Politie Rotterdam-Rijnmond

Uitgave zaterdag 28 september 2002

* POLITIE SLUIT COFFEESHOP
Vrijdagavond controleerde politiepersoneel van het district Rotterdam-Centrum een coffeeshop op de Nieuwe Binnenweg. Tijdens de controle bleek de 38-jarige eigenaar ruim anderhalve kilo hasjiesj meer in voorraad te hebben dan wettelijk is toegestaan. Omdat tijdens een eerdere controle deze maand bij de coffeeshopeigenaar ook al een halve kilo hasjiesj teveel was aangetroffen, die toen eveneens in beslag werd genomen, werd de zaak tot nader order gesloten. Naast de vrijdagavond in beslag genomen 1.6 kilo hasjiesj werd ook de inhoud van de kassa (746 euro) in beslag genomen.

* DOLLEMANSRIT VAN DRONKEN DORDTENAAR
Vrijdagmiddag rond half twee hield een motorrijder van de Verkeerspolitie van Rotterdam-Rijnmond op de westbaan van de Rijksweg A16, bij Ridderkerk, toezicht op het rijden over de vluchtstrook, omdat in verband met schade aan het wegdek twee rijstroken van de hoofdrijbaan waren afgezet. Daarbij werd de motorrijder geconfronteerd met een 40-jarige Dordtenaar, die in z'n auto met een behoorlijke vaart over de vluchtstrook kwam rijden. De politieman ging achter de man aan, gaf hem een stopteken, kreeg als reactie slechts een opgestoken middelvinger en zag dat de automobilist zich tussen andere automobilisten wrong en met hoge snelheid richting Dordrecht reed. Tijdens de achtervolging, met snelheden rond 160 km/uur, negeerde de automobilist opnieuw diverse stoptekens. Bij de verkeerslichten na de Drechttunnel reed de Dordtenaar zich even vast, waardoor de motoragent diens linkerportier kon opentrekken en de man sommeerde rechts op de vluchtstrook z'n auto neer te zetten. De automobilist trok echter het portier dicht, deed dit op slot en vervolgde, na over de tenen van de motorrijder te zijn gereden, met hoge snelheid z'n weg Dordrecht in. Hierbij negeerde hij diverse rode verkeerslichten en reed de dienstfiets van een Dordtse politieman, die hem een stopteken gaf, de vernieling in. Uiteindelijk kon de Dordtenaar na een wilde achtervolging met hoge snelheden op de Nassauweg, worden klemgereden door politiepersoneel van Dordrecht. Tijdens z'n aanhouding bleek de man zwaar onder invloed van alcohol en werd van hem een bloedproef afgenomen. De man verklaarde zich niets van een achtervolging te kunnen herinneren en meldde dat hij onder behandeling van een psychiater was. Z'n rijbewijs werd direct ingenomen, terwijl er tevens een vordering tegen hem werd uitgebracht om binnenkort bij een examinator van het CBR opnieuw een proeve van rijbekwaamheid af te leggen. Tevens kreeg de Dordtenaar diverse bekeuringen voor de gepleegde verkeersovertredingen.

* MAN ZEER ERNSTIG GEWOND NA SPRONG VAN DRIEHOOG UIT RAAM TIJDENS

UITSLAANDE BRAND
Vrijdagavond rond half twaalf ontstond, vermoedelijk door brandstichting, brand achter de voordeur op de derde etage van een pand aan de Pleinweg. Tijdens de uitslaande brand sprong er vanaf de derde etage een man, van wie de identiteit nog niet bekend is, uit het raam. Het slachtoffer kwam op straat terecht en werd met onder meer een wervelbreuk en een verbrijzelde arm naar het Erasmus Medisch Centrum vervoerd. Daar moest hij tevens worden beademd. De brandweer had de uitslaande brand rond kwart over twaalf onder controle. Tijdens de brand werden twee mannen aangehouden wegens belemmering. De recherche van het district Zuid is een onderzoek naar de brandstichting gestart en tevens naar de identiteit van het slachtoffer.

* ALCOHOLCONTROLES
Personeel van de Verkeerspolitie (Project Verkeershandhaving) hield vrijdagavond en zaterdagmorgen vroeg alcoholcontroles op de Maashaven, Oranjeboomstraat, Hillelaan, Coolsingel en Hertekade. In totaal moesten ruim 1100 automobilisten een blaastest afleggen, waarbij 16 automobilisten onder invloed van alcohol bleken te verkeren. Twee van de 16 hadden een zodanige slok op dat zij direct, na de ademanalyse, hun rijbewijs konden inleveren.
* ACTIE TEGEN ILLEGALE AUTORACES
Politiepersoneel van het district Zuid en de Verkeerspolitie trad vrijdagavond en nacht op tegen illegale autoraces in het Waalhavengebied. Daarbij kregen 43 automobilisten een bekeuring voor diverse gepleegde verkeersovertredingen, geen rijbewijs, teveel of geen verlichting aan, wildplassen en geen verzekering. Tevens gingen tientallen automobilisten op de bon bij snelheidscontroles.

