Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA roept op tot wijziging snel-Belg-wet (28/09/02)

De N-VA is verheugd dat nu ook de SP.A de integratievisie van de N-VA bijtreedt. De N-VA vraagt de SP.A nu ook de daad bij het woord te voegen en de snel-Belg-wet aan te vullen met een verplichte inburgeringscursus.

Eindelijk heeft een parlementslid van de meerderheid de moed om de totale afwezigheid van een integratiebeleid aan de kaak te stellen.

Als er vandaag samenlevingsproblemen zijn met migranten, dan is het omdat er nooit een inburgeringsbeleid is gevoerd. De N-VA wil duidelijke lijnen trekken. Wie als nieuwkomer in Vlaanderen een bestaan wil opbouwen, maakt een keuze voor onze samenleving. Daarom pleit de N-VA voor een verplichte inburgering: nieuwkomers moeten onze taal leren en onze wetten en instellingen respecteren.

Het gaat er hierbij niet om dat iedere migrant bloemkool met béchamelsaus moet kunnen klaarmaken. Eetgewoonten, kledij, godsdienst enz. behoren tot het privé-leven. Waar het wél om gaat is dat we geen samenleving willen met aparte groepen. De N-VA ijvert voor een Vlaamse samenleving met dezelfde rechten én plichten voor iedereen.

De paars-groene regering gaat echter de totaal andere richting uit. Met de snel-Belg-wet maakten VLD, SP.A en Agalev van de nationaliteit een vodje papier. Om die te verkrijgen moet een migrant gewoon een formulier invullen, ook al spreekt hij of zij geen woord Nederlands. Intussen blijven nieuwkomers binnenkomen via de asielprocedure, via illegale inwijking of via gearrangeerde huwelijken.

De N-VA vraagt de steun van de SP.A om als eerste stap van een echt inburgeringsbeleid alvast de snel-Belg-wet te wijzigen en een inburgeringscursus in te voeren als verplichte voorwaarde voor het verkrijgen van de nationaliteit.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Geert Bourgeois, kamerlid, algemeen voorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Bern Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be


---