Korps: Friesland, plaats: Fryslân 28-09-2002
Politieberichten van 27/9 (13.00) t/m 28/9 (13.00)

Harkema: inbraak kantine
In de nacht van donderdag op vrijdag is ingebroken in de kantine van de korfbalvereniging aan De Bosk. Men kwam binnen door een deur te forceren. Een poederblusser werd leeggespoten. Ook werden diverse etens- en drinkwaren gestolen. Het exacte aantal wordt nog uitgezocht. Aangifte is gedaan door een 46-jarige inwoonster van Harkema. De technische recherche van de politie Fryslân zal een onderzoek instellen.

Nijland: fietsers in botsing met elkaar
Vrijdag omstreeks 14.00 uur fietste een 48-jarige inwoner van Umkirch over de Tramstrjitte. Hij kwam uit de richting van Bolsward en ging in de richting van Sneek. Uit tegenovergestelde richting kwam een 16-jarige inwoonster van Bolsward fietsen. Zij kreeg vermoedelijk haar jas, die over het stuur hing, in het voorwiel. Hierdoor zwenkte ze naar links en kwam op de weghelft van de tegenligger. Er ontstond een aanrijding waarbij de inwoner van Umkirch omviel. De man is overgebracht naar het ziekenhuis met bandletsel aan de linkerschouder.

Drachten: aanrijding met drank in het spel
Vrijdag omstreeks 14.20 uur reed een 55-jarige automobiliste uit Drachten in de Uitgang tegen een aldaar geparkeerde auto. De vrouw verklaarde dat ze moest uitwijken voor twee bromfietsers. Ze rook naar alcohol. Hierop moest ze op het bureau blazen. Hier werden twee waarden gemeten: 1325 ug/l en 1480 ug/l. Vanwege het verschil werd, na overleg met justitie, door een arts een bloedproef afgenomen. Het rijbewijs werd ingevorderd, tevens werd een rijverbod uitgereikt van 19 uur.

Wolvega: winkeldief aangehouden
Vrijdag omstreeks 16.40 uur nam een 55-jarige inwoner van Wolvega een rookworst en een zak drop weg uit een winkel aan het Van der Sandeplein. De man weigerde, ook na diverse malen vragen, mee te gaan naar het bureau. Hierop is de man geboeid overgebracht naar het bureau. Na de voorgeleiding kon de man het bureau weer verlaten om 18.15 uur.

Drachten: aanhouding na hinderen snelheidscontrole Vrijdag omstreeks 18.15 uur werd een snelheidscontrole gehouden op de Noorderhogeweg. In eerste instantie verklaarde een 43-jarige inwoner van Drachten, die langs de controle fietste, verbaal dat hij het niet met de controle eens was. Na de woordenwisseling kwam de man terug met twee plastic tassen die hij over de camera en de flitslamp schoof. Hierop is de man aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Bolsward: rijden zonder rijbewijs
Vrijdag omstreeks 15.45 werd een 33-jarige automobilist uit Leeuwarden gecontroleerd op de Harlingerstraat. De man bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Hij was hiervoor dit jaar al drie keer eerder bekeurd. Ook bleek het voertuig niet verzekerd te zijn. Hierop is het voertuig in beslag genomen.

Ouderhaske: twee vrachtwagens met elkaar in botsing Vrijdag omstreeks 15.10 uur reed een 28-jarige bestuurder van een vrachtwagen (uit Broek) vanaf de parallelweg van de Dolten. Een 54-jarige vrachtwagenbestuurder uit Oudega (Sm.) reed over de Dolten, komend uit Vegelingsoord en gaande in de richting van de A7. Bij het oprijden van de Dolten moest de Broekster voorrang verlenen aan de vrachtwagen, die bestuurd werd door de inwoner van Oudega. De Broekster had echter niet gezien dat de inwoner van Oudega over de Dolten richting A7 reed. Toen de Broekster opreed kwam hij met de voorzijde tegen de linkerkant van de vrachtwagen, bestuurd door de inwoner van Oudega. Hierdoor werd de voorkant van de vrachtwagen van de Broekster vernield en draaide deze met de voorzijde naar de A7. De vrachtwagen van de Oudegaaster begon door de klap te slingeren, kon wel de truck rechthouden, maar niet voorkomen kon worden dat de aanhangwagen op de linkerkant kantelde. De truck met oplegger is weer rechtgezet. De vrachtwagen van de Broekster is weggesleept. Hierbij werd de bak met zand eerst leeg geschept. Het bureau ongevalanalyse van de politie Fryslân is ter plaatse geweest om het ongeval te onderzoeken.

Delfstrahuizen: man valt van steiger
Vrijdag omstreeks 17.30 uur was een 20-jarige inwoner van Balk aan het werk bij een hotel aan de Marwei. De muur moest gevoegd worden. Hierbij werd gebruik gemaakt van een 6 meter hoge rolsteiger. Tijdens de werkzaamheden is de man naar beneden gevallen. Het slachtoffer is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Maandag zal de Arbeidsinspectie een onderzoek instellen.

Drachten: mishandeling op straat
Vrijdag omstreeks 21.00 uur fietste een groepje van circa 15 tot 20 jongeren over de Zuiderdwarsvaart. Daar werd vanaf de zijkant op hen ingereden door twee jongeren, hetzij op de fiets of op een brommer. Toen de groep hier wat van zei, liepen de twee achter de groep aan. Terwijl de groep de politie belde, sloeg een van de twee jongen een 17-jarige inwoner van Drachten met de hand op het rechteroog en zijn wang. Vervolgens zijn de twee ervan door gegaan. De Drachtster heeft aangifte gedaan. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Drachten: rijden onder invloed
Vrijdag omstreeks 22.05 uur werd een 54-jarige automobilist uit Britsum gecontroleerd, omdat hij een eenrichtingsweg in wilde rijden. Op het bureau blies de man 370 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur.