* JONGEN BEROOFD
SCHIEDAM - Zaterdagmorgen rond twee uur werd op de Laan van Bol'Es een 18-jarige jongen uit Schiedam beroofd van z'n portemonnee, waarin naast een bankpasje ook diverse persoonlijke bescheiden. Het slachtoffer werd door drie knapen plotseling ingesloten en moest, onder bedreiging van een mes, ook z'n pincode afgeven. Ondanks het feit dat de jeugdige Schiedammer snel z'n bankpas liet blokkeren bleek dat er inmiddels wel 500 euro van z'n rekening was opgenomen.
Avonduitgave vrijdag 27 september 2002

* OPHELDERINGSCIJFER GEWELDSMISDRIJVEN ONJUIST

De Korpsleiding van de politie Rotterdam-Rijnmond stelt dat het vandaag, door het Centraal Bureau voor de Statistiek, gepubliceerde ophelderingspercentage geweldsdelicten over het jaar 2001, voor wat betreft Rotterdam-Rijnmond, onjuist is. Bij een eerste view zijn er verschillen geconstateerd in de aangeleverde korpscijfers en blijkt dat het ophelderingspercentage niet 20 maar TENMINSTE 33 PROCENT moet zijn.
Op welke wijze het lage ophelderingspercentage voor het Rijnmondse korps tot stand is gekomen is nog onduidelijk. Aangezien de Korpsleiding er van overtuigd is dat de medewerkers van het korps hard werken en navenant presteren wordt, mede daarom, een onderzoek ingesteld naar het ontstaan van de genoemde verschillen. Op korte termijn zal op de resultaten van dit onderzoek worden teruggekomen.
De informatie van het CBS is vervat in een persbericht over opgehelderde misdrijven in 2001, dat vandaag 27 september 2002 is uitgebracht.

* GASLEIDING BESCHADIGD
Donderdagmiddag 26 september rond vier uur werd tijdens graafwerkzaamheden, een gasleiding langs de Merseyweg geraakt. De leiding raakte niet lek, maar werd zodanig beschadigd dat deze gerepareerd moest worden. Uit voorzorg werd een noodplan in werking gesteld. Het verkeer op de Merseyweg werd stilgelegd en een omleiding gerealiseerd. Om de gastoevoer niet te onderbreken
-diverse bedrijven zijn immers afhankelijk van een constante gasvoorziening- werd een noodleiding (bypass) aangelegd. Er werd de gehele nacht doorgewerkt om een en ander te realiseren. Vrijdagmorgen 27 september werd een GRIP procedure opgestart, waarbij de diverse diensten bij elkaar kwamen en een plan van aanpak maakten om de gasleiding te repareren. Er was nadrukkelijk geen sprake van een lekkage. Om de reparatie mogelijk te maken, moest het in de leiding aanwezige gas worden afgeblazen. Dit heeft gedurende zo'n vijf minuten voor geluidsoverlast gezorgd. Hierna werd het sein veilig gegeven en werd aangevangen met de herstelwerkzaamheden.

* ARBEIDSONGEVAL MET DODELIJKE AFLOOP
Een 38-jarige man uit Krimpen aan de Lek is vrijdagmiddag bij een arbeidsongeval aan de Elbeweg in de Europoort om het leven gekomen. Om even na half vier meerde het bunkerschip 'Argas' af langs het onder Cypriotische vlag varende zeeschip (bulkcarrier) 'Capetan Giorgis1', liggende in de Elbehaven. Tijdens het afmeren ging de laadarm (giek) omhoog en klom de opvarende van het bunkerschip naar boven om een tros over te brengen. Door nog onbekende oorzaak verloor hij bij het overstappen z'n evenwicht en kwam op het dek van het bunkerschip terecht. Het slachtoffer overleed ter plaatse aan het opgelopen letsel. De Arbeidsinspectie stelt een onderzoek in.

* GROTE HENNEPKWEKERIJ ONTMANTELD
ROCKANJE - De politie van het district De Eilanden heeft vrijdagmorgen een grote hennepkwekerij ontmanteld aan de Rondeweiweg. Ruim 40.000 hennepplanten werden in beslag genomen. Er werd een onderzoek ingesteld naar aanleiding van stankklachten in de omgeving vanuit een kassencomplex. Vrijdagmorgen, rond half negen, ging men naar binnen. In de kas met een oppervlakte van 9000 m2 trof men op ongeveer 5000m2 ruim 40.000 cannabisplanten aan, die aan draden hingen te drogen. Er was niemand in het complex aanwezig. Alle planten en apparatuur zijn in beslag genomen en inmiddels vernietigd. Naar de verantwoordelijke(n) wordt een onderzoek ingesteld.

* BROMFIETSCONTROLE
De politie van het district Oost heeft vrijdagmiddag een bromfietscontrole gehouden in de wijken Het Lage land, Prinsenland en Oosterflank. Dit naar aanleiding van klachten van bewoners van die wijken. In totaal zijn er vijftien bromfietsen door twee motorrijders naar het bureau Oost gebracht. Daar bleek dat elf tweewielers een hoger vermogen hadden dan is toegestaan. Tevens zijn er bekeuringen uitgeschreven voor het rijden zonder helm, niet goedgekeurde uitlaat en het niet hebben van een bromfietscertificaat.