Korps: Limburg-Zuid, plaats: Kerkrade 28-09-2002 Persberichten Politie Limburg Zuid ( JK-15.25 uur) Zaterdag 28 september 2002

Brunssum; inbeslagname auto na overtredingen
Vrijdag 27 september zag de politie om 23.30 uur een 20-jarige Heerlense autobestuurder met een snelheid van ongeveer 100 km/uur over de Karel Doormanstraat in Brunssum rijden. Gekomen nabij een iets verderop gelegen rotonde passeerde hij met dezelfde hoge snelheid een auto en reed in plaats van over de rijbaan dwars over de rotonde heen. Gekomen bij de Schildstraat (30 km zone) reed hij met dezelfde hoge snelheid die straat in en kwam daar bijna in botsing met een auto die daar reed. Iets verderop parkeerde de bestuurder zijn auto en doofde de lichten. Op die manier wilde hij aan de controle van de politie ontsnappen. Zijn voertuig werd in beslag genomen en tegen de bestuurder wordt proces-verbaal opgemaakt.

Brunssum; brandstichting
Het afgaan van een brandmelder in de woning van een 51-jarige bewoner van de Veldstraat in Brunssum was er de oorzaak van dat de man op zaterdag 28 september om 06.25 uur uit zijn slaap werd gewekt. Toen hij beneden in de gang kwam, hing deze vol rook en zag hij dat zijn brievenbus en een gordijn brandden. Er bleek een lap gedrenkt in brandbare vloeistof door de gleuf van de brievenbus geduwd te zijn en aangestoken te zijn. Als mogelijke verdachte hield de politie kort daarop in zijn woning een 21-jarige man uit Brunssum aan. De politie stelt een verder onderzoek in.

Kerkrade; verdovende middelen
Vrijdag 27 september werden om 19.35 uur op de Clarastraat in Kerkrade twee Duitse mannen (19 en 22 jaar) gecontroleerd op het bezit van verdovende middelen. Daarbij werd ongeveer 6 gram amfetamine in beslag genomen. Tegen beiden werd snelrecht toegepast hetgeen een boete betekende van 660, - per persoon.

Bocholtz; vernieling ruiten
Vrijdag 27 september werden om 21.55 uur enkele ruiten ingegooid van een woning aan de Elf Schoorstenen in Bocholtz. Als dader kon korte tijd een 30-jarige Heerlenaar worden aangehouden die zich in het gras op een bouwterrein schuil hield. Hij werd voor verder onderzoek ingesloten in het politiebureau.

Kerkrade; "Zeg het met een bloemetje"
Een in een onopvallende politieauto surveillerende patrouille zag zaterdag 28 september om 05.05 uur een onder invloed van alcohol verkerende 26-jarige man uit Kerkrade over de Industriestraat in Kerkrade lopen. Gekomen vlakbij die man, trok deze uit een gemeentelijke bloemenbak gevuld met geraniums een plant en gooide die richting van de auto. Toen die auto stopte en hem bleek dat daarin de politie zat was hij als het ware op slag nuchter. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Maastricht; fietser onder vrachtauto
Vrijdag 27 september werd om 11.50 uur een 65-jarige fietser uit Maastricht op de Borgharenweg in Maastricht geschept door een vrachtautocombinatie. De man werd met onbekend letsel naar het ziekenhuis vervoerd en moest worden opgenomen. Omtrent zijn toestand is op dit moment niets bekend De aanrijding ontstond toen de bestuurder van de vrachtauto, een 48-jarige man uit Beneden Leeuwen, een teken kreeg van de bestuurder van een andere auto om voor hem te kruisen. Tijdens dat afbuigen zag de vrachtautochauffeur de over het fietspad rijdende fietser te laat. De fietser belandde onder c.q. tegen de wielen van de vrachtauto en raakte daarbij gewond.