Heerenveen: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd Vrijdag omstreeks 22.00 uur zag de politie een auto met hoge snelheid rijden over de A7 bij Drachten. Bij Heerenveen werd de 32-jarige bestuurder uit Groningen aan de kant van de weg gezet. Nog even werd geprobeerd om snel met een mede-inzittende te ruilen, maar dit werd gezien door de politie. Op het bureau blies de man 430 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uur. Het was reeds de derde maal in twee jaar dat de man met alcohol op werd betrapt, hierop is ook zijn rijbewijs ingevorderd.

Lekkum: ongeval met letsel
Vrijdag om 21.30 uur reed een 26-jarige automobilist uit Ryptsjerk over de Canterlanswei, vanuit Lekkum naar Miedum. Volgens zijn verklaring werd de man verblind en gesneden door een tegenligger. Hierop raakte de auto met twee wielen in de berm, vervolgens botste de auto tegen een boom, de auto kantelde, waarop de auto op het dak in een droge sloot bleef liggen. Door de deurstijlen weg te snijden kon de man uit zijn benarde positie worden bevrijd. De man is, met onbekend letsel, per ambulance overgebracht naar het MCL. De auto is weggesleept.

Terwispel: te snel, rijbewijs ingevorderd
Vrijdag omstreeks 21.50 uur reed een 34-jarige automobilist uit Amsterdam 172 km per uur over de Rijksweg A7. Ter plaatse is 120 toegestaan. Hierop is het rijbewijs van de man ingevorderd.

Metslawier: rijden onder invloed
Vrijdag om 21.20 uur werd een 29-jarige automobilist uit Dokkum gecontroleerd op de Humaldawei. De man bleek te hebben gedronken. Hij blies 230 ug/l, goed voor een rijverbod van een uur.

Ureterp: problemen met jeugd
Vrijdag omstreeks 23.45 uur kreeg de politie een melding dat er problemen waren op de Weibuorren tussen groepen jeugd uit Drachten en Ureterp. De groep bestond uit 40 60 jongeren. Ter plaatse gekomen werden enkele jongeren gefouilleerd. Bij een 21-jarige inwoner van Ureterp werden twee ijzeren staven aangetroffen. De man is hierop aangehouden, de staven zijn in beslag genomen. Vervolgens werd de jongeren gevorderd de kruising te verlaten. In enkele bosje in de omgeving werden nog diverse wapens gevonden, zoals twee honkbalknuppels, een boksbeugel, twee flesjes pepperspray en enkele ijzeren kettingen en staven.

Ureterp: rijden onder invloed
Zaterdag om 00.25 uur werd een 18-jarige automobilist uit Drachtstercompagnie gecontroleerd op de Mounestrjitte. De man bleek te hebben gedronken. Hij blies 275 ug/l, goed voor een rijverbod van een uur.

Tzummarum: rijden onder invloed
Zaterdag om 01.20 uur werd een 21-jarige automobilist uit Tzummarum gecontroleerd op de Buorren. De man bleek te hebben gedronken. Hij blies 275 ug/l, goed voor een rijverbod van een uur.

Stiens: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 01.35 zag de politie een 19-jarige bromfietser rijden over de Stienzer Hegedyk. De man had wat moeite met het bochtenwerk. Hij werd meegenomen naar het bureau, waar hij 645 ug/l blies, goed voor een rijverbod van zeven uur.

Drachten: diefstal auto
Vrijdag tussen 19.45 uur en 23.00 uur werd een grijze Alfa Romeo 156, met het kenteken 96 DD BL, gestolen bij de sporthal bij de Spliting. Aangifte is gedaan door een 39-jarige inwoner van Rottevalle.

Akkrum: rijden onder invloed
Zaterdag om 02.45 uur werd een 29-jarige automobilist uit Akkrum gecontroleerd op de Suster van der Vegtstraat. De man bleek te hebben gedronken. Hij blies 525 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur.

Zwaagwesteinde: na negeren stopteken toch gepakt Zaterdag omstreeks 02.30 uur wilde de politie een auto controleren. De man negeerde het stopteken en de politieman moest enkele stappen achteruit gaan om niet aangereden te worden. De man reed richting Twijzelerheide en vervolgens naar Zwagerbosch en weer naar Twijzelerheide. Op de Zwette werd de auto even kwijtgeraakt. Even later werd de auto gesignaleerd, met hoge snelheid, in de richting van Damwoude. Hier werd weer een stopteken genegeerd. Na een korte achtervolging werd het voertuig op de Haleweg tot stilstand gebracht. De man werd geboeid overgebracht naar het bureau. Hier blies hij 285 ug/l, goed voor een rijverbod van een uur. Tevens werd zijn auto in beslag genomen en werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Harlingen: rijden onder invloed
Zaterdag om 03.10 uur werd een 45-jarige automobiliste uit Kimswerd gecontroleerd op de Kimswerderweg. De vrouw bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies zij 530 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Zaterdag om 05.00 uur werd een 28-jarige automobiliste uit Leeuwarden gecontroleerd op de Berlikumermarkt. De man had op de Wirdumerdijk gereden, waar dat niet mocht. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 540 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur.

Leeuwarden: fietsendief aangehouden
Zaterdag om 06.20 uur zag de politie dat een bromfietser door de Sint Jacobsstraat reed met een fiets achter op de bagagedrager. Hierop is de bestuurder, een 27-jarige Leeuwarder, aangehouden op het Herenwaltje en overgebracht naar het bureau.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272