na verhoor heengezonden.

Groningen: gewonden bij ruzie
Bij een ruzie aan de Claremaheerd in Groningen zijn vrijdagmiddag een 29-jarige vrouw en een 23-jarige man, beiden uit Groningen gewond geraakt. Beiden kregen in een supermarkt onenigheid met een andere klant, onbekend nog waarover. De ruzie zette zich buiten de winkel voort waarbij de vrouw door haar opponent werd geslagen. De verdachte verwondde de 23-jarige man met een mes. De dader vluchtte en kon nog niet worden aangehouden. De vermoedelijke identiteit van de verdachte is bekend. De politie stelt een onderzoek in.

Groningen: Ulrumer bedreigd
Aan de Schoolholm in Groningen is vrijdagnacht een inwoner van Ulrum (21) bedreigd met een mes. De man werd aangesproken door een hem onbekende persoon die hen vroeg op hij harddrugs wilde gebruiken. Toen de Ulrumer daarop antwoordde geen belang te hebben en daarmee ook niet geconfronteerd wilde worden trok de onbekende man een mes en dreigde daarmee. De politie kon de verdachte, een 23-jarige man uit Groningen, aanhouden. Hij werd meegenomen naar het bureau en ingesloten voor nader onderzoek en verhoor.

Siddeburen: jongeren stichten brandjes
Baldadige jongere staken vrijdagavond op een aantal plaatsen aan de Hoofdweg in Siddeburen hooi en stro in brand. Bij één van de brandjes ging een houten bank verloren. Omdat de brandweer regelmatig hinder had van jongeren die de bluswerkzaamheden probeerden te verhinderen heeft de politie de Hoofdweg op een aantal plaatsen ontruimd. Daarbij werd een politiehond ingezet. Toen ook de weersomstandigheden het begon te regenen daaraan bijdrage leverde, kon de brandweer ongestoord werken. De politie doet onderzoek naar het stichten van de brandjes. De technische recherche van Regiopolitie Groningen doet in de loop van de dag ook onderzoek naar het ontstaan van een brand die zaterdagmorgen vroeg door nog onbekende oorzaak ontstond in een kippenloods aan de Hoofdweg in Siddeburen. Resultaten van dit brandonderzoek worden in de loop van zondag verwacht.

Oude Pekela: brand in strobult
Vrijdagmiddag ontstond brand in een berg stro aan de Zaaiweg in Oude Pekela. De brandweer moest er aan te pas komen om de brand te blussen. Tijdens de bluswerkzaamheden werden door de politie sporen van mogelijke brandstichting aangetroffen. Bij een kort vervolg onderzoek kon in de omgeving van de Zaaiweg, op basis van getuigenverklaringen, een 17-jarige inwoner van Oude Pekela worden aangehouden. De knaap werd meegenomen naar het bureau en bekende tijdens het verhoor het stro in brand te hebben gestoken. De verdachte is na verhoor heengezonden.

Uithuizermeeden: bromfietser gewond bij ongeval Bij een verkeersongeval op de Prinses Beatrixstraat in Uithuizermeeden is vrijdagnacht een 16-jarige bromfietser uit Uithuizermeeden gewond geraakt. Hij verleende op de kruising met de Koningin Julianastraat geen voorrang aan een auto, bestuur door een 30-jarige automobilist, eveneens uit Uithuizermeeden. De bromfietser botste tegen de zijkant van de auto en kwam te vallen. Hij liep letsel op aan een voet en is naar een ziekenhuis vervoerd. Zijn brommer raakte zwaar beschadigd.

Oldehove: man (34) bedreigt vriendin
Een 34-jarige man en zijn 30-jarige vriendin kregen vrijdagavond om nog onbekende reden ruzie in hun woning aan Buitensingel in Oldehove. Tijdens de ruzie werd de 34-jarige bewoner, die onder invloed van alcohol verkeerde, zo kwaad dat hij zijn vriendin met een mes bedreigde. De man raakte zo overstuur dat hij zichzelf meerdere keren met het mes verwondde. Hij moest voor behandeling naar een ziekenhuis worden gebracht. De politie stelt een onderzoek in.

Delfzijl: jongens stichten brand
De politie heeft vrijdagavond aan de Gevelsteen in Delfzijl twee jongens van 13 jaar, beiden uit Delfzijl aangehouden. De knaapjes hadden tijdens het spelen bij een school plastic in brand gestoken. Daar raakte een speelpaddestoel in brand en een tweede raakte beschadigd. Na verhoor zijn de jongens aan hun ouders overgedragen. Afhankelijk van de hoogte van de schade worden de twee al dan niet bij het HALT bureau aangemeld.

Bedum/Zuidhorn/Marum/Leek: gordel controles
De politie heeft vrijdag op diverse plaatsen in Bedum, Zuidhorn, Marum en Leek gecontroleerd op het dragen van autogordels. In totaal werden 145 auto gecontroleerd. Vijfentwintig mensen kregen een bekeuring van 40 euro voor het niet dragen van de gordel.

Delfzijl: brandstichters aangehouden
Een 49-jarige man en een 36-jarige man, beiden uit Delfzijl zijn woensdag, respectievelijk donderdag door de politie aangehouden. De mannen worden verdacht van brandstichting en poging tot doodslag. Ze worden ervan verdacht op 18 september brand te hebben gesticht bij de woning van een 54-jarige man, aan de Batterijstraat in Delfzijl. De verdachten staken afval in brand waardoor aanzienlijke schade aan de woning ontstond. De verdachte werd voor verhoor ingesloten. Ze bekenden de brandstichting en verklaarden tegenover de politie dat ze de bewoner, met wie beiden ruzie hebben, flink aan het schrikken hadden willen maken. De verdachten zijn vrijdagmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Beiden zijn in bewaring gesteld en zitten nog vast.

Inlichtingen: afdeling Communicatie, 0900 - 8844 (lokaal tarief)