Maastricht; achtervolging gestolen auto
Een 25-jarige man uit Geleen tankte zonder te betalen op vrijdag 27 september om 21.15 uur bij een tankstation op de Via Regia in Maastricht. De auto waarin hij reed bleek bij onderzoek op 25 september gestolen te zijn van een inwoner uit Maastricht. Omstreeks 22.25 uur ziet een politiepatrouille de auto rijden over de Calvariestraat in Maastricht. Toen de verdachte in de gaten kreeg dat de politie achter hem reed, verhoogde hij zijn snelheid en sloeg op de vlucht. Er ontstond een achtervolging door diverse straten waarbij onder andere rode verkeerslichten en eenrichtingswegen genegeerd werden. Diverse malen vloog de auto in een slip en ontstonden er "bijna-aanrijdingen". Een inmiddels ter assistentie geroepen andere patrouille bracht de politieauto op het Vrijthof dwars over de rijbaan tot stilstand om de verdachte te laten stoppen. De verdachte wist echter kans te zien tussen de politieauto en het trottoir door te rijden. Via diverse straten kwam de achtervolging uiteindelijk uit op de Scharnerweg waar de auto van de verdachte in een slip raakte. Daarbij kwam het tot een botsing tussen de gestolen auto en een politieauto. De agenten sprongen uit de auto en wilden de verdachte aanhouden. Toen bleek dat deze de portieren vergrendeld had, werd een ruit verbrijzeld om hem te kunnen vastpakken. Door de glassplinters liep een agent diverse snijwondjes op aan een been. Toen een andere politieman de verdachte uit de auto wilde trekken, reed deze plotseling in volle vaart achteruit en reed over de voet van die politieman. Deze liep daarbij een flinke kneuzing op. Beiden agenten moesten zich later laten behandelen in het ziekenhuis. Tijdens het opnieuw op de vlucht slaan kwam de verdachte in botsing met een tweede politieauto die daardoor zwaar beschadigd werd. Er ontstond opnieuw een achtervolging waarbij de verdachte uiteindelijk op de Stadhouderstraat de auto het trottoir opreed en hem daar tot stilstand bracht. Daar kon hij ook worden aangehouden. De verdachte bleek verschillende soorten drugs gebruikt te hebben. Van hem werd een bloedproef afgenomen. Hij is voor verder onderzoek ingesloten. Hem wordt onder andere poging tot doodslag ten laste gelegd.

Born; kluis gestolen
In de nacht van donderdag 26 op vrijdag 27 september werd ingebroken in een bedrijf aan de Kapelweg in Born. Er werden diverse goederen gestolen waaronder een in de grond verankerde kluis. De daders zagen kans die kluis los te wrikken. Wat de inhoud van de kluis is, is niet bekend.

Sittard; inbeslagname televisie
Vrijdag 27 september werd vanuit een woning aan de Eisenhouwerstraat in Sittard zo`n muziekoverlast veroorzaakt dat de politie gewaarschuwd werd. De overlast was van dien aard dat de politie besloot op te treden. Omdat op aanbellen en kloppen niemand reageerde, werd de voordeur geforceerd om de woning binnen te komen. In de kamer stond de televisie aan waaruit zeer luide muziek kwam terwijl op de bank de 34-jarige bewoner onder invloed van alcohol lag te slapen. Na hem gewekt te hebben, werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt waarbij zijn televisie in beslag genomen werd.

Sittard; discriminerende woorden
Na de op vrijdag 27 september gespeelde voetbalwedstrijd Fortuna Sittard-Telstar wilde een groep van ongeveer vijftig Fortuna-supporters op de Madridstraat in Sittard verbaal verhaal gaan halen bij de vertrekkende supporters van Telstar. De politie wist de groep tegen te houden. Toen een 18-jarige man uit Geulle het nodig vond "kanker-Joden" te scanderen, werd hij aangehouden en naar het politiebureau gebracht. Tegen hem zal snelrecht worden toegepast.

Sittard; dronken fietser
Een 20-jarige fietser uit Nieuwstadt bleek zaterdag 28 september om
01.30 uur tijdens een controle op de Ursulinenstraat in Sittard te diep in het glaasje gekeken te hebben. Hij moest een blaastets ondergaan waarbij een alcoholpromillage van 1,10 werd vastgesteld. Hij kreeg een boete opgelegd van 75,- en mocht daarna te voet naar huis.

Amstenrade; hennepteelt om hobby te bekostigen
Vrijdag 27 september om 19.00 uur trof de politie in de tuin van een woning aan de Doctor Poelsstraat in Amstenrade tien behoorlijk uit de kluiten gewassen hennepplanten aan. De bewoonster dacht dat een en ander gedoogd werd en verklaarde dat de planten eigendom waren van haar 13-jarige zoon. Deze verklaarde de oogst van de hennepplanten te verkopen om zo zijn hobby postduiven te bekostigen. De planten werden in beslag genomen en er wordt proces-verbaal opgemaakt.